Bucataria Olandeza - dincolo de branzeturi

Ingredientele de baza

Legumele – Mari consumatori de legume, olandezii cultiva in principal cartofi, varza, sfecla rosie, mazare, morcovi, telina, ceapa, varza de Bruxelles, andive, conopida, salata, spanac; rosiile, castravetii si ardeii grasi nu se bucura insa de aceeasi popularitate precum in alte tari;

Carnea
– Porcul, puiul si vita au parte de tratament egal in Olanda; in trecut, se consuma foarte mult si carnea de cal, insa in perioada moderna localurile unde se mai serveste asa ceva sunt din ce in ce mai putine;

Pestele – avand iesire la mare, si olandezii consuma in mod regulat peste; codul, heringul, tonul, somonul, sardinele dar si fructele de mare precum midii, scoici, creveti, sunt pescuite zilnic din mare si introducs in industrie; tiparul afumat este o mare delicatesa in Olanda, servindu-se si in pietele de la final de saptamana; heringul se serveste in cele mai multe cazuri crud sau afumat si sarat;

Lactatele – toata lumea a auzit de cascavalurile olandeze, cele mai cunoscute din lume; Gouda si Edam sunt doar doua dintre aceste marci renumite pe plan mondial; ca o caracteristica olandeza, branzeturile si cascavalurile de aici sunt doar semimaturate sau maturate; intr-o proportie covarsitoare, laptele de vaca se foloseste pentru prepararea acestor produse; un proverb olandez spune ca nu exista masa daca nu exista produse lactate;

Feluri renumite de mancare


Hutspot – este o mancare pe baza de cartofi si morcovi fierti si ceapa tocata, la care, ocazional, se adauga si carne (carnati afumati sau bacon); este o mancare adusa in Olanda de cuceritorii spanioli, care au importat de peste Ocean cultura cartofului;

Stamppot rauwe andijvie
– reprezinta andive crude batute cu cartofi fierti si servite alaturi de bacon afumat;

Stamppot – reprezinta piure de cartofi amestecat cu diferite alte legume, in principal cu varza, morcovi sau ceapa, si servit alaturi de carne sau de carnati afumati si ceapa murata;

Boerenkoolstamppot – este o specialitate pe baza de varza amestecata cu cartofi, servita cu sos gravy si mustar, alaturi de carnat facut in membrana;

Snert (Erwtensoep) – cea mai cunoscuta supa a Olandei; este pe baza de boabe de mazare, foarte consistenta si densa insa; se mai pot pune in ea carne afumata sau carnati afumati si se serveste alaturi de paine de secara; olandezii spun ca supa de mazare traditionala olandeza este cea in care „lingura poate sta in picioare in ea”;

Vlaai – este o placinta umpluta cu diferite ingrediente, in special de fructe, sau cu gem si marmelada de fructe; se mai numeste si Limburg Pie, fiindca este originara din zona orasului Limburg; sora lui vlaai se numeste vla si este o budinca, facuta in special pe baza de lapte si de vanilie;

Tags:
Olanda
bucatarii nordice
Gouda
Edam
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • Marin
    1. Marin 10.04.2009 10:04

    Cultv sparanghel pentru consum,bio-ecologic,jud.dimbovita,DN7,25km-Bucuresti.Recomand consumul de sparanghel,atit crud,cit si gatit.Detin 100 retete .Am si pentru vinzare,sparanghel,numai la comanda,la tel. 0766494302,sau e-mail..deltaforever@ymail.com

Lasa un comentariu
 
codul de validare
Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare