Beneficiile pentru sanatate ale orezului negru sau orezul interzis

Orezul negru mai este cunoscut si ca "orezul interzis" pentru ca doar imparatul si nobilii aveau voie sa se bucure de beneficiile acestei plante. Chinezii ii spuneau si "orezul longevitatii", iar studiile recente demonstreaza ca aveau dreptate. 

De unde provine numele orezului 

 
Culoarea neagra a orezului este data de continutul mare de antocianina – un antioxidant puternic care se gaseste si in fructele de padure de culoare inchisa. Atunci cand este gatit, orezul capata culoarea mov inchis si coloreaza toate ingredientele alaturi de care este gatit. Gratie acestui lucru, poate fi folosit in loc de coloranti artificiali pentru a colora mancarea
 
Numele de "orezul interzis" vine de la faptul ca, in China Antica, numai imparatul si nobilii aveau voie sa il consume, caci era cultivat in cantitati mici. Acest orez era protejat, deseori ascuns, iar oamenii obisnuiti nu aveau voie sa il consume. Era atat de pretios incat daca cineva fura un bol de orez negru, era condamnat la moarte.
 
Acestui tip de orez i se mai spune si "orezul longevitatii" sau "mancarea nemuritorilor", caci chinezii credeau ca le prelungeste viata si ii face nemuritori. Studiile recente demonstreaza ca nu erau departe de adevar, caci orezul negru are o multime de beneficii pentru sanatate. 
 

Beneficiile orezului negru 

 
“O lingura cu varf de orez negru contine mai multi antioxidanti antocianina decat aceeasi cantitate de afine, dar mult mai putin zahar si mai multa vitamina E si fibre decat acestea. Daca afinele sunt eficiente in mentinerea unei stari bune de sanatate, de ce nu ar fi si orezul negru?“, declara intr-un comunicat de presa Zhimin Xu, profesor doctor in cadrul Universitatii Louisiana din S.U.A.
 
Pe de alta parte, cercetatorii de la Departamentul de Stiinta si Ingineria Alimentelor din cadrul Universitatii de Stat Louisiana au descoperit ca o lingurita cu varf de tarate de orez negru sau 10 linguri de orez negru fiert contin aceeasi cantitate de antocianina ca o lingura de afine proaspete. Orezul negru este totusi in avantaj fata de afine pentru ca are mai multe fibre si vitamina E si mai putin zahar.
 
Indiferent care ar fi adevarul, cert este ca orezul negru se poate compara cu afinele, ba chiar este de preferat tinand cont de cantitatea de zahar, fibre si vitamina E. 
 
Pe langa antocianina, orezul negru contine fier, calciu, cupru, mangan, seleniu, vitamina B (cu precadere B1 si B2), proteina si aminoacizi esentiali.
 
In plus, este ideal in prevenirea si tratarea unor afectiuni grave cum ar fi cele cardiace, cancerul, diabetul, hipertensiunea, astmul sau boala Alzheimer.
 
Alte beneficii
  • Consumat in mod regulat, previne atacul de cord, reducand nivelul de trigliceride si nivelul colesterolului rau
     
  • O portie zilnica de orez negru contribuie la intarirea sistemului osos si a celui muscular
     
  • Ajuta la imbunatatirea memoriei si la fluidizarea circulatiti sangvine
     
  • Este recomandat celor care sufera de diabet
     
  • Nu contine gluten asa ca este bine tolerat de sistemul digestiv
 

Cum se gateste orezul negru 

 
Orezul negru este foarte aromat (seamana la gust cu nuca) si are o consistenta placuta. Poate fi fiert, preparat in terciuri, sau se poate folosi ca baza – in variant fina – pentru deserturi.
 
Pentru ca comercializeaza de obicei nedecorticat, o sa aiba nevoie de mai mult timp pana se inmoaie. Trebuie tinut la inmuiat in apa timp de 12 ore (minimum o ora) si fiert intre 20 de minute si o ora, in functie de cat timp a stat la inmuiat. 
 
 
Foto: Hepta
Tags:
orez
sanatate
orez negru
retete
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare