Bucataria Americii de Sud

Pentru ca am tratat separat bucatariile celor mai importante state din America de Sud, Argentina si Brazilia, ne vom ocupa acum de restul bucatariilor statelor din acest continent, tocmai pentru a avea imaginea culinara completa a acestui zone. America de Sud este teritoriul de baza pentru quinoa, o pseudocereala prezenta inca din vremea incasilor (chiar inclusa uneori in categoria ierburilor) foarte sanatoasa pentru organismul uman, insa complet necunoscuta lumii vestice.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!


Ingredientele de baza comune


Carnea - America de Sud este continentul carnii de vita iar Uruguay este cea mai mare consumatoare de carne de vita din lume, pe cap de locuitor; si carnea de porc, pui sau de miel este consumata regulat, insa cea de vita va avea mult timp de acum incolo functia de regina in aceasta bucatarie; ca si caracteristica principal de gatire, gratarul reprezinta modalitatea de baza;


Pestele si fructele de mare - Chile este tara cu cel mai mare consum de peste si de fructe de mare din America de Sud, gratie situarii intregii tari langa apa; fructele de mare sunt preparate si consumate atat reci, proaspete, dar si calde;


Vegetalele - cerealele (in special porumbul, care are o vechime de 5000 de ani), cartofii, fasolea si quinoa reprezinta grosul plantatiilor de plante vegetale ale acestui continent; din spectrul fructelor, predomina cele tropicale, in special in nordul continentului (mango, cocosul, guava, ananasul, papaya, fructul pasiunii) care sunt folosite in special la deserturi, dar si la salate; yuca (asemanatoare cartofului) este foarte populara in Ecuador si Bolivia;


Mirodeniile
- coriandrul este cel mai important condiment al Americii de Sud, urmat de mai multe sortimente de ardei iuti, cele mai importante fiind Jalapeno, Habanero sau Aji Pepper (ultimul fiind unul dintre simbolurile culinare ale statului Peru);


Lactatele - fiind un continent dominat de cresterea vacilor, produsele lactate sunt bogate si sunt preparate destul de simplu, fiind servite mai mult natural si proaspete; Paraguay  este tara cu cel mai mare consum de branza proaspata de vaca din America de Sud; nu exista cultura prepararii unor branzeturi maturate intens, de tipul cascavalurilor;

 


Feluri renumite de mancare in fiecare tara


Bolivia: Salteñas - reprezinta un snack foarte savuros, consumat in special dimineata; reprezinta mici pateuri facute din coca batuta cu pudra de ardei iute si umplute cu o tocanita de pui sau de vita, mazare si cartofi, usor dulceaga;


Chile: Pastel de choclo - consta din carne de vita tocata facuta cu mai multe condimente importante (usturoi, ceapa, chimen, oregano, sare, piper) si acoperita cu foietaj pe baza de faina de porumb si unt, forma finala fiind apoi pusa la cuptor incins pentru 30-40 de minute;


Columbia: Bandeja paisa - este un fel de mancare caloric, compus dintr-o bucata de friptura la gratar, fasole rosie, orez, sorici de porc prajit, un ou prajit si o painica rotunda, arepa, facuta din porumb; se serveste alaturi de banane prajite si de o felie de avocado; o asemenea portie are aproximativ 1800 de calorii, apropiata deci consumului mediu zilnic al organismului uman, de 2000 de calorii;


Ecuador: Ceviche - acest fel de mancare, care a devenit unul dintre simbolurile bucatariei sud-americane si latino-americane, este originar din Ecuador si consta din fructe de mare proaspete si taiate marunt de tot, suc de lamaie sau de lamaie verde, ulei de masline si sare; acest amestec se tine apoi la frigider pentru minimum 30 de minute si apoi se serveste alaturi de boabe de porumb fiert sau de cartofi dulci;


Paraguay: Sopa Paraguaya - dupa denumire ati crede ca e vorba despre vreun tip de supa, insa denumirea reprezinta o paine complexa facuta din faina de porumb, untura de porc sau unt, sare, branza proaspata; este considerat un fel de mancare scump de preparat si de aceea se consuma numai la ocazii speciale;


Peru: Papa a la Huancaína - reprezinta cartofi fierti taiati pe jumatate si acoperiti cu un sos gros facut din branza, iute si condimentat cu ierburi galbene; se servesc ca si garnitura;


Uruguay: Churrasco - cum carnea de vita este la putere in preferintele consumatorilor, uruguayenii nu au ramas datori si s-au pus pe facut gratare; churrasco reprezinta carnea facuta la gratar, iar carnea de vita este folosita in mod special, simpla sau marinata;


Venezuela: Pabellón criollo - este un fel de mancare complex si foarte caloric, compus din carne tocata de vita facuta la cuptor, fasole neagra fiarta, orez fierbinte si banane prajite; uneori se mai adauga la final un ou ochi;

 


Bauturile speciale ale bucatariei sud-americane


Vinul reprezinta marea vedeta a acestui continent cald, Chile fiind principala tara producatoare de vinuri de mare calitate, recunoscute in toata lumea. Tot in Chile exista Pisco, un brandy special, facut din strugurii de tip muscat, bautura fiind insa revendicata si de catre Peru.


Ponche Crema este o bautura servita de catre venezueleni la masa de Craciun si consta din albusuri de ou batute cu lapte condensat, fierte apoi pana la o temperatura de 165 de grade. Dupa cateva minute de fierbere, continutul se ia de pe foc si se adauga esenta de scortisoara, lapte proaspat si esenta de rom.


Cafeaua se bucura de mare popularitate, Venezuela si Columbia fiind tarile cu cel mai mare consum de cafea pe cap de locuitor, dupa Brazilia. Oricum, America de Sud este continentul numarul in productia mondiala de cafea, cele mai fine si scumpe sortimente ale acestei bauturi provenind tot din America de Sud.

 


Inedit despre bucatariile statelor mici sud-americane


- Desi fac parte administrativ din America de Sud, fiind vecine cu marea Brazilie, micile tari Surinam si Guyana apartin, culinar, bucatariei caraibiene;


- Nu trebuie uitat ca America de Sud a dat prima oara intregului mapamond (prin navigatorii spanioli si portughezi) ciocolata, porumbul, rosiile, vanilia, cartofii, ardeii iuti sau alunele;


- Porumbul este cultivat si folosit intens in bucatarie in special in vestul Americii de Sud, in timp ce pe coasta de est predomina culturile de manioc (cassava) pentru prepararea painii sau a altor produse din aceasta categorie; graul ca si element central de realizare a produselor fainoase nu se bucura de aceeasi popularitate precum in Europa sau in America de Nord;

 


CONCLUZIE: 

Bucataria continentului sud-american este una care nu lasa pe nimeni sa se ridice nemancat de la masa, acest lucru e cert. Bogata in proteine, bogata in energie, bucataria sud-americana este plina de culoare, intocmai ca si locuitorii acestui continent. Diferita din nordul continentului (Venezuela si Columbia) pana in sudul acestuia (Chile), bucataria sud-americana reuneste insa in prezent elemente comune formate de impactul populatiei native cu civilizatia colonialista si cu populatiile de sclavi adusi la munca.
 

Tags:
America de Sud
Pabellón criollo
Churrasco
Papa a la Huancaína
Sopa Paraguaya
Ceviche
Bandeja paisa
Pastel de choclo
Salteñas
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
  • Campionatul mondial la bucatarie traditionala News

    Campionatul mondial la bucatarie traditionala

    22.06.2010

    Asadar, 4 meciuri se joaca astazi pe iarba africana, cu unul mai mult decat ne-am obisnuit pana acum. Mexicul intalneste Uruguayul pentru incalzire. Se anunta un meci rapid, condimentat de...

    mai mult
  • Bataie pe Fructul pasiunii Secrete

    Bataie pe Fructul pasiunii

    04.03.2010

    Si nici nu trebuie sa scoti prea mult din buzunar, desi sunt micute, si ti-ai zice precis ca trebuie sa cumperi cantitati industriale, o cana cu fructe, adica 236 de grame, are nici mai mult, nici...

    mai mult
  • America de Sud Stiati ca?

    America de Sud

    06.07.2009

    ...America de Sud a dat prima oara intregului mapamond (prin navigatorii spanioli si portughezi) ciocolata, porumbul, rosiile, vanilia, cartofii, ardeii iuti sau alunele;

    mai mult
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • ardeiiuti
    1. ardeiiuti 20.09.2010 16:22

    Salut, tocmai au inceput sa se coaca ardeii asa ca daca sunteti dortitori gasiti ( :) la mine) habanero chocolate, habanero orange, habanero red, thai dragon si naga jolokia. O zi buna si astept raspunsuri. Sorin ardeiiuti@gmail.com

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare