Mancarurile din carne de miel sunt traditionale, asa ca sunt slabe sansele sa lipseasca de pe mesele noastre. Exceptie facand doar persoanele care au un regim alimentar vegan. Dintre aceste mancaruri amintim friptura de miel, drobul, supa de miel, stufatul, etc. Cei mai multi asteapta cu nerabdare sa vina Pastele pentru a se infrupta cu bunanati din miel. Sa nu uitam ca se termina si perioada de post care nu a fost tocmai scurta si cei mai multi vor abuza de acest tip de carne. Adevarul este ca are atat avantaje, dar si dezavantaje, asa ca se recomanda moderatia, dar si alegerea unui tip potrivit de carne. Exista niste secrete si aici. In cazul in care alegi prost, te vei trezi cu cateva probleme de sanatate, care iti vor da peste cap sarbatorile.
Exista multe persoane care sustin sus si tare cat este de sanatoasa carnea de miel, dar oare in ce masura este adevarat? Sa nu uitam ca majoritatea alimentelor sanatoase aduc si dezavantaje daca nu sunt consumate corect, iar acest tip de carne nu face exceptie si nu ma refer doar la carnea de miel care se poate sa fie injectata cu hormoni si la mieii care au fost hraniti cu mancare plina de hormoni. Aceasta problema exista la majoritatea alimentelor, iar noi tot trebuie sa mancam ceva, pentru ca altfel am muri de foame. Carnea aceasta poate aduce si la alte afectiuni, tocmai pentru ca alegem gresit carnea. Ideal este sa fim moderati in toate alegerile culinare, daca nu vrem sa ne trezim cu kilograme in plus si probleme diverse de sanatate.
Care sunt avantajele carnii de miel?
Se spune despre carnea de miel ca ar fi mult mai sanatoasa decat carnea de vita sau carnea de porc si asta pentru ca are in compozitie multi nutrienti necesari organismului si chiar cativa in plus. Dintre acestia amintim:
- Minerale importante, in special un aport ridicat de seleniu si fier
- Vitamine esentiale pentru sanatate si slabire ( vitamine din complexul B-urilor, niacina si colina)
- Acizi grasi sanatosi si Omega-3 si Omega-6
- Un aport ridicat de proteine - 30,4 grame numai la 100 de grame de carne
- Are ceva mai putin colesterol spre deosebire de carnea de porc si de vita si asta pentru ca mielutul este mai tanar si mai fraged
Ocazional cand este consumata, carnea de miel poate scadea riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si asta gratie acizilor grasi Omega-3 si Omega-6 din continut. In ceea ce priveste slabirea se poate spune ca nu este o carne primordiala, dar nu putem omite faptul ca are in compozitie vitamine si minerale absolut necesare pentru slabire si asta pentru ca accelereaza metabolismul.
Care sunt dezavantajele carnii de miel?
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Ca la orice tip de carne sau orice aliment, conteaza foarte mult sursa de unde provine. Daca este carne injectata cu hormoni, este putin probabil sa ne bucuram de avantajele anterior mentionate. Trebuie sa cumparam doar din surse sigure, unde stim ca mieii au fost hraniti cu hrana Bio. Pentru asta trebuie sa cumparam de la oamenii care locuiesc la tara. Nu se stie prin alte locuri ce surprize vom mai gasi.
Un alt aspect in ceea ce priveste carnea de miel este alegerea ei. Orice cunoscator ne va sfatui sa evitam sa cumparam miei mai batranei, care au mai mult de 10-12 kilograme. Carnea trebuie sa fie cat mai rozalie si frageda, iar un miel mai mare nu ne va aduce avantaje daca il consumam, inca dimpotriva. Ne putem trezi cu boala clasica a consumatorilor inraiti de carne si anume guta, dar putem avea si diverse afectiuni digestive, care sunt probabile sa se intample dupa o perioada lunga de post. Urmareste de asemenea sa nu aiba pelicula galbena carnea, ci alba. Doar asa stii ca este sanatoasa carnea.
Carnea de miel trebuie mestecata bine, pentru ca poate fi greu de digerat. Pentru asta trebuie o atentie deosebita la depozitare, pregatire si prepare. Trebuie sa o tii 24 de ore in vin cu diverse mirodenii.
Are multe calorii si anume 215 numai la 100 de grame de carne si mai contine si mult colesterol, anume 95 mg. Astfel, trebuie sa avem grija la combinatiile alimentare. Niciodata sa nu consumam mielul cu alimente pline de calorii.