Antioxidanti pentru vara

Pentru un nivel optim de sanatate si protectie in fata bolilor, ar trebui sa incluzi in dieta ta doza zilnica de vitamine si minerale (antioxidanti). Reprezinta cantitatea de vitamine sau nutrienti de care ai nevoie ca sa te mentii sanatos si sa eviti astfel deficitele. Este bine de stiut faptul ca, deficitul de vitamine si minerale constituie primul pas catre declansarea afectiunilor. Lupti impotriva distrugerii celulelor, incluzand in dieta antioxidanti, care te vor ajuta sa-ti mentii sistemul de aparare. Doar prin adaosul de fructe si legume, de orice fel, in dieta ta iti vei imbunatati starea sanatatii.

Unele alimente sunt mai bogate in antioxidanti decat restul. Cei mai cunoscuti trei antioxidanti sunt: beta-caroten, vitamina C si vitamina E. In fructe si legume  rosii, portocalii si galbene. Ca organismul tau sa primeasca toti nutrientii din aceste alimente este esential sa le gatesti cat mai putin. De preferat sa le consumi proaspete sau gatite la aburi. Prin fierbere multe vitamine se pierd. De aceea multi experti accentueaza pe importanta consumului de fructe si legume proaspete.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Vitamina E
Ca sa-i aduci organismului tau aportul necesar de vitamina E consuma: broccoli, morcovi, mustar, mango, nuci, papaya, dovleac, ardei rosii, spanac si seminte de floarea-soarelui.

Beta-caroten
Unde il poti gasi? In: porumb,  brocoli, morcovi, rosii, pepene rosu, mango, ardei verzi, grapefruit (roz), dovleac,caise, sparanghel, nectarine, piersici, spanac, cartofi dulci, etc. Citeste despre beta caroten!

Vitamina C
Pe aceasta o gasesti in: broccoli, conopida, grapefruit, kiwi, mango, nectarine, portocale, rosii, ardei si mazare.

Aceste vitamine se gasesc si in prune, mere, prune uscate, grapefruit rosu, struguri, ceapa.

Alti antioxidanti care te pot ajuta sa-ti intaresti sistemul de aparare sunt: zincul si seleniul. Zincul il poti gasi in:carne de pasare, fasole, nuci, fructe de mare, scoici, carne rosie,  cereale integrale, produse lactate. Seleniul il poti gasi in: nuci de Brazilia, ton, carne de vita, de pasare, produse pe baza de cereale si paine cu vitamine.

Atentie: Excesul de vitamine si minerale este resimtit de organism ca o supra doza, adica o intoxicare, de aici si explicatia pentru aparitia efectelor secundare.


 

Tags:
zinc
seleniu
vitamina c
beta caroten
vitamina e
broccoli
conopida
grapefruit
kiwi
mango
nectarine
portocale
rosii
ardei
prune
mere
prune uscate
grapefruit rosu
struguri
ceapa
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare