Bucataria Olandeza - dincolo de branzeturi
Ingredientele de baza
Legumele – Mari consumatori de legume, olandezii cultiva in principal cartofi, varza, sfecla rosie, mazare, morcovi, telina, ceapa, varza de Bruxelles, andive, conopida, salata, spanac; rosiile, castravetii si ardeii grasi nu se bucura insa de aceeasi popularitate precum in alte tari;
Carnea – Porcul, puiul si vita au parte de tratament egal in Olanda; in trecut, se consuma foarte mult si carnea de cal, insa in perioada moderna localurile unde se mai serveste asa ceva sunt din ce in ce mai putine;
Pestele – avand iesire la mare, si olandezii consuma in mod regulat peste; codul, heringul, tonul, somonul, sardinele dar si fructele de mare precum midii, scoici, creveti, sunt pescuite zilnic din mare si introducs in industrie; tiparul afumat este o mare delicatesa in Olanda, servindu-se si in pietele de la final de saptamana; heringul se serveste in cele mai multe cazuri crud sau afumat si sarat;
Lactatele – toata lumea a auzit de cascavalurile olandeze, cele mai cunoscute din lume; Gouda si Edam sunt doar doua dintre aceste marci renumite pe plan mondial; ca o caracteristica olandeza, branzeturile si cascavalurile de aici sunt doar semimaturate sau maturate; intr-o proportie covarsitoare, laptele de vaca se foloseste pentru prepararea acestor produse; un proverb olandez spune ca nu exista masa daca nu exista produse lactate;
Feluri renumite de mancare
Hutspot – este o mancare pe baza de cartofi si morcovi fierti si ceapa tocata, la care, ocazional, se adauga si carne (carnati afumati sau bacon); este o mancare adusa in Olanda de cuceritorii spanioli, care au importat de peste Ocean cultura cartofului;
Stamppot rauwe andijvie – reprezinta andive crude batute cu cartofi fierti si servite alaturi de bacon afumat;
Stamppot – reprezinta piure de cartofi amestecat cu diferite alte legume, in principal cu varza, morcovi sau ceapa, si servit alaturi de carne sau de carnati afumati si ceapa murata;
Boerenkoolstamppot – este o specialitate pe baza de varza amestecata cu cartofi, servita cu sos gravy si mustar, alaturi de carnat facut in membrana;
Snert (Erwtensoep) – cea mai cunoscuta supa a Olandei; este pe baza de boabe de mazare, foarte consistenta si densa insa; se mai pot pune in ea carne afumata sau carnati afumati si se serveste alaturi de paine de secara; olandezii spun ca supa de mazare traditionala olandeza este cea in care „lingura poate sta in picioare in ea”;
Vlaai – este o placinta umpluta cu diferite ingrediente, in special de fructe, sau cu gem si marmelada de fructe; se mai numeste si Limburg Pie, fiindca este originara din zona orasului Limburg; sora lui vlaai se numeste vla si este o budinca, facuta in special pe baza de lapte si de vanilie;
- 1
- 2
1 Comentarii
Cultv sparanghel pentru consum,bio-ecologic,jud.dimbovita,DN7,25km-Bucuresti.Recomand consumul de sparanghel,atit crud,cit si gatit.Detin 100 retete .Am si pentru vinzare,sparanghel,numai la comanda,la tel. 0766494302,sau e-mail..deltaforever@ymail.com