Aportul de sanatate al zincului
Alimentele care sunt bogate in zinc joaca un rol esential in dieta. Astfel ingerand alimente cu un continut ridicat de zinc ajuti la: reechilibrarea nivelului de zahar din sange, stabilizarea ratei metabolismului, prevenirea imbolnavirii sistemului imunitar, mentinerea optima a mirosului si gustului. Daca tu sau unul din membrii familiei tale experimenteaza urmatoarele simptome s-ar putea sa ai nevoie de suplimente nutritive pe baza de zinc: pierderea calitatii gustului si mirosului, lipsa apetitului, depresie, probleme in cresterea si dezvoltarea la copii, predispozitie pentru raceala si gripa. Insa, inainte de a lua suplimente nutritive este indicat sa-ti consulti medicul. Se poate sa te inseli si sa nu ai o carenta de zinc in organism si atunci administrarea de suplimente nutritive pe baza de zinc nu ar fi indicata. Pentru ca asa cum probabil stii o doza prea mare poate duce la intoxicarea organismului, chiar daca aducem in discutie aportul de minerale si vitamine, esentiale intr-o dieta echilibrata.
Functiile zincului in organism
Suplimentarea cu zinc sau zinc si fier laolalta imbunatateste nivelul de vitamina A la copii cu risc de deficit la acesti trei nutrienti. Cu toate ca administrarea de zinc este asociata cu posibile efecte negative asupra absorbtiei cuprului si calciului in organism. Desi, ajuta la absorbtia celorlaltor nutrienti. Fara aportul de zinc, vitamina A nu poate fi transportata efectiv in tot corpul si nu poate fi utilizata atunci cand este nevoie.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Zincul indeplineste patru functii importante in organism:
1. Asigura activitatile genetice. Zincul ia parte in multe activitati genetice. Acest mineral joaca un rol esential in citirea instructiilor genetice si atunci cand dieta nu contine alimente bogate in zinc se ajunge in cele din urma la o eroare in copierea genelor.
2. A doua functie importanta pe care o indeplineste zincul in organismul uman consta in echilibrarea nivelului de zahar din sange ca de altfel si rata metabolismului. De insulina este nevoie pentru transportul zaharului catre celule, declansandu-se ceea ce noi numim: raspunsul insulinei. Fara suficient zinc in alimentatia noastra, reactia de raspuns a insulinei scade, iar nivelul de zahar din sange devine tot mai greu de stabilizat. De asemenea, rata cu care organismul nostru creeaza si utilizeaza energie (rata metabolismului) depinde foarte mult de nivelul de zinc. Cand exista un deficit de zinc, rata metabolismului scade impreuna cu secretia de hormoni (realizata de glanda tiroida).
3. Mentine calitatea gustului si mirosului. Gustin este o proteina mica care este implicata in senzatia de gust si miros. Ca sa nu fie afectata calitatea gustului este de nevoie de zinc pentru a se ajunge la gustin. De asemenea, cateva din simptomele deficitului de zinc sunt pierderea gustului si mirosului.
- 1
- 2
3 Comentarii
apreciez informatiile referitor la rolul magnezului in organism ca fiind excelente.
Sunteti nebuni? imi aratati cum vad daca X are deficit de zinc DAR nu-mi spuneti alimentele care contin zinc. Site de nimic
pe pagina a doua a textului exista lista completa a alimentelor bogate in zinc. citeste si dupa, astept scuzele tale, in scris! multumesc! Otilia