Aportul de sanatate al usturoiului

Este folosit in mancare si pentru uz medicinal, in multe culturi de mii de ani iar popularitatea usturoiului continua si in ziua de azi.

Ce este usturoiul?

Usturoiul este o planta comestibila, utilizata ca aliment si condiment. Principalul ingredient activ care se afla in usturoi este alinul. Alinul este o substanta chimica, fara miros, care se aseamana in structura cu amino-acidul sulfuros, cisteina. Odata cu zdrobirea usturoiului proaspat, alinul se transforma in alicina. Alicina este substanta care reda acel miros si gust intens, specific usturoiului, si ofera acele beneficii problemelor de sanatate.

Avantajele usturoiului

De ani de zile, oamenii folosesc usturoiul si suplimentele de usturoi pentru a preveni un numar vast de probleme de sanatate. Aceste probleme de sanatate includ: ateroscleroza, tensiunea ridicata, raceli, gripe, tuse, bronsita, probleme gastrice si dureri menstruale. Studiile arata ca usturoiul poate ucide multe tipuri de bacterii, unele virusuri, un numar de infectii fungice si unele cazuri de parazitii intestinali. Efectele antibacteriene ale usturoiului s-au dovedit la inceputul secolului 19, in timpul unei izbucniri de boli infectioase: preotii englezi s-au imbolnavit iar preotii francezi, care consumau zilnic usturoi, s-au mentinut sanatosi.

Usturoiul este deasemenea considerat un antioxidant eficient care imbunatateste sistemul imunitar si poate preveni chiar si unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon.

Usturoiul mai este eficient si la micsorarea nivelului de colesterol si trigliceride si ajuta la combaterea infectiilor respiratorii. Un studiu facut in 1993, arata ca persoanele care au consumat usturoi, dupa patru saptamani de consum, au avut nivelul colesterolului cu 12% mai mic. Insa usturoiul este cel mai cunoscut pentru beneficiile care le are asupra sanatatii cardiovasculare. Un alt studiu arata ca un consum de suplimente de usturoi, poate reduce riscul unui atac de cord cu 30-40% si riscul bolilor de inima cu 20-25%.

Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare