Bucataria Greceasca
Practic, bucataria din aceasta tara urmeaza sufletul poporului grec de mii de ani. Asa cum se gatea acum 500 de ani, de exemplu, in mare parte asa se gateste si astazi in zonele rurale ale Greciei clasice. De aceea, Grecia nu are bucatari-sefi recunoscuti pe plan mondial.
Ingredientele de baza
Uleiul de masline – toata tara este plina de plantatii de maslini, Grecia fiind printre cei mai mari cultivator de masline din lume; prin urmare, uleiul de masline se foloseste la marea majoritate a felurilor de mancare; cele mai cunoscute masline sunt cele din regiunea Kalamata;
Ierburile – in prinicpal menta, oregano, foi de dafin, chimen, marar;
Legumele – reprezentate de rosii, castraveti, vinete (care se pregatesc in multe feluri, ca si preparat principal), dovlecei, fasole si ceapa;
Carnea – paradoxal, desi laptele de oaie si de capra este cel mai folosit, carnea acestor doua animale nu reprezinta primele optiuni, ci tot carnea de porc, pui sau vita; carnea de peste se regaseste in special in zonele de coasta, impreuna cu fructele de mare;
Branza – reprezentata in special de Feta, produs creat din minimum 70% lapte de oaie; se foloseste de la salate pana la alte feluri de mancare principale, sau chiar ca desert.
Mierea – in combinatie cu nucile, reprezinta ingredientul de baza in prepararea deserturilor, in principal pentru baklava, prajitura nationala a Greciei.
Feluri renumite de mancare
Horiatiki (Greek salad) – este cea mai cunoscuta, simpla si gustoasa salata greceasca: se face din felii de rosii, felii de castraveti, branza feta, ceapa, ulei de masline, sare, piper si oregano, la care se mai adauga, optional, capere sau sardine, depinde de zona;
Tzatziki – celebrul iaurt pe baza de lapte de oaie sau de capra, imbogatit la nivelul gustului cu felii de castravete, menta, sare, usturoi, ulei de masline si patrunjel; se consuma fie ca gustare, pus pe paine calda (pita) fie ca garnitura sau sos pentru carnea de la souvlaki sau de la gyros;
Kleftiko – reprezinta carnea de miel cu os, pregatita la cuptor la foc mic, dupa ce a fost marinata in suc de lamaie si de usturoi;
Souvlaki – printre cele mai cunoscute frigarui din lume; deobicei se fac din carne de porc si doar uneori din carne de pui; se pun si felii de rosii si de ceapa; se servesc alaturi de cartofi prajiti si de tzatziki, impreuna cu pita fierbinte;
Gyros – este ceea ce romanii cunosc mai mult sub denumirea de “shaorma”. Carnea (porc, pui sau vita) este facuta la foc vertical si se taie marunt apoi se pune in pita calda, alaturi de sosul de tzatziki, de rosii, ceapa si cartofi prajiti;
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Bauturile din bucataria greceasca
Desi nu sint prea cunoscute pe plan mondial, vinurile grecesti se bucura de mare popularitate in Grecia, aceeasi situatie intilnindu-se si in Romania. Grecii asorteaza vinul la toate mancarurile cu carne, dar si la dulciuri.
Dintre bauturile mai tari, ouzo este de departe simbolul Greciei, dar nu toti o pot bea, din cauza aromei puternice si intepatoare. Ouzo se bea mereu inainte de inceperea mesei principale.
Cafeaua neagra greceasca este tare si nelipsita de la orice desert.
- 1
- 2
3 Comentarii
Foarte bune retetele voastre!mai postati ,merita!
misto imi place mult si vreau ca sa mai postati despre bucatarii ca merita ,eu am nevoie pentru referate la geogtafie despre bucataria lor asa vreau sa mai posteti cu toate tarile din europa.VA MULTUMESC MULT!!!!!!!!
cool