Boala celiaca se trateaza la Barcelona
Boala celiaca este o afectiune care se manifesta prin incapacitatea intestinului de a digera si tolera glutenul. Glutenul este o proteina care se gaseste in grau si in alte cereale (alac, secara, orz). Printre simptomele bolii se numara colonul iritabil, colicile, dar si diareea sau constipatia, pierderea in greutate, oboseala, balonarea, durerile abdominale, starile de voma, iar la copii, stagnarea in greutate. Tabloul este completat de anemie, ca urmare a lipsei fierului, osteoporoza, carenta de vitamine si minerale. Singurul remediu eficient este excluderea din alimentatie a glutenului. Si desi pare simplu, un este.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Primaria din Barcelona a continuat sa inoveze noi planuri de activare a turismului gastronomic, oferind variante dedicate celor cu intoleranti la gluten.
Aceasta afectiune genetica, a carei tratament consta in mentinerea unei diete stricte fara gluten pe tot parcursul vietii, a atras atentia restaurantelor din Barcelona, care au constientizat ca celiacii nu pot avea o viata normala fara sprijinul lor, fiindu-le interzise aproximativ 70% din alimentele produse in Comunitatea Europeana.
Cele 42 de restaurante printre care Opium Mar, Casa Leopoldo, Casa Calvet, Buda, Café de la Princesa s-au angajat sa ofere o atentie deosebita meniului bazat pe alimente naturale neprocesate precum carne, peste, oua, lapte, legume sau cereale fara gluten. Aceste localuri urmeaza ghidul strict al Asociatiei Spaniole de Celiachie pentru a achizitiona alimentele adecvate si adopta cele mai rigide forme de igiena alimentara precum evitarea prejelii alimentelor fara gluten in uleiurile in care au fost prajite alimente cu gluten, folosirea cartofilor in loc de faina pentru ingrosarea sosurilor, curatarea permantenta a ustensilelor folosite in bucatarie, etc.
Deci daca sunteti intoleranti la gluten si suferiti de boala celiaca, cel mai sigur loc de vacanta din punct de vedere gastronomic este Barcelona, dieta mediteraneana fiind si ea o garantie prin calitatea pestelui si a fructelor de mare intalnite la tot pasul!