Bucataria Bulgara

Calatorii 22.05.2009 dietetik

Ingredientele de baza

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Legumele – printre cei mai mari cultivatori de legume din Europa, bulgarii au devenit experti la muraturi, castravetii murati fiind principalul produs exportat din aceasta categorie; in afara cultivarii extinse a castravetilor, ardeii grasi se bucura de mare popularitate (se servesc des ca garnitura ardeii copti), urmati de cartofi, vinete, ceapa, usturoi, dovlecei, salata, ridichii, fasole, varza, morcovi, etc;

 

Lactatele – laptele si iaurtul joaca un rol important, incepand cu preparatele sarate pana la cele dulci; iaurtul este chiar mai popular decat laptele, fiind preparat in special din laptele de vaca, apoi din cel de oaie; branza este foarte populara, cea din lapte de vaca fiind folosita la gatit, cea din lapte de oaie fiind consumata separat;

 

Fructele – daca se fac muraturi, atunci se fac si compoturi! Merele, prunele, caisele sau piersicile sunt cele mai populare fructe bulgaresti; se servesc fie proaspete, fie in compoturi, fie coapte, ca desert; foarte consumate sunt si fructele de padure;

 

Carnea – ca si romanii, si bulgarii consuma masiv carne de porc, pui sau vita; stilul de consum este insa mai apropiat de bucataria din Turcia sau Grecia, carnea fiind mai intens condimentata decat este in Romania; pestele este popular in regiunea de coasta a Marii Negre;


Feluri renumite de mancare

 

Tarator – este cea mai cunoscuta supa a Bulgariei, chiar daca se mai consuma si in alte tari din jur; se serveste mereu rece, in special vara, si este preparata din iaurt, castraveti, usturoi, marar, apa si ulei vegetal, ocazional mai fiind folosite si nucile; bulgarii au pana si o varianta de salata derivata din tarator, care este asemanatoare cu tzatziki-ul grecesc; o alta supa populara este cea de spanac;

 

Shopska salad – este una dintre cele mai populare salate din Bulgaria, numele venind de la o regiune aflata linga capitala Sofia, Shopi; este facuta din rosii, castraveti, ceapa, ardei grasi, telemea, otet si ulei vegetal sau de masline; branza se pune la final, rasa peste tot amestecul de legume; se serveste ca gustare, la inceputul mesei, alaturi de rachiu;

 

Banitsa – este un preparat traditional foarte asemanator cu pasca romaneasca; se serveste in principal la micul dejun, cu iaurt, calda sau rece; cand se prepara de Sarbatori, bulgarilor le place sa introduca in interiorul ei mici cadouri sau ravase;

 

Kebapcheta – varianta bulgara a micilor, facuti dintr-un amestec de carne tocata (porc si vita), ceapa, chimen, piper si sare; acest amestec se lasa cateva ore la macerat apoi se intinde pe frigarui de metal si facut la gratar; se serveste cu legume si cu multa bere; forma finala aminteste de micii romanesti, insa kebapcheta are o forma de doua-trei ori mai lunga decat a micilor nostri;

 

Cubrica – este un amestec special din mirodenii (pe baza de cimbru), folosit pentru kebapcheta, dar si pentru chiftele sau musaca;


Bauturile bucatariei bulgare

 

Mavrud este un vin rosu atipic si special. Este foarte limpede si este facut din struguri si din fructe de padure. Desi nu sunt cunoscute bine pe plan international, se considera ca vinurile bulgaresti sunt de mare calitate. In anii ’80 vinurile din Bulgaria erau exportate in Marea Britanie, pana sa fie „deturnate” apoi de cele din Africa de Sud si Australia.

 

Si berea este foarte populara, existand mai multi producatori. In fine, exista mai multe bauturi tari, cunoscute si in Romania, cea mai importanta pentru bulgari fiind rachiul, dar si mastica. Acestea din urma sunt consumate in special ca aperitive, la inceputul meselor.

 

Cafeaua este servita tare, ca in Turcia sau Grecia, si este consumata la finalul meselor principale.

 

Inedit despre bucataria bulgara

 

- Bulgarii prefera sa prepare mancarea la temperatura cat mai scazuta, pentru pastrarea cat mai naturala a gustului alimentelor;

 

- Daca va aflati in vizita turistica in Bulgaria e bine sa cautati tavernele, denumite mehana; acestea servesc, deobicei, mancare traditionala, si astfel veti avea ocazia sa degustati mancare autentica bulgareasca;

 

CONCLUZIE: 

Bucataria bulgara este considerata sanatoasa, gratie folosirii masive a legumelor, fructelor, mirodeniilor si diferitelor ierburi. Poate fi considerata dietetica, in masura in care se evita preparatele pe baza de carne de porc si pcele puternic condimentate. In ciuda asemanarilor cu bucataria romaneasca, legate de tipurile de alimente folosite, prepararea mancarurilor principale este diferita fata de modul in care se gateste in Romania.
 

Tags:
bulgaria
tarator
shopska salad
banitsa
kebapcheta
cubrica
mavrud
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
  • Happy la Ruse Calatorii

    Happy la Ruse

    10.04.2013

    Cum a venit putina caldura, sirul masinilor care se strang pe podul care ne leaga de Bulgaria se dubleaza, randurile fiind ingrosate de bieti infometati ca noi, care calatoresc pentru o masa buna....

    mai mult
  • Pericolul vacantei all-inclusive Calatorii

    Pericolul vacantei all-inclusive

    08.05.2012

    Departe de a fi secreta, pasiunea romanului pentru all-inclusive, si nu doar a romanului, a ajuns acum "in sezon". Toate natiile care nu admit distractia pe stomacul doar pe jumatate...

    mai mult
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • Alexandra
    1. Alexandra 04.06.2009 13:11

    interesant..sa stiti ca in Bulgaria nu ar trebui sa ratati nici inghetata:)

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare