Bucataria Marocana
Ingredientele de baza
Mirodeniile – Marocul este in Topul 3 mondial al tarilor mari utilizatoare de mirodenii; de departe, sofranul este cel mai important ingredient al bucatariei marocane, fiind cultivat cu generozitate pe pamantul fertil al acestei tari; alte mirodenii de baza aici sunt scortisoara, piperul, ghimbirul, coriandrul, menta, chimenul sau patrunjelul;
Carnea – de vita in principal, urmata de cea de pui si de cea de miel; mielul nu are insa aceleasi calitati ca cel din Europa Nordica, din cauza climatului diferit;
Pestele si fructele de mare – Sardinele sunt marea vedeta a Marocului, pescuita masiv in porturile din vestul tarii;
Fructele – servite in tipurile principale de mancare, alaturi de carne, servite apoi ca desert, la finalul meselor; portocalele si lamaile se cultiva la tot pasul pe teritoriul Marocului;
Feluri renumite de mancare
Couscous – este adevarat ca acest fel de mancare este comun pentru toata zona Maghrebiana a Africii, insa este cel mai important din Maroc; reprezinta mici graunte de gris batut cu faina, facute apoi la aburi; in final, acest tip special de gris obtinut se serveste alaturi de legume fierte sau coapte;
Tajine – este un fel complex de mancare, gatit la foc mic, intr-un vas care da si numele felului, tajine (din lut); deobicei, tajine se face din carne de miel sau pui, alaturi de legume precum ceapa, vinete, mazare, dar si fructe precum caise, piersici, pere, prune sau smochine; mirodeniile folosite sunt scortisoara, sofran sau ghimbirul; secretul consta in faptul ca toate aceste ingrediente nu se amesteca, ci sunt lasate sa se faca la foc mic, in forma in care au fost asezate;
Harira – este supa/ciorba traditionala a Marocului, consumata in mod special in perioada lunii de Ramadan, dar poate fi gatita si in oricare alta perioada a anului; este facuta din rosii, mazare, putina faina, ceapa, orez, oua batute, ierburi si mirodenii, ulei de masline si putina carne de pui, miel sau vita; este servita, in multe cazuri, alaturi de oua fierte, curmale sau smochine.
Pastilla – este o placinta cu multe straturi de foietaj pe baza de carne de pui (sau de pui de porumbel, insa mult mai rar), care combina delicios dulcele cu saratul; se coace la cuptor, adaugandu-se scortisoara, migdale si putin zahar.
Mirodeniile – Marocul este in Topul 3 mondial al tarilor mari utilizatoare de mirodenii; de departe, sofranul este cel mai important ingredient al bucatariei marocane, fiind cultivat cu generozitate pe pamantul fertil al acestei tari; alte mirodenii de baza aici sunt scortisoara, piperul, ghimbirul, coriandrul, menta, chimenul sau patrunjelul;
Carnea – de vita in principal, urmata de cea de pui si de cea de miel; mielul nu are insa aceleasi calitati ca cel din Europa Nordica, din cauza climatului diferit;
Pestele si fructele de mare – Sardinele sunt marea vedeta a Marocului, pescuita masiv in porturile din vestul tarii;
Fructele – servite in tipurile principale de mancare, alaturi de carne, servite apoi ca desert, la finalul meselor; portocalele si lamaile se cultiva la tot pasul pe teritoriul Marocului;
Feluri renumite de mancare
Couscous – este adevarat ca acest fel de mancare este comun pentru toata zona Maghrebiana a Africii, insa este cel mai important din Maroc; reprezinta mici graunte de gris batut cu faina, facute apoi la aburi; in final, acest tip special de gris obtinut se serveste alaturi de legume fierte sau coapte;
Tajine – este un fel complex de mancare, gatit la foc mic, intr-un vas care da si numele felului, tajine (din lut); deobicei, tajine se face din carne de miel sau pui, alaturi de legume precum ceapa, vinete, mazare, dar si fructe precum caise, piersici, pere, prune sau smochine; mirodeniile folosite sunt scortisoara, sofran sau ghimbirul; secretul consta in faptul ca toate aceste ingrediente nu se amesteca, ci sunt lasate sa se faca la foc mic, in forma in care au fost asezate;
Harira – este supa/ciorba traditionala a Marocului, consumata in mod special in perioada lunii de Ramadan, dar poate fi gatita si in oricare alta perioada a anului; este facuta din rosii, mazare, putina faina, ceapa, orez, oua batute, ierburi si mirodenii, ulei de masline si putina carne de pui, miel sau vita; este servita, in multe cazuri, alaturi de oua fierte, curmale sau smochine.
Pastilla – este o placinta cu multe straturi de foietaj pe baza de carne de pui (sau de pui de porumbel, insa mult mai rar), care combina delicios dulcele cu saratul; se coace la cuptor, adaugandu-se scortisoara, migdale si putin zahar.
- 1
- 2