Bucataria Scandinava
Iata ca astazi descoperim lucruri inedite despre aceasta parte a lumii. De la carnea de ren la fructele de mare, de la somon la lapte sau fructele de padure, vom descoperi impreuna tainele bucatariei din cele mai reci tari ale Europei.
Cateva caracteristici specifice
Finlanda – bucataria acestei tari este dominata de produsele din cereale si de fructele de padure; laptele si produsele lactate sunt folosite si ele in prepararea multor feluri;
Suedia – este cunoscuta drept tara care foloseste cel mai mult mancarea organica/ecologica, avand si cel mai mare procent de tineri vegetarieni din lume; specialistii in gastronomie au apreciat ca Suedia se aseamana cel mai mult cu Japonia in privinta stilului de mancat sanatos;
Norvegia – apreciatul si gustosul somon afumat a aparut prima oara ca delicatesa in Norvegia; reteta lui a fost apoi adoptata in restul tarilor care se bucura de prezenta somonului;
Danemarca – alternativa daneza la fast food se cheama polsevogn, si reprezinta mici rulote in care se vand carnati lungi si subtiri;
Islanda – predomina produsele din carne, vegetarienii avand mult de suferit in aceasta tara; carnea de miel si de vita sunt considerate printre cele mai sanatoase din lume aici, gratie libertatii de care se bucura animalele, care sunt crescute liber pe dealuri si pe campii;
Insulele Faroe – carnea de oaie si de berbec predomina aici, urmata de peste; faroezii sunt influentati puternic de Danemarca, Ins. Faroe fiind o provincie autonoma a Danemarcei.
Ingredientele de baza
Pestele – Scandinavia este unul dintre teritoriile de baza ale somonului; se mai servesc in mod constant cod, hering si pastrav; se consuma proaspat sau conservat; in Scandinavia se gaseste si asa-zisul “caviar ieftin”, facut din lumpfish.
Fructele de padure – prezente des in Suedia si Finlanda; se consuma proaspete, se folosesc la dulciuri, ba chiar se fac si supe din ele;
Cartofii – acompaniaza majoritatea felurilor principale de mancare; danezii au o gramada de specialitati pe baza de cartofi;
Cerealele – prezente des in Finlanda, Danemarca si Suedia; prin urmare, painea este foarte folosita, aproape la fel de mult ca in Romania; secara este cereala cel mai des folosita la fabricarea tipurilor de paine;
Carnea – nordicii mananca multa carne, si din cauza temperaturilor mai scazute; porcul nu este insa preferat, marile vedete fiind oaia, vita si mielul;
Lactatele – de la lapte la branza, de la iaurt la cascaval sau unt, nordicii folosesc zilnic produse lactate;
Varza – se cultiva foarte bine chiar si la temperaturile mai scazute din aceasta parte a lumii;
Cateva caracteristici specifice
Finlanda – bucataria acestei tari este dominata de produsele din cereale si de fructele de padure; laptele si produsele lactate sunt folosite si ele in prepararea multor feluri;
Suedia – este cunoscuta drept tara care foloseste cel mai mult mancarea organica/ecologica, avand si cel mai mare procent de tineri vegetarieni din lume; specialistii in gastronomie au apreciat ca Suedia se aseamana cel mai mult cu Japonia in privinta stilului de mancat sanatos;
Norvegia – apreciatul si gustosul somon afumat a aparut prima oara ca delicatesa in Norvegia; reteta lui a fost apoi adoptata in restul tarilor care se bucura de prezenta somonului;
Danemarca – alternativa daneza la fast food se cheama polsevogn, si reprezinta mici rulote in care se vand carnati lungi si subtiri;
Islanda – predomina produsele din carne, vegetarienii avand mult de suferit in aceasta tara; carnea de miel si de vita sunt considerate printre cele mai sanatoase din lume aici, gratie libertatii de care se bucura animalele, care sunt crescute liber pe dealuri si pe campii;
Insulele Faroe – carnea de oaie si de berbec predomina aici, urmata de peste; faroezii sunt influentati puternic de Danemarca, Ins. Faroe fiind o provincie autonoma a Danemarcei.
Ingredientele de baza
Pestele – Scandinavia este unul dintre teritoriile de baza ale somonului; se mai servesc in mod constant cod, hering si pastrav; se consuma proaspat sau conservat; in Scandinavia se gaseste si asa-zisul “caviar ieftin”, facut din lumpfish.
Fructele de padure – prezente des in Suedia si Finlanda; se consuma proaspete, se folosesc la dulciuri, ba chiar se fac si supe din ele;
Cartofii – acompaniaza majoritatea felurilor principale de mancare; danezii au o gramada de specialitati pe baza de cartofi;
Cerealele – prezente des in Finlanda, Danemarca si Suedia; prin urmare, painea este foarte folosita, aproape la fel de mult ca in Romania; secara este cereala cel mai des folosita la fabricarea tipurilor de paine;
Carnea – nordicii mananca multa carne, si din cauza temperaturilor mai scazute; porcul nu este insa preferat, marile vedete fiind oaia, vita si mielul;
Lactatele – de la lapte la branza, de la iaurt la cascaval sau unt, nordicii folosesc zilnic produse lactate;
Varza – se cultiva foarte bine chiar si la temperaturile mai scazute din aceasta parte a lumii;
3 Comentarii