Bucataria Jamaicana

Ingredientele de baza

Fructele – jamaicanii folosesc fructele atat pentru consumul proaspat,cat si la prepararea felurilor principale; predomina fructele exotice, cum ar fi nuca de cocos, avocado, bananele, bananele verzi, ananasul, fructul pasiunii, mango, guava, jackfruit, dar si ackee, un fruct exotic special, asemanator cu para, originar din Africa, folosit si in bucatarie;

Carnea – se consuma toate tipurile populare de carne, insa puiul si curcanul cu preponderenta; gratie faptului ca sunt hranite cu produse locale, si nu cu furajere importate, gustul puiului si al curcanului este considerat special in Jamaica, fata de alte tari ale lumii; jamaicanii au o mare apetenta si pentru extremitatile animalelor (urechi, coada, copite);

Pestelecodul este principala specie de peste care traieste in apele teritoriale ale Jamaicai, din cod facandu-se mai multe specialitati traditionale;

Legumele si alte vegetale – jamaicanii s-au invatat sa foloseasca multe vegetale, ca si mirodenii, in prepararea mancarii; dintre acestea cele mai folosite sunt ardeii, usturoiul, ghimbirul, ceapa si fasolea;

Feluri renumite de mancare

Jerk – reprezinta modalitatea prin care carnea este frecata cu un amestec condimentat pe baza de ardei iuti jamaicani, o specie extrem de iute de ardei grasi, scortisoara si usturoi; apoi carnea astfel condimentata este facuta pe gratar, produsul final fiind de culoare inchisa; strazile din orasele Jamaicai abunda in standuri care servesc jerk meat;

Curry goat – reprezinta carne de capra facuta la cuptor in sos de curry; acest fel de mancare a ajuns raspandit in tarile vorbitoare de limba engleza, insa se spune ca doar un jamaican e in stare sa-l prepare perfect;

Ackee and saltfish – este felul national traditional al Jamaicai si consta din cod uscat si facut apoi sote alaturi de ceapa, ardei grasi iuti, usturoi, piper si din floarea fructului ackee; se serveste in principal la micul dejun, avand textura asemanatoare unei unei omlete;

Rice and peas – este un fel dietetic de mancare, pe baza de orez si de fasole, consumat in principal duminica; fasolea este fiarta in prealabil in lapte de cocos, apoi este adaugat orezul usor fiert, tot acest amestec fiind apoi facut la foc mic pana devine moale;

Gizzada – reprezinta cel mai important desert si constra intr-o tarta rotunda si de mici dimensiuni, umpluta cu un amestec iute pe baza de fulgi de nuca de cocos;

Duckanoo – inca un desert considerat „regal”, care consta dintr-un amestec de fulgi de nuca de cocos, faina de porumb, mirodenii si zahar brun, pus intr-o frunza de banana, legat strans si fiert in apa fierbinte pentru jumatate de ora;

Bauturile bucatariei jamaicane

Toata lumea a auzit de romul jamaican, devenit extrem de apreciat gratie trestiei de zahar folosite in producerea lui. Producerea romului a devenit una dintre cele mai importante ramuri ale economiei acestei tari. Deobicei, jamaicanii beau un pahar de rom inainte de inceperea mesei. Apoi, gratie influentei colonistilor britanici, de la care au mostenit si limba, jamaicanii beau cel mai mult ceai dintre toate popoarele caraibiene.

CONCLUZIE: 
Bucataria jamaicana este considerata si cea mai creativa bucataria din zona Caraibelor, nu doar una dintre cele mai sanatoase. Este usor accesibila si vegetarienilor. Daca ajungeti in Jamaica, incercati produsele iuti, in special friptura jerk. Nu uitati ca bucataria jamaicana este dominata de mancarurile mai uscate, in detrimentul celor pline de sosuri sau de grasimi.
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare