Beneficiile consumului de linte

Indiferent daca este rosie, verde, portocalie, neagra sau maro, lintea este una dintre cele mai sanatoase surse de proteine de calitate, ea asigurandu-ne in jur de 26 de grame de proteine la doar 100 de grame. Daca o combini cu orez, atunci o sa ai parte de proteina completa si nu o sa mai ai nevoie de carne. Deoarece este asa de satioasa, lintea este perfecta in dietele celor care vor sa slabeasca. O portie de linte fiarta inseamna (circa 200 de grame), 198 de calorii, dar care vin insotite de proteine si fibre care asigura o senzatie de satietate de durata.

Care sunt beneficiile consumului de linte pentru sanatate?

1. Este o sursa importanta de fier, aducandu-ne 60% din necesarul zilnic, la 100 de grame.

2. Este o sursa de fibre solubile care ajuta la accelerarea tranzitului intestinal si combaterea constipatiei.

3. Reechilibreaza valorile glicemiei, de aceea este recomandata in regimul bolnavilor de diabet.

4. Lintea contine potasiu, molibden, triptofan si magneziu, fosfor, zinc si cupru, vitaminele A, C, E, K, precum si toata gama de vitamine din grupul B.

5. Contine acid folic, necesar femeilor insarcinate.

6. Sporeste nivelul de energie al organismului, combate anemia si creste rezistenta fizica la efort.



7. Ajuta la scaderea colesterolului si previne aparitia afectiunilor inimii.

8. Este bogata in antioxidanti.

9. Imbunatateste memoria si puterea de concentrare.

10. Ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, datorita consumului de fosfor.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Lintea este delicioasa daca este consumata sub forma de supe, dar si in salate si tocanite. Lintea fierbe in aproximativ 20-40 de minute. Lintea rosie fierbe cel mai repede, 20 de minute fiind suficiente, cea verde este buna de mancat dupa 30-45 de minute de fierbere, iar cea maro, foarte gustoasa, este gata in 60 de minute. Spre deosebire de alte tipuri de alimente asemanatoare (in principal fasolea), boabele de linte nu trebuie sa fie tinute in apa inainte de gatire.

Este recomandat sa aruncati prima apa in care ati fiert lintea, fiindca poate provoca balonari. In a doua apa lintea mai poate fi tinuta doar pana cand apa ajunge la temperatura de fierbere, nu mai mult.

 

Tags:
linte beneficii
linte proprietati
linte sanatate
linte proteine
linte rosie
linte verde
linte maro
linte neagra
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare