Bergamota, fructul citric care ajuta la slabit

Bergamota este un fruct prea putin cunoscut si care este confundat de multe ori ba cu lamaia, ba cu portocala. Acest fruct citric are proprietati remarcabile in a stimula metabolismul si de a bloca producerea grasimilor in sange.

Bergamotierul, arborele pitic din specia citrus cu frunze ovale, numit si Citrus Bergamia, face fructul bergamota. Aceasta seamana la forma cu portocala si la culoare cu lamaia. 

Originea si denumirea acestui fruct sunt inca controversate. Unii spun ca ar fi fost adus de comerciantii din Bergamo, Italia, iar altii ca vine din Pergamo, Turcia
 
Numele ei a fost asociat chiar si cu Columb, deoarece acesta incepuse sa exporte esenta de bergamota din Insulele Canare in Lumea Veche. In prezent, ea este cultivata exclusiv in sudul Italiei si in Sicilia, si pe arii mici in Africa, in special in Coasta de Fildes.
 

De ajutor in curele de slabit

 
Un studiu efectuat la Universitatea din Cantanzaro, Italia, a aratat ca bergamota contine substante numite polifenoli, recunoscute pentru proprietatea lor de a stimula metabolismul si de a bloca producerea grasimilor in sange.
 
In timpul cercetarii, cei 200 de participanti au primit zilnic, timp de o luna, ceai de bergamota, iar rezultatele au fost uimitoare: nivelul colesterolului "rau" al participantilor a scazut cu 39%, iar nivelul zaharurilor din sange cu 22%.
 
Rezultatele studiului au mai aratat ca persoanele care consuma frecvent acest tip de ceai au mai multe sanse ca nivelul colestrolului "bun" sa creasca.
 
"Spre deosebire de celelalte citrice, ceaiul bergamota contine o cantitate mai mare de polifenoli, astfel incat riscul aparitiei sindromului metabolic este unul scazut”, a precizat Ross Walker, medic la Spitalul Adventist din Sidney, din Australia.  
 
 

Alte utilizari ale bergamotei 

 
Din pulpa fructului de bergamota se extrage acidul citric, iar din coaja se obtine esenta de bergamota, care are culoarea verde si din care se fabrica parfumul. Esenta de bergamota are proprietati antiseptice si antibacteriene si este utilizata ca odorizant la parfumarea apei de colonie, a lichiorurilor, sapunurilor, cremelor de miini, sampoanelor si chiar a pastelor de dinti.
 
Britanicii utilizeaza fructul pentru aromarea binecunoscutului ceai Earl Grey, iar in Calabria exista cateva restaurante ce ofera in meniu specialitati de paste cu pulpa de bergamota.
 
Proprietatile antiseptice si anti-inflamatorii ale bergamotei o recomanda in tratamentul racelii, acneei, eczemelor, ranilor, piscaturilor de insecte sau urticariilor. 

Bergamota este utilizata in aromaterapie si in fabricarea lumanarelelor parfumate, a sarurilor de baie si balsamurilor datorita efectelor antidepresive, de relaxare si revitalizare, fiind indicata in tratarea stresului, anxietatii sau depresiilor.
 
Atentie! Bergamota devine toxica in contact cu soarele, asa ca nu este indicat sa te expui la soare daca te-ai dat pe piele cu ulei, crema sau tinctura de bergamota.
 
 
 
Foto: Hepta
Tags:
citrice
lamaie
portocala
esenta
metabolism
slabit
grasimi
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare