Anorexia, modul de a detine controlul, suprematia

Ceea ce specialistii considera o tulburare de alimentatie grava, care pune in pericol viata persoanei, e considerata mai nou, eronat, o calitate: "Sunt anorexica"

Dincolo de dorinta permanenta a femeilor de a fi mai slabe decat sunt, anorexia este un mod gresit de a rezolva conflictele. Ca psihoterapeut, atunci cand in cabinet imi intra o tanara foarte slaba, incerc sa aflu ce o supara, ce o nemultumeste la ea si la ceilalti, cum anume functioneaza in sarcinile vietii: munca, relatia intima, relatiile sociale. Intr-una dintre aceste functii, probabil simte ca nu poate face fata, ca nu detine controlul. Persoana alege atunci sa se "razbune" pe mancare,  refuza sa manance, controleaza tot ce ingereaza. Intr-adevar mancarea poate fi folosita ca metoda de rezolvare a conflictelor sau macar de imbunatatire a starii psihice.



Atitudinea fata de mancare este un mod de a comunica celor din jur sentimentul de inadecvare. Metaforic, persoana spune: nu ma simt bine cu mine, sau nu simt ca pot face fata cerintelor. Si atunci incearca prin anorexie sa-si indeplineasca o serie de nevoi, cum ar fi cea de siguranta, de stabilire a propriilor limite, de stabilire a unui domeniu pe care il controleaza si mai ales de a semnifica ceva, de a simti ca este observata, apreciata.

 

Anorexia este caracterizata printr-o obsesie puternica legata de slabit, de a pierde kilograme cu orice pret. Facand o paralela cu modelul de rezolvare al conflictelor, este ca si cum ar dori sa mentina "pacea" cu orice pret, chiar autosacrificiu. Anorexicele se vad in permanenta grase si atunci se concentreaza in totalitate pe exercitii fizice istovitoare, diete, chiar eliminarea alimentelor ingerate. Si, astfel, nu mai au timp sa se concentreze pe sentimente. Isi creeaza un sistem de negare fata de sarcinile vietii. Au senzatia ca lumea e haotica si prin controlul dietei dobandesc sentimentul ca detin si controlul vietii.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Caracteristicile stilului alimentar sunt similare cu cele ale modului de rezolvare a conflictelor: evitare, reprimare, negare. De multe ori, familiile consuma extrem de multa energie in a "Nu" rezolva conflictul. O atitudine corecta ar fi renuntarea la cele trei caracteristici si recunoasterea faptului ca exista un conflict. Un alt obicei al familiilor este sa considere ca, daca ceva nu a iesit perfect, trebuie considerat un esec personal. Ori, greseala, eroarea, ar trebui vazuta doar ca o sansa de a incerca din nou.

 

Anda Pacurar,
Psihoterapeut principal autonom

Specialist BodyCare&Fitness
www.bcf.ro

Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • andrei
    1. andrei 24.10.2008 14:07

    buna anda....as deveni anorexic numai ca sa am de-a face cu tine:) id-ul meu de mess : bmwmtrei

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare