Antibiotice naturale
Exista alimente, toate mai mult decat obisnuite, care functioneaza ca adevarate antibiotice naturale. Avantajele pe care le aduc sanatatii sunt evidente: nu au efecte secundare si nu produc rezistenta, asa cum o fac antibioticele de sinteza. Alimentele medicament intra in categoria celor uzuale, dar de multe ori calitatile lor nu ne sunt cunoscute.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Hipocrate spunea: "Mancarea sa-ti fie medicament, iar medicament, hrana", si mare dreptate avea. Unele dintre alimente au capacitatea de antibiotic natural si apara corpul de microbi si bacterii, dar au si un puternic efect antiviral. Antibioticele naturale sunt cat se poate de bune si nu au nici unul din efectele negative ale celor de sinteza.
Ceapa si usturoiul. Cele doua legume au proprietati antibacteriene extrem de puternice, dovada faptul ca sunt folosite in medicina populara pentru a trata de la mici inconveniente pana la inflamatii severe, atat interne, cat si externe. Eficienta acestora sta in cantitatea mare de suf pe care o contin. Ceapa si usturoiul lupta foarte bine cu multe clase de stafilococi, avand in plus un puternic efect anti-inflamator. Consumate constant, ceapa si usturoiul previn foarte eficient racelile de sezon, dar si gripa. In plus usturoiul este un eficient antifungic, prevenind si rezolvand unele infectii. Ceapa are numerosi fitonutrienti ce indeparteaza radicalii liberi din organism.
Mierea de albine. Mierea a fost utilizat ca un tratament de baza in infectii inainte de existenta antibioticelor sintetice. Si era foarte eficienta. Mierea contine o enzima, care are o puternica actiune antimicrobiana, care elibereaza peroxid de hidrogen si are capacitatea de a bloca dezvoltarea anumitor bacterii. Mierea, in medicina chineza este folosita pentru a vindeca unele suferinte ale ficatului, pentru a neutralizaa toxinele, si a calma durerile. Mierea este foarte eficienta in tratarea infectiilor produse de bacteriei Heliobacter pylori cea care este responsabila de aparitia ulcerului gastric. Mierea este foarte eficienta in toate afectiunile provocate tesutului pulmonar si in cele ale pielii, daca acestea sunt cauzate de microbi si bacterii.
Alimentele fermentate sunt recunoscute ca fiind antibiotice naturale. Toata lumea stie ca in cursul tratamentelor cu antibiotice este recomandat consumul de iaurt. Eficiente pentru a potenta efectele antibioticelelor, dar active si in absenta antibioticelor, daca este consumate constant sunt si varza murata, muraturile si drojdia de bere, consumate ca atare. Toate sunt o sursa de probiotice care stimuleaza si sustin activitatea florie intestinale, una din principalele bariere naturale de aparare impotriva infectiilor.
Plantele aromatice si mirodeniile intra (aproape) toate in categoria antibioticelor naturale. Pe lista celor mai eficiente se afla: cuisoarele, cimbru, menta, busuiocul, rozmarinul, oregano, chimen si tarhon, frunzele de dafin, ardeii iuti si pudra de ardei iute, coriandru, marar si patrunjel, nucsoara si scortisoara, piperul, ghimbirul proaspat si cel uscat, anasonul si boabele de mustar. Toate au capacitatea dubla de a stimula sistemul imunitar si de a actiona impotriva bacteriilor si microbilor.
Pe lista cu alimentelor care sunt atibiotice naturale se mai afla varza alba, conopida si broccoli, ca urmare a continutului mare de sulf si, in final, dar nu cel din urma, hreanul, scrie care2.
Toate aceste antibiotice naturale pot fi consumate fara restrictii, oricand, indiferent daca esti sau nu bolnav, pentru ca au doar recomandari si nici un efect secundar.