Bucataria Spaniola
Poate diferi mult in numeroasele regiuni spaniole, insa felurile renumite se regasesc pe tot teritoriul Spaniei. In fine, indragostitii de fructe de mare spun cu mana pe inima ca Spania este tara care ii rasfata la acest capitol, nu neaparat datorita abundentei, dar in special gratie modului de preparare.
Ingredientele de baza
Pestele – Spania iubeste pestele asa cum Italia iubeste pastele; marele atu il reprezinta fructele de mare (in principal creveti, calamari, sepia, caracatita si scoici), care, in Spania, sunt pregatite la modul cel mai simplist, pentru a garanta maximul de gust: in ulei de masline incins, cu usturoi si patrunjel;
Orezul – ingredientul principal pentru prepararea mancarii traditionale, paella;
Uleiul de masline – specific si altor bucatarii mediteraneene; in plus fata de celalate tari, aici uleiul de masline este folosit foarte mult pentru prajirea pestelui si a fructelor de mare, in dauna uleiului de floarea soarelui;
Vegetale – in principal mazare, linte si fasole neagra; un loc aparte il ocupa sofranul, condiment de baza pentru paella dar si pentru alte mancaruri.
Feluri renumite de mancare
Paella – poate cel mai renumit fel al Spaniei, ambasadorul culinar al acestei tari; reprezinta felurile de mancare pe baza de orez, ulei de masline si sofran, pregatite la foc incins intr-o tigaie de mari dimensiuni; variaza mult intre regiuni; reteta originala provine din orasul Valencia, dar intre timp a devenit simbol national; paella cu fructe de mare este foarte populara, impreuna cu cea cu legume si carne de porc;
Gazpacho – este o supa de tomate servita rece care provine din regiunea Andaluzia; mai are in componenta paine uscata, usturoi, ulei de masline, otet si sare; se serveste fie cu ingredientele maruntite, fie cu ele facute pasta;
Pa amb tomaquet – este o specialitate catalana, servita in toate restaurantele din Barcelona; reprezinta o felie de paine (uneori prajita) peste care se pun rosii taiate marunt, ulei de masline si sare;
Ingredientele de baza
Pestele – Spania iubeste pestele asa cum Italia iubeste pastele; marele atu il reprezinta fructele de mare (in principal creveti, calamari, sepia, caracatita si scoici), care, in Spania, sunt pregatite la modul cel mai simplist, pentru a garanta maximul de gust: in ulei de masline incins, cu usturoi si patrunjel;
Orezul – ingredientul principal pentru prepararea mancarii traditionale, paella;
Uleiul de masline – specific si altor bucatarii mediteraneene; in plus fata de celalate tari, aici uleiul de masline este folosit foarte mult pentru prajirea pestelui si a fructelor de mare, in dauna uleiului de floarea soarelui;
Vegetale – in principal mazare, linte si fasole neagra; un loc aparte il ocupa sofranul, condiment de baza pentru paella dar si pentru alte mancaruri.
Feluri renumite de mancare
Paella – poate cel mai renumit fel al Spaniei, ambasadorul culinar al acestei tari; reprezinta felurile de mancare pe baza de orez, ulei de masline si sofran, pregatite la foc incins intr-o tigaie de mari dimensiuni; variaza mult intre regiuni; reteta originala provine din orasul Valencia, dar intre timp a devenit simbol national; paella cu fructe de mare este foarte populara, impreuna cu cea cu legume si carne de porc;
Gazpacho – este o supa de tomate servita rece care provine din regiunea Andaluzia; mai are in componenta paine uscata, usturoi, ulei de masline, otet si sare; se serveste fie cu ingredientele maruntite, fie cu ele facute pasta;
Pa amb tomaquet – este o specialitate catalana, servita in toate restaurantele din Barcelona; reprezinta o felie de paine (uneori prajita) peste care se pun rosii taiate marunt, ulei de masline si sare;
- 1
- 2