Beneficiile ceaiului de rozmarin pentru sanatate
Rozmarinul este o planta mediteraneana, din aceeasi familie cu menta, care se foloseste mai ales pentru a da aroma mancarurilor, dar si in ceaiuri in caz de indigestie si balonare. Rozmarinul este bogat in calciu, fier si vitamina B6, iar proprietatile lui pentru sanatate sunt cunoscute inca din Antichitate.
La ce e bun ceaiul de rozmarin?
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Imbunatateste activitatea cerebrala
Stiai ca rosmarinul imbunatateste circulatia la nivelul creierului si previne boli precum Alzheimerul? O alta proprietate importanta a rozmarinului care ajuta creierul sa se mentina sanatos este faptul ca este bogat in antioxidanti care protejeaza vasele de sange de actiunea radicalilor liberi. Cateva studii realizate in 2008 au aratat ca dozele mici de rozmarin imbunatatesc memoria la persoanele in varsta.
Calmeaza indigestia si reduce balonarea
Ceaiul de rozmarin este un leac destul de cunoscut cand vine vorba de indigestie si diverse alte afectiuni digestive cum ar fi balonarea si gazele intestinale. Consumat dupa masa, ceaiul de rozmarin imbunatateste digestia. De asemenea, el ajuta la accelerarea tranzitului intestinal si poate fi de ajutor in curele de slabire.
Stimuleaza cresterea parului
Ti se pare ca parul tau creste prea incet? Clateste-te pe par dupa fiecare spalare cu ceai de rozmarin, timp de cateva saptamani, iar parul tau va creste mai repede. Ca tratament pentru par poti folosi din cand in cand ulei de rozmarin.
Amelioreaza durerile musculare
Datorita faptului ca are proprietati anti-inflamatorii, rozmarinul ajuta la scaderea tensiunii arteriale, imbunatatirea sistemului cardiovascular, ameliorarea durerilor musculare, dar si a durerilor provocate de artrita, guta sau reumatism.
Are proprietati detoxifiante
Deoarece este usor diuretic, el ajuta la eliminarea toxinelor din intestine. Mai multe studii au aratat ca un consum constant de rozmarin, in ceaiuri si mancaruri, mentine ficatul sanatos si il ajuta sa se vindece mai repede in caz de imbolnavire.
Ca si alte ceaiuri, nu trebuie sa exagerezi nici cu rozmarinul si sa il bei moderat. Ceaiurile cu proprietati medicinale nu sunt recomandate pentru consumul zilnic, ci doar pe perioade scurte in cadrul unor cure de detoxifiere sau pentru ameliorarea anumitor afectiuni.
Citeste si 5 plante medicinale cu efect detoxifiant.