Anghinarea, aliatul tau impotriva toxinelor si a kilogramelor in plus

 De ce anghinare?
 
Cand vine vara, cu totii ne dorim sa scapam de toate depozitele de grasime, acumulate pe timpul iernii si in acelasi timp sa ne simtim de milioane. Una dintre plantele ideale pentru atingerea acestui ideal de frumusete si stare de bine este anghinarea, o planta pe cat de neobisnuita ca si forma, pe atat de ofertanta din punct de vedere nutritiv.
 
Unde se cultiva aceasta planta?
 
Anghinarea, este o planta de origine mediteraneana care iubeste caldura si care se cultiva si in Romania in zona de sud a tarii. Alte denumiri sub care poate fi gasita aceasta, sunt: carcioafa, angina, amareala, anghina.
 
Ce gust are?
 
Are un gust foarte amar, si de-a lungul timpului a fost intrebuintata cu succes pe post de medicament in diferite afectiuni hepatice, aceasta planta fiind un foarte bun element de echilibru pentru organism, ajutand in special la excretia colesterolului prin bila. Este o planta cu efect depurativ si un tonic excelent al ficatului si de foloseste cu succes in tratarea unei game foarte largi de afectiuni, printre care si diabetul, aceasta planta avand rolul de micsorare a indicelui glicemic din sange, datorita continutului mare de inulina. Frunzele acestei plante se recolteaza, incepand cu luna iunie, cand planta atinge nivelul maxim de inflorire si continua pana in luna septembrie, aceasta planta fiind recoltata de 3-4 ori pe an.
 
Anghinarea buna in curele de detoxifiere
 
Fiind un stimulator al bilei, cura cu extract de anghinare, ajuta la detoxifierea organismului si la mentinerea sanatoasa a sistemului circulator, combatand cu succes acumularea de colesterol pe peretii vaselor de sange.
 
Foarte buna si in curele de slabit
 
Anghinarea este foarte saraca in calorii (doar 50/ 100 gr.), ceea ce o face un produs mai mult decat indicat in curele de slabire, aceasta avand in compozitie foarte multe vitamine si minerale care va umple cu succes lipsa unui meniu foarte bogat. Printre substantele benefice continute, de anghinare, putem mentiona: iodul, calciul, fosforul, potasiul, fierul, cinarina, oxidaza, flavonele, polifenolii.
 
 
Compozitia plantei de anghinare, raportata la 100 de grame de produs, este urmatoarea:
 
Valoare nutritiva per 100 gr. 
Valoare energetica - 50 kcal
Carbohidrati - 11.39 g
Zaharuri - 0.34 g
Fibre - 5 g 
Grasimi - 0.1 g
Proteine - 2.8 g
 
Vitamine
 
Vitamina A   - 464  μg
Vitamina B1 - (4%) 0.05 mg
Vitamina B2 - (7%) 0.089 mg
Vitamina B3 - (7%) 1.11 mg
Vitamina B5 - (5%) 0.24 mg
Vitamina B6 - (6%) 0.081 mg
Vitamina B9 - (22%) 89 μg
Vitamina C   -  (9%) 7.4 mg
Vitamina E   -  (14%) 0.19 mg
 
Minerale
 
Calciu -  (2%) 21 mg
Fier -   (5%) 0.61 mg     
Magneziu  - (12%) 42 mg
Mangan - (11%) 0.225 mg
Fosfor - (10%) 73 mg
Potasiu - (6%) 286 mg
Sodiu - (20%) 296 mg
Zinc - (4%) 0.4 mg
 
 
Anghinarea, excelenta si pentru gatit
 
In general anghinarea se consuma fiarta, gatita la cuptor sau adaugata in diferite preparate cum ar fi pastele sau pizza. Trebuie retinut insa ca interiorul acestei plante nu este comestibil, ci numai frunzele care se pot desprinde pana aproape de “inima” acestei plante, din jurul careia se vor elimina toate partile inecacioase ale ei (acel perisor care este foarte greu de mestecat). “Inima” acestei plante nu este altceva decat partea care urmeaza imediat dupa tulpina si de care sunt atasate frunzele, mai precis acea portiune cu aspect de platouas, de care stau atasate atat frunzele cat si acel perisor inecacios si inutil care trebuie aruncat atunci cand incepeti sa serviti preparatul gatit.
 
Poate ar trebui mentionat si faptul ca multa lume consuma gresit chiar si frunzele de anghinare, de la acestea fiind comestibil doar capatul dinspre tulpina si doar o mica portiune din el, respectiv doar partea moale, care se poate mesteca fara probleme prea mari.

 
sursa foto: kitchenjournals.com
sursa: en.wikipedia.org.
Tags:
detoxifiere
anghinare
slabire cu anghinare
despre anghinare
anghinare
calorii
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare