Beneficiile carnii de caracatita

Secrete 07.03.2018 dietetik
Doctorii si nutritionistii recomanda consumul saptamanal de fructe de mare gratie acizilor grasi sanatosi Omega-3 si Omega-6, care pot reduce semnificativ afectiunile cardiovasculare. Dintre fructele de mare amintim crevetii, care sunt nelipsiti din dietele de slabit sanatoase, scoicile, calamarii, pestele salbatic, crabii si chiar caracatitele. Despre consumul de caracatita exista putine informatii, motiv pentru care m-am gandit sa vorbim astazi mai pe larg despre acest subiect. In tarile care au deschidere la mare si la ocean sunt consumate destul de des, dar in Romania sunt considerate delicatese, iar oamenii nu stiu prea multe despre ele. Adevarul este ca aduc beneficii insemnate pentru sanatate.
 
Romanii sunt cam reticenti cand vine vorba de consumul de caracatita atat din cauza pretului mai putin accesibil, dar si din cauza aspectului deosebit. Un alt motiv important pentru care multi se feresc sa consume caracatita sau alte fructe de mare si peste oceanic se datoreaza posibilelor cantitati de metale grele, care se datoreaza poluarii apelor, poluarii aerului, pesticidelor si altor substante nocive. Cele mai comune metale grele sunt arsenicul si mercurul, dar pentru a evita toate acestea este bine sa cumparam doar de la surse verificate. Apoi sa avem grija sa gatim fructele de mare corect si sanatos pentru a mai elimina din substantele nocive.
 

Ce contine caracatita?

 

Carnea de caracatita se poate lauda cu proteine animale (30 grame) , acisi grasi sanatosi si alti nutrienti precum:
 
 
  • Vitamine (vitamine din complexul B-urilor, vitamina C, vitamina E, vitamina K)
  • Minerale (fier, zinc, calciu, magneziu, cupru, seleniu, niacina, fosfor si potasiu)
  • Calorii – 164 
  • Carbohidrati – 4.4 grame
 
Din pacate, caracatita poate contine colesterol si sodiu, mai ales daca a fost congelata prea mult, dar chiar si asa, nu poate duce la aparitia bolilor cardiovasculare, daca o consumam moderat. 
 
 
 

Sa aflam beneficiile consumului de caracatita!

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Poti tine la distanta fara probleme cele mai comune boli ale prezentului si anume:
 
 
1.Afectiunile cardiovasculare – desi contin putin colesterol nu poate bloca arterele daca este consumata moderat (maxim 1 data pe saptamana)
 
2.Imbunatatesc sistemul nervos – strainii sunt innebuniti dupa caractita si o consuma in mod expres numai pentru acest aspect, asta insemnand memorie mai buna si putere de concentrare mai mare
 
3.Protejeaza inima gratie acizilor grasi si Omega-3
 
4.Ofera satietate pentru o perioada lunga de timp si asta gratie carbohidratilor buni
 
5.Accelereaza metabolismul, astfel ca nu vei depune calorii
 
6.Are un numar relativ mic de calorii, dar trebuie sa ai grija sa o combini cu alimente sanatoase si cu un numar mai mic de calorii precum verdeturi, mirodenii si legume
 
7.Normalizeaza glicemia
 
8.Trateaza anumite carente de vitamine si minerale
 
 

Cum se gateste caracatita?

 

Caracatita poate avea un gust minunat daca este gatita corespunzator, iar pentru asta trebuie sa stim cum sa o alegem atunci cand o cumparam. In primul rand, trebuie sa fie proaspata si nu uscata si sa fie pe pat de gheata. In piete nu stiu daca vei gasi sa cumperi caracatita, dar in hypermarketuri cu siguranta vei gasi dupa marimea si pretul dorit.
 
Cat este cruda, caracatita este alb-cenusie, dar in momentul gatirii capata o nuanta de roz inchis spre mov si isi micsoreaza putin volumul. Gatirea este un procedeu important si nu se face oricum. Trebuie sa ai grija sa o fierbi in apa in care sa pui:
 
  • Foi de dafin
  • Morcovi
  • Sare kocher
  • Otet
  • Piper negru
  • Lamaie taiata felii
  • Ceapa
  • Catei de usturoi
  • 1-2 linguri de ulei de masline sau 1-2 linguri de vin
 
Nu este de ajuns o singura apa pentru fierbere, ci are nevoie chiar de 3 ape pentru a-si pastra o forma frumoasa si apetisanta. Nu iti recomand sa o fierbi mai mult de o ora. De asemenea, daca vrei sa o prepari mai repede iti recomand sa o gatesti la gratar. Gustul este atat de bun incat cu greu poate fi comparat cu altceva.
 
Daca esti la cura de slabire o poti combina cu ardei rosu gras, lime, verdeturi, mirodenii, legume proaspete si chiar cu alte fructe de mare. Poti gati atat pui mici de caracatita cat si caracatita matura. Poti gati chiar si caracatita pane in pesmet.
 
 

Tine cont inainte de consum!

 

Ai grija sa mesteci bine caracatita, intrucat ventuzele se pot lipi de gat si pot ingreuna respiratia.
 

 

Tags:
caracatita
beneficii caracatita
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare