Bucataria Mediteraneana

Sanatoasa, vie, proaspata, naturala – iata patru caracteristici simple dar sugestive ale uneia dintre cele mai indragite bucatarii regionale ale lumii: bucataria mediteraneeana. Franta, Italia, Spania, Grecia, Turcia si Maroc, care au fost tratate separat, sunt cele mai importante tari care alcatuiesc aceasta bucatarie gustoasa, devenita in ultimii 10-15 ani si preferata multor romani. Insa sunt o gramada de alte state care isi aduc un aport important, de multe ori inedit, la clasificarea finala a bucatariei mediteranene. Nu in ultimul rand, este important de stabilit ca bucataria mediteraneeana este legata geographic (cu putine exceptii) de apartenenta tarilor care o compun la bazinul Marii Mediterane.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Ingredientele de baza si metodele comune

Uleiul de masline este pilonul pe care se sustine bucataria mediteraneana, indiferent daca vorbim de tarile din Europa sau de cele din Asia. Cel mai consumat tip – cel extravirgin, pentru calitatile superioare si pentru gustul mai pregnant. Dupa pretiosul ulei de masline urmeaza, ca alimente de baza, orezul (paella din Spania, risotto din Italia, pilaful din Grecia/Turcia, etc), pastele fainoase (proaspete, in Italia pastele proaspete adevarate si fara conservanti se strica dupa 5 zile de la data producerii), painea de calitate (fara a avea multa drojdie, iar graul sau secara folosite sunt integrale), pestele si fructele de mare.

Mediteraneenilor le place mancarea calda, si, din cele trei mese zilnice importante, doua trebuie sa fie neaparat calde si servite in compania familiei sau a prietenilor. Consumul de produse naturale proaspete si de sezon (adica legume si fructe) este foarte important, pentru a contrabalansa o alimentatie in care pestele, puiul sau alte tipuri de carne isi au locul lor bine stabilit.

De altfel, carnea de pui, oaie (miel) si de capra este larg raspandita in teritoriile mediteraneene. Este de preferat mereu consumul unor tipuri de carne alba in dauna celor rosii. Carnea rosie figureaza pe ultimul nivel (cel mai nociv) in piramida culinara a regiunii, alaturi de dulciurile pe baza de zahar. Exista si o explicatie pur tehnica pentru cresterea scazuta a vitelor: pamantul acestei regiuni nu ofera suficienti nutrienti pentru cresterea vitelor.

Pestele si fructele de mare – Desi Marea Mediterana nu este una dintre marile cu mari cantitati sau specii diferite de peste, totusi pestele joaca un rol de baza, la fel ca si fructele de mare, a caror varietate este mai mare in comparatie cu pestele clasic; gratarul sau cuptorul sunt cele doua metode folosite intens in bucataria mediteraneeana pentru pregatirea acestor specialitati; in general, mediteraneenii nu se complica atunci cand vine vorba de preparare, uleiul de masline, usturoiul si patrunjelul (maruntite) fiind mereu cele trei ingrediente simple care pun in valoare cel mai bine un platou de creveti sau de calamari proaspeti;

Vegetalele – Alaturi de amintitul ulei de masline, rosiile, usturoiul, vinetele, castravetii, dovleceii, ceapa, lintea si nautul (acestea doua in special in tarile mediteraneene arabe) fac parte din alimentatia constanta a regiunii; cartofii se consuma des, insa aproape niciodata prajiti; cerealele sunt incluse si ele la baza piramidei bucatariei mediteraneene; din categoria fructelor ies in evidenta strugurii, smochinele, mango, avocado, portocalele (mai multe specii renumite);

Mirodeniile – Se spune ca mai bine de jumatate din gustul final al unei specialitati mediteraneene este dat de mirodeniile si condimentele de aici; rozmarinul, busuiocul, patrunjelul, cimbrul, salvia, oregano sau ghimbirul sunt nelipsite; se folosesc atat ierburi proaspete, cat si uscate;

Lactatele – Iaurtul este alimentul cel mai folosit dintre toate sortimentele de lactate, gratie cresterii oilor si a caprelor; pentru a va da seama mai bine asupra importantei produselor lactate in Mediterana, vom exemplifica din nou prin Piramida Bucatariei din aceasta regiune: aici, nici un produs lactat nu se afla la baza, adica la cel mai important si sanatos nivel; iaurtul si branza alba se afla pe nivelul secund (consum regulat, dar nu foarte des), in vreme ce laptele pur, untul si cascavalul se afla pe cel de-al treilea nivel (consum moderat spre rar);

 

Cum se gateste sanatos in bucataria mediteraneeana

  • Se foloseste uleiul de masline in detrimentul celui de floarea soarelui;
  • Se prajesc rapid (2-3 minute, nu mai mult) alimente care au fost marinate inainte in ulei de masline;
  • Se gateste zilnic, nu pe termen lung, iar cantitatile sunt suficiente doar pentru o singura masa; mesele sunt mai mereu calde;
  • Se folosesc alimente care nu au suferit transformari industriale importante;

In cate din aceste enumerari va recunoasteti? Daca gatiti asemanator, inseamna ca sunteti pe calea cea buna in ceea ce priveste propria sanatate. Daca nu, e timpul sa va puneti un pic pe meditatie. O viata aveti!

 

Feluri renumite de mancare in tarile mici mediteraneene

Albania – Tavë kosi: reprezinta carne de miel si orez alb facute la cuptor, servite apoi cu un sos de iaurt de oaie;

Croatia – Vegeta: nu este un fel de mancare, ci un amestec de condimente uscate, devenit cunoscut in toata lumea;

Cipru – Avgolemoni: reprezinta  o supa de pui si orez in care se bat oua si se puna zeama de lamaie;

Gibraltar – Calentita: reprezinta o supa pe baza de faina de mazare si ulei de masline;

Malta – Fenek: reprezinta carne de iepure marinata in usturoi si ierburi si apoi facuta la foc mic intr-un sos fie de vin rosu, fie de tomate; se serveste fie alaturi de cartofi prajiti, fie de paine cu coaja tare, fie alaturi de spaghete (in acest caz denumirea i se schimba in fenkata);

Muntenegru – Kuvana Krtola: reprezinta un cartof mare taiat pe din doua, fiert, si servit alaturi de iaurt rece, branza sau smantana;

Palestina – Musakhan: reprezinta carne de pui prajita si amestecata apoi cu ceapa, sofran, sumac, muguri de pin, compozitia finala punandu-se deasupra unei lipii pufoase;

Siria – Mujaddara: reprezinta un amestec de linte, grau si orez, acoperit cu ceapa care a fost sotata inainte in ulei;

 

Bauturile speciale ale bucatariei mediteraneene

Vinul este, de departe, eticheta bucatariei mediteraneene, atunci cand vine vorba de bauturi. Avand producatori de renume din Franta, Italia si Spania, zona mediteraneeana este una dintre cele mai importante regiuni producatoare de vin ale lumii. Nu trebuie uitat ca in aceasta regiune consumul de vin la mese este unul moderat, adica nu mai mult de unul sau doua pahare la o masa principala pentru barbati, si maximum un pahar pentru femei. Ca produs derivat din struguri si din fructe, sangria este o reteta foarte populara si care nu se margineste doar la teritoriul Spaniei.

Urmeaza apoi in preferinte bauturile obtinute din fructele proaspete, bauturile pe baza de lactate, ceaiurile si cafeaua. Bauturile specifice anumitor tari au devenit in timp foarte cunoscute si pe plan mondial (ouzo-ul grecesc, vinurile toscane, sangria, etc).

 

Inedit despre bucataria mediteraneeana

  • Bucataria mediteraneeana a inspirat si una dintre cele mai sanatoase tipuri de diete, Dieta Mediteraneeana, care se bazeaza pe consumul ridicat de ulei de masline, legume proaspete, cereale integrale si fructe si pe consumul moderat de peste, carne si vin; efectele pozitive ale acestei diete sunt un nivel scazut de grasimi saturate si unul ridicat de grasimi monosaturate;
  • Desi nu apartine de bazinul Mediteranei, ci de Oceanul Atlantic, bucataria portugheza este inclusa in aceasta categorie, gratie stilului comun de alimentatie cu suratele mai mari din Spania, Italia sau Grecia;
  • Exista trei conditii de baza pentru a savura pe deplin bucataria mediteraneeana: 1 – varietatea (trebuie incercate diferite grupe de alimente, precum legume, carne sau fructe); 2 – consumul produselor proaspete de cat mai multe ori; 3 – canitatea de mancare consumata trebuie sa fie mereu una moderata, in special la carne. Toate aceste nu inseamna deloc sacrificiu, ci reprezinta, pur si simplu, un mod sanatos de viata;
  • Gastronomii impart bucataria mediteraneeana in 3 sub-regiuni: Nord-Africana (Maroc si Tunisia), Est-Mediteraneeana (Egipt, Grecia, Israel, Liban, Siria, Turcia) si Sud-Europeana (Italia, Franta, Spania);

CONCLUZIE: Stilul de viata mediteraneean presupune si sa te bucuri in fiecare zi de bucataria mediteraneeana, fiindca in aceasta regiune mesele nu sunt doar o simpla necesitate fiziologica. Socializarea si cele trei mese zilnice fac echipa perfecta aici. Nu degeaba se spune ca persoanele din regiunea mediteraneeana sunt printre cele mai sanatoase din lume, cu un indice scazut al cancerului sau al bolilor cardiace. Pe langa ingredientele naturale si sanatoase, o masa cu zambetul pe buze si linistita inseamna, in primul rand, relaxare. Si atunci cand organimsul se hraneste in acest mod, beneficiile pe termen lung sunt mult mai mari.

Tags:
bucataria mediteraneana
cristi roman
ulei de masline
verdeturi
slow food
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare