Boala bogatilor- Guta

Va treziti noaptea cu dureri atroce la nivelul degetului mare al piciorului cu articulatia umflata, calda si rosie si avand pielea lucioasa? Cand incercati sa puneti piciorul in pamant va este imposibil si deabia spre dimineata durerea se diminueaza? Inseamna ca este posibil sa aveti un atac de guta.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Guta (artrita gutoasa) este o boala considerata in trecut ca fiind boala celor avuti, care consumau carne de vanat si vinuri fine. Astazi foarte multe persoane sunt afectate de consumul in exces de mezeluril, al carnii procesate. Guta este boala care apare datorita acidului uric in exces in sange, el fiind produsul de degradare al purinelor, substante aflate in mod natural in corpul nostru precum si in alimente. In mod normal acidul uric se dizolva in sange si trece prin rinichi in urina.

 

Dar uneori acesta fie se produce foarte mult fie se elimina foarte putin si se depune sub forma de cristale de urat (sare a acidului uric) la nivelul tesuturilor, in zonele subcutanate (tofi gutosi), in articulatii (sub forma de cristale ca niste ace) si la nivel renal sub forma de calculi.

 

Factorii de risc pentru guta sunt urmatorii:

* Persoanele care au in familie rude suferind de guta

* Sedentarismul

* Obezitatea

* Alcoolul chiar si in cantitati moderate are efect diuretic ce conduce la deshidratare care poate precipita un atac de guta

* Tensiunea arteriala crescuta

* Indivizii cu nivele serice crescute ale colesterolului total

* Unele medicamente: corticoizii, diuretice

* Functionarea anormala a rinichilor

* Anumite boli conduc la productia excesiva de acid uric in corp (leucemii, limfoame, tulburari ale metabolismului hemoglobinei)

* Factorii alimentari joaca un rol favorizant evident: carnea rosie, carnea de vanat, maruntaiele, ficat, splina, sardinele, heringul, vinul in exces.

 

In 90% din cazuri guta este o boala masculina, primul atac aparand dupa varsta de 35 de ani, la femei guta aparand decat dupa menopauza. Hiperuricemia, cantitatea crescuta de acid uric in sange, este de trei forme: asimptomatica, sub forma unei crize (criza de guta) si forma cronica (guta cronica) cu multiple atacuri gutoase si afectari articulare si renale.

 

Atacurile de artrita gutoasa pot fi favorizate de deshidratare,febra, supraalimentare, consum excesiv de alcool, interventie chirurgicala recenta. Criza acuta de guta se manifesta ca o durere acuta nocturna la nivelul articulatiei degetului mare de la picior, cu umflarea articulatiei, inrosirea tegumentelor, insa ea poate debuta si la nivelul articulatiei gleznei, genunchiului, mainii sau incheieturii mainii.

 

Durerea impiedica pacientul sa doarma, iar uneori se poate asocia cu stari febrile, agitatie, transpiratii. Spre dimineata durerea se mai calmeaza. Acesta criza se poate repeta de-alungul mai multor nopti pana la instituirea tratamentului cu antiinflamatoare nesteriodiene si colchicina. Guta cronica se caracterizeaza prin deformari ale articulatiei degetului mare, genunchiului, mainii si incheieturii mainii, afectari renale.

 

Tratamentul este cel cu alopurinol si probenecid insotit de antiinflamatoare nesteriodiene. Pe langa tratamentul medicamentos instituit de medic este foarte important sa se respecte un regim igienico-dietetic care vine sa completeze efectele medicatiei antigutoase.

 

1. Pacientul trebuie sa renunte la kilogramele in plus apeland la un nutritionist, regimul trebuie sa fie hipocaloric si hipolipemiant, iar in cazul unei tensiuni arteriale crescute trebuie sa fie si hiposodat. Scaderea kilogramelor trebuie facuta lent deoarece o sacdere brusca a greutatii corporale duce la cresterea acidului uric si iminenta unui atac de guta.

 

2. Hidratarea trebuie sa fie asigurata prin comsumarea a cel putin 2 litri de lichide pe zi (apa plata, ceaiuri, sucuri de lamaie si portocale), iar in perioadele caniculare 3 litri de lichide pe zi.

 

3. Alcalinizarea urinei prin hidratare intensa si alimentatie poate fi urmarita prin folosirea stick-ulrilor de pH urinar.

 

4. Alimentatia trebuie sa contina cat mai putine proteine (purine) mai putin de 30 grame zilnic.

 

5. Trebuie interzise vanatul, carnea tanara de vitel,carnea de miel,organele, pestele hering, sardelele, icrele, mezelurile, sosurile de carne, branzeturile fermentate, ciocolata si cacaua, vinurile, berea si bauturile tari.

 

6. Atentie la crustacee, muluste, fructe de mare si produsele lactate care pot fi consummate in cantitati reduse, daca dupa ingestia unor astfel de alimente a survenit o criza gutoasa este bine sa suprimati consumul lor pentru o perioada semnificativa de timp.

 

7. Consumati cat mai multe cruditati, salate si fructe ce contin vitamina C in exces. Schimbarile in alimentatie nu joaca un rol in scaderea concentratiei de acid uric din sange insa ele sunt de folos in prevenirea si accentuarea bolii.

 

http://www.medicinenet.com/gout/article.htm

http://www.mayoclinic.com/health/gout/DS00090/DSECTION=prevention

Tags:
guta
cauze
tratament
boala bogatilor
mezeluri
vin
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
3 Comentarii
  • Teodora
    1. Teodora 23.07.2009 13:01

    Foarte interesante articolele doamnei doctor. Am aflat foarte multe despre afectiuni de care nu stiam inainte. Sa stiti ca v-am urmat sfaturile din articolul despre guta si ma simt mult mai bine. Felicitari si la mai multe articole de acest fel.

  • VizitatorIonescu Mircea
    2. VizitatorIonescu Mircea 31.01.2010 00:02

    si eu sufar de aceasta boala chinuitoare si prea multe nu cunosc vreau si eu sa aflu mai multe despre aceasta afectiune vreau sa primesc un raspuns la comentariul meu

  • ionut
    3. ionut 19.09.2010 20:05

    salut vroiam sa stiu daca de la guta se poate taia piciorul mama mea are diabet face insulina e un gaz mai greu si se poate tai piciorul,, i sa umflat si a fc infectie...as vrea sa stiu da e possibils a i se taie picorul???

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare