8 boli de ochi pe care le poti avea de-a lungul vietii

Vederea este simtul prin care invatam probabil cel mai mult despre lumea din jurul nostru. De aceea, ideal este ca ochii sa fie cat mai bine protejati de afectiunile care pot aparea in diferite etape ale vietii. Doamna dr. Speranta Schmitzer, medic oftalmolog ne spune care sunt cele 8 boli de ochi pe care le putem avea de-a lungul vietii. 

In copilarie, afectiunile oculare sunt dificil de diagnosticat, pentru ca cei mici nu identifica si nu semnaleaza problemele de vedere. Parintii sunt cei care pot sesiza primele semne.
 
Cele mai frecvente boli de ochi la copii sunt:
 
1. Viciile de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism) prezente inca de la nastere pot fi mascate de mecanismele compensatorii ale ochiului. Corijarea lor poate fi relativ facila, daca sunt depistate la timp, pana la varsta de maxim 5 ani. 
 
2. Ambliopia (ochiul lenes) apare datorita unui viciu de refractie necorectat la timp. Creierul foloseste imaginea perceputa de un singur ochi, anuland imaginea deformata de la celalalt, acesta devenind ambliop. Corectia optica trebuie efectuata pana la varsta maxima de 5 ani.
 
 
3. Strabismul este o afectiune caracterizata prin devierea globilor oculari fie spre interior (convergent), fie spre exterior (divergent). De cele mai multe ori, strabismul are drept cauza un viciu de refractie necorectat, dar sunt si situatii cand poate masca o afectiune intraoculara grava.
 
4. Glaucomul congenital se poate manifesta cu fotofobie, hiperlacrimare, ochi mari, frumosi, semne care sunt nespecifice intalnindu-se in alte afectiuni oculare mai putin grave. Diagnosticat la timp, tratamentul chirurgical ofera rezultate si vindecare completa.
 
“La maturitate, sub influenta inaintarii in varsta si a factorilor externi, acuitatea vizuala poate fi serios afectata de aparitia unor disfunctionalitati cu efecte uneori ireversibile”, explica dr. Speranta Schmitzer, medic oftalmolog la Clinica Oftalmestet.
 
 
Dintre bolile oculare care se manifesta dupa varsta de 40 de ani, cele mai frecvente sunt:
 
1.Cataracta (opacifierea cristalinului) este afectiunea oftalmologica cel mai frecvent intalnita si al carei tratament este eminamente chirurgical si care are cele mai bune rezultate (99,9 % din operatiile pentru cataracta sunt reusite). Interventia chirurgicala consta in extractia cristalinului opacifiat cu ajutorul ultrasunetelor printr-o incizie de max. 2,4 mm si implantarea unui cristalin artificial care poate sa asigure o vedere foarte buna, in functie de tipul de cristalin implantat.
 
2. Glaucomul este o afectiune care netratata poate sa evolueze spre distrugerea completa a nervului optic. Exista forme de glaucom care nu au nici o simptomatologie subiectiva decat scaderea vederii care se poate confunda cu presbiopia (nevoia de ochelari pentru citit). Din pacate, recuperarea vederii in astfel de stadii nu mai este posibila, indiferent de tratament, medicamentos sau chirurgical. Tratamentul instituit nu face decat sa mentina in stare de functionare filetele nervoase care nu au fost afectate de boala.
 
3. Degenerescenta maculara este o boala degenerativa a zonei de pe retina unde sunt localizate celule nervoase care permit vederea detaliilor si a culorilor. Tratamentul variaza in functie de tipul degenerescentei putand fi medicamentos sau, uneori, injectii intraoculare cu diverse substante. Trebuie retinut insa ca celula nervoasa odata distrusa are mici sanse de a se regenera.
 
4. Presbiopia, sau nevoia de ochelari pentru citit, nu este o boala, ci un fenomen fiziologic, un proces de imbatranire a cristalinului care isi pierde elasticitatea. Se instaleaza in jurul varstei de 45 ani si poate sa mascheze boli grave oculare care se manifesta in jurul acestei varste; din acest motiv se recomanda consult oftalmologic complet inainte de a ne procura o pereche de ochelari pentru citit.
 
Diagnosticarea la timp a bolilor oculare este foarte importanta, tratamentul trebuie sa fie corect instituit pentru a evita complicatiile. Controalele oftalmologice periodice sunt la fel de importante in evolutia si tratamentul bolilor, ca si stabilirea diagnosticului initial.
 
Tags:
Boli de ochi in copilarie si la batranete
boli de ochi
probleme de ochi
boli de ochi copii
boli de ochi adulti
strabism
ambliopie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • mihaela
    1. mihaela 10.05.2015 00:47

    Buna seara ma numesc Mihaela si am 28d ani.am si eu o intrebare in legatura cu ochii, mi.a iesit ceva pe ochii este un fel de pelita si cand misc ochi se strange usor, rare ori e knd ma jeneaza.as dori va rog frums sa.mi spuneti despre ce e vorba, dak e grav sau cu ce se tratea.za.va multumesc

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare