Boli de calculator

Pana la urma cat este de sanatos acest obicei? Oare exista ceva de care e bine sa ne ferim in mod special? Trecand peste faptul ca pentru multi dintre noi calculatorul este o unealta cu care ne castigam painea… poate fi recomandat sa ne limitam timpul petrecut in fata monitoarelor de orice fel? Exista boli profesionale in randul utilizatorilor de calculator?  

Undele radio 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Majoritatea tinem laptopul in poala cand avem ceva de lucru acasa. Poate acest lucru sa cauzeze probleme de sanatate?  

Ca si alte produse electronice, laptopurile intrunesc anumite standarde de calitate. Unul din aceste standarde presupune ca dispozitivele nu emit unde radio. Asta pana la aparitia tehnologiei Wi-Fi, care are la baza chiar emisia-receptia de unde radio de inalta frecventa (2,4 GHz). Ca in cazul oricarei inventii (vezi discutiile despre telefoanele mobile spre exemplu), sunt multi oameni care se intreaba daca aceste unde le dauneaza pe termen lung.  

Pana acum nu exista dovezi stiintifice care sa ateste efecte negative ale undelor radio emise de laptopuri. Un sudiu efectuat de o agentie europeana atetsa ca “la aceasta data nu exista dovezi palpabile care sa ateste ca expunerea la frecventele utilizate de dispozitie Wi-Fi are efecte adverse asupra sanatatii populatiei. Frecventele utilizate sunt apropiate de alte frecvente utilizate de alte dispozitive ca radiouri, televizoare si telefoane mobile”. Cel putin pana la noi studii, folosirea laptopurilor este destul de sigura.  

Boli ale ochiului 

Nu sunt un mit dar nici nu afecteaza pe toata lumea. De cand au aparut monitoarele plate si sunt folosite pe scara larga, pericolul radiatiilor nocive s-a diminuat simtitor. TFT-urile sunt practic inofensive, ele neavand nici refresh vertical la fel de deranjant ca un monitor CRT. Exista insa pericolul incordarii excesive a musculaturii oculare si te poti confrunta cu senzatia de corp strain in ochi (astenopia acomodativa).  

Iti poti indulci conditiile de munca destul de usor daca alegi o lumina potrivita (mai putina lumina naturala, lumina artificala de asemenea redusa), evitand suprafetele stralucitoare, ajustand luminozitatea ecranului in functie de mediul de lucru, amintindu-ti sa clipesti din cand in cand sau luand pauze frecvente ori cel putind odihnindu-ti ochii din cand in cand si pe alte suprafete decat monitorul din dotare. Daca suferi de miopie, trebuie sa stii ca lucrul la caluclator accentueaza boala. Solutia este sa iei mai multe pauze.  

Afectiuni ale coloanei vertebrale 

Subscriu! Cei care petrec multe ore in fata calculatorului sunt susceptibili de scolioze, cifoze, cifoscolioze sau spondiloze. Cam multe –oze, dar sunt dureroase si ar fi bine sa-ti iei masuri de precautie cand va asezati la birou. Incearca un pachet scurt de exercitii simple chiar stand pe scaunul de la birou: intinderi, rasuciri, aplecari, rotatii ale incheieturilor. Misca-te cat poti de des. Si ia multe pauze. Daca nu ti se permite, schimba activitatea la calculator cu alta activitate de birou sau du personal o hartie sefului direct.  

Alege un scaun care se regleaza pe verticala si daca esti suficient de “sef” poate poti aranja sa primesti un scaun cu tetiere si cotiere. Macar cere un scaun din material textil sau piele. Biroul la care lucrezi trebuiesa fie suficient de lat incat sa permite asezarea tastaturii mai departe de margine, in asa fel incat o parte din maini sa se sprijine pe birou cand scrii. In caz contrar risti dureri de umeri si articulatii. Sprijinirea bratelor pe marginea nerotunjita a biroului poate bloca circulatia sangelui la nivelul antebratelor. 

 

Varicele

 
Boala femeilor la menopauza? S-o crezi tu. Pozitioneaza-ti picioarele la 30 de grade si gaseste-ti ceva pe care sa-ti le sprijini. Un scaun prea inalt sau prea scund de asemenea iti poate dauna pentru ca iti suprasolicita musculatura picioarelor. Un scaun prea ingust blocheaza circulatia sangelui in partea inferioara a corpului, ceea ce favorizeaza aparitia varicelor. Pauzele la fiecare ora iti ajuta si picioarele la fel de mult ca si spatele.  

Se dovesdeste ca pauzele mici si dese – cheia marilor succese nu e un motto al lenesilor ci un stil de viata sanatos!


Tags:
laptop
boli profesionale
afectiuni
utilizarea computerului
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • ulise
    1. ulise 13.02.2010 23:20

    Cum il cheama pe catel? Are un id de mess?

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare