Bucataria Cubaneza
Ingredientele de baza
Vegetalele – orezul si fasolea (in special cea neagra) sunt alimentele centrale in procesul de gatire in Cuba, ambele fiind ingrediente obligatorii in cele mai renumite feluri de mancare; yuca este planta radacinoasa folosita foarte des pentru sosuri, alaturi de malanga (radacinoasa asemanatoare cu cartoful); alte legume populare sunt rosiile, salata, cartofii, castravetii; ceapa si usturoiul ocupa si ele un loc aparte, fiindca se folosesc pentru condimentarea mancarurilor, cubanezii nefiind adeptii mirodeniilor bogate, in aceasta categorie mai folosindu-se constant doar chimenul, oregano si dafinul;
Carnea – porcul, puiul sau vita reprezinta inima acestei bucatarii, cubanezii fiind recunoscuti drept un popor cu apetit carnivor; asa cum aminteam la inceput pestele si fructele de mare nu au mare trecere, fiind insa de gasit in zonele de coasta ale Cubei , unde se servesc prajite; de sarbatori populare sau la mesele mari in familie, este traditional sa se faca un porc la rotisor, care a fost in prealabil marinat in suc de portocale acre, sare si usturoi;
Feluri renumite de mancare
Moros y Cristianos – este un fel reprezentativ pentru dependenta cubanezilor de fasole si de orez; cele doua produse sunt gatite in acelasi vas, in acelasi timp, tipul de fasole folosit fiind cel negru;
Ropa veija – este emblema culinara a Cupei si reprezinta carne de vita sau de porc taiata marunt si lung, sub forma de franjuri si facuta in sos de tomate; se serveste alaturi de orez si de fasole neagra, uneori si alaturi de banane mici coapte;
Mojo criollo – este un amestec in care se marineaza carnea, obtinut din ulei de masline, usturoi, sare, piper, suc de lamaie verde, suc de portocale si oregano;
Ajiaco – reprezinta o tocanita pe baza de carne de porc, usturoi si legume; retetele traditionale mai includ si banane verzi (fructele de platan, foarte asemanatoare cu bananele clasice) taiate felii, yuca si malanga;
Sofrito – este cel mai reprezentativ sos/ingredient pentru mancarurile principale si consta dintr-un amestec de ceapa, usturoi, rosii, ardei, chimen, oregano si dafin; este amestecul care da aroma specifica felurilor cubaneze;
Cuban bread – painea traditionala cubaneza a devenit populara fiindca este facuta cu ajutorul grasimii animale, in special de porc, sau a grasimii vegetale, in loc de ulei; este o paine alba, coapta majoritar sub forma de bagheta si folosita intens pentru prepararea sandvisului cubanez (cu sunca si cascaval), considerat mult timp mancarea de baza a muncitorului cubanez; producerea si vanzarea de sandisuri este foarte populara in Cuba;
Pastelitos – sunt minipateuri umplute fie cu carne, fie cu branza sau cu fructe, in special guava; sunt servite ca snackuri, intre mesele principale;
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Bauturile bucatariei cubaneze
Mojito, unul dintre cele mai populare cocktailuri din lume, facut din rom alb, zahar pur din trestie de zahar, lamaie verde, menta si apa minerala, este la origine cubanez. De altfel, alte doua cocktailuri celebre, Cuba Libre si Daiquiri au pornit din capitala Havana, insa au devenit populare in Statele Unite. Ingredientul comun al acestor cocktailuri: romul cubanez.
Ca bautura nonalcolica, Guarapo este foarte populara si este obtinuta din trestia de zahar presata proaspata, servindu-se rece.
Cafeaua cubaneza este servita foarte tare („te scoala din morti”).
Inedit despre bucataria cubaneza
- Cuba este singura natiune din Caraibe in care este folosit intens uleiul de masline, in dauna celui de floarea soarelui;
- Bucataria cubaneza mai poarta denumirea si de bucatarie creola, adica bucataria formata in Cuba de imigrantii din alte tari si apoi de familiile acestora care s-au perpetuat si s-au amestecat in Cuba; bucataria creola nu este reprezentativa doar pentru Cuba, ci se mai regaseste si in unele zone din Statele Unite (Louisiana), America Latina sau Africa.
- La o masa traditionala cubaneza, toate felurile sunt aduse in acelasi timp, chiar daca sunt gustari sau feluri principale;
- Capitala Havana are cele mai mari influente culinare chinezesti, prin supele de ceapa si de ou si prin orezul sotat;
- Paladares reprezinta mici restaurante detinute de familii si care au fost legalizate de-abia in 1993 desi au o traditie veche de peste o suta de ani; sunt considerate localuri in care se poate merge la sigur pentru gasirea preparatelor traditionale cubaneze;
CONCLUZIE:
Bucataria celei mai mari si mai frumoase insule din Caraibe, Cuba, este preponderenta populara, simpla, industrializarea pe scara larga nefacandu-si inca intrarea in aceasta tara, in timp ce situarea tarii inca in comunism nu permite dezvoltarea industriei culinare moderne. In ultimii zeci de ani, stilul culinar a inceput sa fie influentat foarte mult de Statele Unite, in special in zona micului dejun si in randul populatiei mai tinere. Per ansamblu insa, bucataria cubaneza ramane una gustoasa insa calorica. Incercati-o doar daca mergeti in vacanta in Cuba!
2 Comentarii
Buna, AM si eu o intrebare pentru cei care stiu.....unde gasesc in Bucuresti sa cumpar YUCA pentru mancare?? Multumesc
incearca in magazinele naturiste sau in cele care vand produse din plante. si daca nu gasesti intreaba-i pe ei. sunt sigura ca stiu unde poti gasi asa ceva. sau magazinele virtuale si google! :)) succes!