Argentina: fara tango, dar cu gratare
Influentata profund de catre bucatariile spaniole, italiene si sud-americane, bucataria din Argentina este naturala, insa putin traditionala, in care vegetalele joaca un rol important. Asta e bine cand ai alaturi un grill de vita de mori de pofta! Dieta argentiniana este una bogata in proteine. De aici plecam in calatoria descoperirii uneia dintre cele mai savuroase bucatarii sud-americane.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Ingredientele de baza argentiniene
Argentina este o natie carnivora, insa care si-a gasit mereu echilibrul in zona vegetalelor, gratie agriculturii dezvoltate, cel putin din ultimii 50 de ani. Practic, ar trebui dedicat un capitol separat carnii in bucataria argentiniana. Insa pe langa carne, argentinienii mai au o gramada de alte ingrediente favorite. Dar hai sa vedem din ce se compune dieta argentinienilor, cel mai europenizat popor sud-american.
Carnea – carnea de vita argentiniana este recunoscuta pe plan mondial, fiind mai saraca in colesterol si avand o aroma unica; argentinienii consuma peste 6 kilograme de carne de vaca lunar, in medie; carnea se prepara in special la gratar sau sub forma de specialitati sau mezeluri; in afara carnii de vita, se consuma si carne de porc, miel, oaie sau de pui; si o curiozitate: desi Argentina are 40 de milioane de locuitori, cantitatea de carne consumata anual pe cap de locuitor este egala cu cea a locuitorilor Statelor Unite!
Legumele – cartofii, fasolea, rosiile, ceapa, salata verde, vinetele si dovleceii sunt printre cele mai folosite legume; mediul rural este mai traditionalist in folosirea vegetalelor, spre deosebire de populatia urbana, care s-a adaptat globalizarii;
Pestele si fructele de mare – se consuma in special pe coasta de est a tarii, pe tarmul Oceanului Atlantic; in apele Argentinei se gaseste cea mai gustoasa specie de dorada; grillul sau cuptorul sunt principalele metode de gatit pentru peste; modul de preparare al pestelui aminteste de bucataria mediteraneeana, in care uleiul de masline si usturoiul joaca un rol important;
Cerealele – porumbul, graul (argentinienii consuma doar paine alba) si soia sunt cele mai folosite in prepararea felurilor de mancare, Argentina fiind una dintre cele mai mari tari producatoare de grau, porumb si soia din lume; prin urmare, avand ca etalon si bucataria italiana, pastele fainoase sunt la mare cautare pe mesele argentinienilor;
Laptele – folosit in primul rand pentru prepararea deserturilor; Argentina este unul dintre marii producatori mondiali de lapte, produs care provine nu numai de la vaci, dar si de la oi sau capre; branzeturile argentiniene sunt considerate de calitate ridicata.
Feluri traditionale de mancare
In mod cert, preparatele pe baza de carne de vita si pe baza de cereale sunt foarte populare in bucataria argentiniana. Insa produsele tipic italienesti, cum ar pizza si inghetata, fac parte in pezent din alimentatia obisnuita a argentinienilor. Iata mai jos insa o parte dintre produsele traditionale mai vechi ale Argentinei, chiar daca si acestea au istorii externe.
Asado - se numeste astfel toata modalitatea de preparare a unui gratar in Argentina, care inglobeaza modul in care se selecteaza carnea, mirodeniile folosite, dar si felul de preparare; se spune despre gauchos (cowboy-ii argentinieni, foarte obisnuiti cu animalele) ca sunt cei mai mari experti in prepararea unui asado;
Chimichurri – nu este un fel de mancare, ci reprezinta un amestec pe baza de patrunjel, usturoi, sare, piper, ceapa, otet, lamaie si ulei de masline, tot acest amestec special fiind folosit pentru marinarea sau condimentarea fripturilor; un gratar fara chimichurri nu poate fi conceput sub nici o forma;
Revuelto Gramajo – este o inventie locala in care cartofii prajiti foarte subtiri (sub forma de franjuri) se amesteca alaturi de omleta si de sunca prajita; se serveste in prima parte a zilei;
Migas – sunt mici sandwichuri consumate intre mesele principale, formate din sunca si cascaval, cu felii subtiri de paine;
Milanesa – este poate preparatul argentinian traditional care s-a inspirat cel mai mult din bucataria italiana si reprezinta o felie subtire de carne (pui sau vita, deobicei) care este batuta cu ou si cu miez de paine si apoi prajita in ulei incins;
Empanadas – adusa de colonialistii spanioli in secolele trecute, in prezent este considerata felul cel mai reprezentativ al Argentinei; reprezinta coltunasi de aluat din faina de grau umpluti cu diferite ingrediente, in principal cu carne tocata de vaca si cu legume, facuti apoi la cuptor sau prajiti in ulei;
Dulce de leche – este un sirop-crema pe baza de lapte, de multe ori caramelizat, care serveste drept baza pentru o gramada de prajituri sau alte tipuri de dulce;
Calculator
Planifica-ti meniulIntreaba specialistul
-
Dietetik raspunde
Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...
-
Andra Chirnogeanu
Fitness trainer Fitcurves
1 Comentarii
http://www.aukro.ro/item982329600-gratar-electric-grill-george-foreman-dieta.html