Atentie la aritmie!

Ieri mi-a cerut sfatul un prieten care se plangea de palpitatii atunci cand alearga, face un efort mai sustinut, cand urca scarile sau se agita. Are  doar 27 de ani si este deja victima unei afectiuni larg raspandite: aritmia.

Cum s-a intamplat asta, la varsta lui? Ei bine, aritmia s-a instalat in urma regimilui de viata dezordonat, a alimentatiei necorespunzatoare si nesustinute, si mai ales din cauza fumatului. Faptul ca a observat aceste tulburari si doreste sa se duca la medic este cel mai bun lucru care se poate intampla in cazurile de aritmie. Cel mai neplacut este ca simptomatologia aritmiei sa fie atat de delicata, incat sa nu o simti multa vreme dupa ce deja esti in pericol.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Aritmia este deci o tulburare a ritmului cardiac, care in mod normal ar trebui sa bata regulat, cu intre 60 si 100 de batai pe minut. Atunci cand acesta devinemai lent, mai rapid sau neregulat, se intercaleaza batai mai puternice sau mai slabe in ritm, este momentul sa ne punem problema sanatatii inimii noastre. Putem detecta aritmia in locurile in care ne luam pulsul: la incheietura sau baza gatului. Luati dimineata la pranz si seara pulsul, si comparati rezultatele intre ele pentru a stabili daca ritmul inimii este afectat.

Cauzele unei astfel de afectiuni, care nu prea tine cont de varsta, pot fi in primul rand genetice, si inima noastra sa aiba o predispozitie spre bataie aritmica, sau pur si simplu, cum am spus mai sus, cauze exterioare a caror schimbare tine doar de noi.

Pe scurt, daca detectati de mai mult de doua-trei ori astfel de simptome, sau daca pulsul creste peste 100 sau scade sub 50, este imperativ si urgent sa va adresati medicului.

Exista multe tipuri de aritmii, printre care tahicardia (cresterea frecventei cardiace), fibrilatie atriala (insasi colega noastra sufera de asta la doar 33 de ani), bradicardii (puls rarit), extrasistole (batai in plus). Aritmiile se pot manifesta si la persoane care sunt perfect santoase, insa au fortat stilul de viata intr-o anumita perioada.

Cauzele aritmiei sunt si ele numeroase. In afara de predispozitia genetica (cum e de obicei cazul fibrilatiei atriale sau a flutterului atrial), stilul de viata, macarea grea, fumatul, alcoolul, strssul si emotiile puternice sunt elementele agravante ale aritmiei.

Va sfatuim sa aveti grija de inima dumneavoastra. Daca ati identificat aritmia, adresati-va medicului, renuntati la substantele si alimentele care excita sistemul nervos si digestiv, si nu ezitati sa faceti putin cardio.

Va uram multa sanatate!

Tags:
aritmie
fitnes
exercitii
inima sanatoasa. tahocardie
fibrilatie atriala extrasistole bradicardie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare