Bucataria Turceasca
Poate si sentimental, romanului ii place foarte mult bucataria turceasca. Dietetic, e bine sa aflam ca turcii nu vor pierde prea mult timp in elaborarea unor sosuri complicate, precum se intampla in alte bucatarii, mancarea si retetele proaspete oferind singure un sos propriu cat mai natural.
Ingredientele de baza
Carnea – turcii sunt consumatori de carne, iar mielul este animalul cel mai des sacrificat in scopuri culinare, dar si carnea de vita sau de pui sunt la mare pret; daca nu se pregateste sub forma de frigarui sau de kebab, carnea va fi, in cele mai multe cazuri, tocata si condimentata cu ajutorul mirodeniilor diversificate, foarte aromate si, uneori, exotice;
Legumele – marea vedeta a bucatariei turcesti este vanata, preparata intr-o multitudine de feluri si servita fie ca fel principal, fie ca si garnitura; in afara de vanata, ardeii grasi, spanacul, ceapa, usturoiul, lintele, castravetii, fasolea si rosiile sunt consumate in mod constant;
Fructele – caisele, prunele, merele, strugurii sau smochinele sunt intalnite atat proaspete dar si la prepararea compoturilor;
Produsele lactate – nu exista natie mai iubitoare de iaurt decat Turcia; laptele dat de vite sau de oi este transformat apoi si in nenumarate tipuri de branza, folosite in special pentru dulciuri;
Orezul – fara orez nu se poate concepe bucataria acestei tari; pilafurile (pilav) turcesti sunt foarte gustoase, mai nou ele fiind preparate cu ulei de masline in loc de unt sau de margarina; pilaful este cea mai intalnita garnitura la felurile principale, existand zeci de specialitati pe baza de pilaf;
Alunele si semintele – ca si in alte bucatarii orientale, fisticul, migdalele, semintele de susan si alunele sunt folosite in prepararea dulciurilor;
Pestele – fiind inconjurata de mai multe ape, Turcia produce si consuma multe peste; hamsiile, sardinele, codul, pestele spada si macroul sunt cei mai intalniti pesti, acestia fiind preparati, deobicei, pe gratar sau la aburi;
Feluri renumite de mancare
Döner kebap – poate cea mai cunoscuta specialitate, omniprezenta acum si in Romania, consta in carne stratificata pusa pe o tepusa verticala si facuta la foc direct si servita apoi intr-o pide (pita);
?i? kebap – reprezinta carnea de miel sau de pui condimentata si facuta sub forma de frigaruie, la gratar;
Karniyarik – foarte popular in familiile traditionale turcesti, reprezinta vinete amestecate cu ceapa, usturoi, rosii si carne tocata, tot amestecul, extrem de delicios, fiind facut apoi la foc mic, la cuptor;
Meze – reprezinta esenta bucatariei turcesti din perspectiva unui necunoscator si consta intr-o alaturare numeroasa de gustari diverse, servite la inceputul mesei; in prinicpal se vor regasi branza, iaurtul, vinetele, sarmale cu orez, chiftelute sau alte tipuri de salate;
Menemen – este cel mai intalnit fel la micul dejun; este consistent, baza fiind alcatuita din oua, in care se amesteca apoi ceapa, rosii, ardei, masline si mirodenii, amestecul fiind gatit in unt incins sau in ulei de masline;
Baklava – cel mai cunoscut desert turcesc, extrem de dulce insa; reprezinta un foietaj stratificat, puternic imbibat in sirop de zahar si in miere, acoperit cu nuci pisate;
Kadayif – reprezinta bobite marunte de foietaj, folosite ca suport pentru branza dulce siropata, care in final formeaza kunefe, o alte specialitate;
Bauturile bucatariei din Turcia
Desi Turcia este o natiune preponderent islamica, consumul de alcool este mai intalnit aici decat in alte tari islamice. Totusi, in perioada Ramadanului, nici un turc nu va consuma alcool. Berea estea cea mai intalnita bautura alcoolica, marca Efes fiind una dintre cele mai populare marci de bere europene. Si vinul se produce, nebucurandu-se insa de un mare prestigiu mondial.
Revenind in bucatarie, Ayranul este bautura de baza care acompaniaza majoritatea meselor. Este un iaurt subtire batut cu apa si cu sare.
Intre mese si la conversatii, ceaiul negru este omniprezent, fiind element de socializare puternic. Se spune ca un turc poate consuma pana la 10 cesti de ceai in fiecare zi.
In fine, cafeaua turceasca se bucura de un mare renume mondial, fiind facuta din cafea gata macinata, la foc mic, servita in doua feluri, cu zahar sau fara.
Ingredientele de baza
Carnea – turcii sunt consumatori de carne, iar mielul este animalul cel mai des sacrificat in scopuri culinare, dar si carnea de vita sau de pui sunt la mare pret; daca nu se pregateste sub forma de frigarui sau de kebab, carnea va fi, in cele mai multe cazuri, tocata si condimentata cu ajutorul mirodeniilor diversificate, foarte aromate si, uneori, exotice;
Legumele – marea vedeta a bucatariei turcesti este vanata, preparata intr-o multitudine de feluri si servita fie ca fel principal, fie ca si garnitura; in afara de vanata, ardeii grasi, spanacul, ceapa, usturoiul, lintele, castravetii, fasolea si rosiile sunt consumate in mod constant;
Fructele – caisele, prunele, merele, strugurii sau smochinele sunt intalnite atat proaspete dar si la prepararea compoturilor;
Produsele lactate – nu exista natie mai iubitoare de iaurt decat Turcia; laptele dat de vite sau de oi este transformat apoi si in nenumarate tipuri de branza, folosite in special pentru dulciuri;
Orezul – fara orez nu se poate concepe bucataria acestei tari; pilafurile (pilav) turcesti sunt foarte gustoase, mai nou ele fiind preparate cu ulei de masline in loc de unt sau de margarina; pilaful este cea mai intalnita garnitura la felurile principale, existand zeci de specialitati pe baza de pilaf;
Alunele si semintele – ca si in alte bucatarii orientale, fisticul, migdalele, semintele de susan si alunele sunt folosite in prepararea dulciurilor;
Pestele – fiind inconjurata de mai multe ape, Turcia produce si consuma multe peste; hamsiile, sardinele, codul, pestele spada si macroul sunt cei mai intalniti pesti, acestia fiind preparati, deobicei, pe gratar sau la aburi;
Feluri renumite de mancare
Döner kebap – poate cea mai cunoscuta specialitate, omniprezenta acum si in Romania, consta in carne stratificata pusa pe o tepusa verticala si facuta la foc direct si servita apoi intr-o pide (pita);
?i? kebap – reprezinta carnea de miel sau de pui condimentata si facuta sub forma de frigaruie, la gratar;
Karniyarik – foarte popular in familiile traditionale turcesti, reprezinta vinete amestecate cu ceapa, usturoi, rosii si carne tocata, tot amestecul, extrem de delicios, fiind facut apoi la foc mic, la cuptor;
Meze – reprezinta esenta bucatariei turcesti din perspectiva unui necunoscator si consta intr-o alaturare numeroasa de gustari diverse, servite la inceputul mesei; in prinicpal se vor regasi branza, iaurtul, vinetele, sarmale cu orez, chiftelute sau alte tipuri de salate;
Menemen – este cel mai intalnit fel la micul dejun; este consistent, baza fiind alcatuita din oua, in care se amesteca apoi ceapa, rosii, ardei, masline si mirodenii, amestecul fiind gatit in unt incins sau in ulei de masline;
Baklava – cel mai cunoscut desert turcesc, extrem de dulce insa; reprezinta un foietaj stratificat, puternic imbibat in sirop de zahar si in miere, acoperit cu nuci pisate;
Kadayif – reprezinta bobite marunte de foietaj, folosite ca suport pentru branza dulce siropata, care in final formeaza kunefe, o alte specialitate;
Bauturile bucatariei din Turcia
Desi Turcia este o natiune preponderent islamica, consumul de alcool este mai intalnit aici decat in alte tari islamice. Totusi, in perioada Ramadanului, nici un turc nu va consuma alcool. Berea estea cea mai intalnita bautura alcoolica, marca Efes fiind una dintre cele mai populare marci de bere europene. Si vinul se produce, nebucurandu-se insa de un mare prestigiu mondial.
Revenind in bucatarie, Ayranul este bautura de baza care acompaniaza majoritatea meselor. Este un iaurt subtire batut cu apa si cu sare.
Intre mese si la conversatii, ceaiul negru este omniprezent, fiind element de socializare puternic. Se spune ca un turc poate consuma pana la 10 cesti de ceai in fiecare zi.
In fine, cafeaua turceasca se bucura de un mare renume mondial, fiind facuta din cafea gata macinata, la foc mic, servita in doua feluri, cu zahar sau fara.
- 1
- 2
9 Comentarii
Döner Kebap'ul original nu se face cu pide ci pe paine normal. Dürüm Döner'ul este cel care foloseste pide'ul (a.k.a dürüm)
Tot ce pot s? spun,este c? Turcia e o ?ar? foarte frumoas?,are o buc?t?rie asem?n?toare cu a noastr? (în cea mai mare parte) ?i ceea ce este foarte important,au cultul ceaiului,acest lucru fiind în beneficiul întregii na?iuni.Dac? ?i noi românii am folosi ceaiul de diminea?a pîn? seara,atunci jum?tate din boli ar fi vindecate.
naspa tare datio pe Sarmale taticu pe tochitura lasati turcismele astea
Turcii au o bucatarie foarte bogata ?i sanatoasa.Deaceia ei ?i traiesc pina la 70-80 de ani.
turcii mananca alimente sanatoase fata de alte popoare
extraordinara bucataria turceasca,sanatoasa,gustoasa,savuroasa..............dar oameni precum jimmy sunt conectati la cultura si mentalitatea gloatei de idioti ai acestei natii care habar nu au ce sa manance sanatos si de aceea traiesc si putin
adevarat bucataria turceasca este foarte diversificata ?i deosebit de gustoasa, atit mancarurile cu carne cit ?i cele de zarzavat merita incercate. sincer va felicit ati facut o descriere succinta ?i clara.
Turcia e o ?ar? foarte frumoas?,are o buc?t?rie asem?n?toare cu a noastr? (în cea mai mare parte) ?i ceea ce este foarte important,au cultul ceaiului,acest lucru fiind în beneficiul întregii na?iuni.bucataria turceasca este pe masura maretiei fostului imperiu si este la loc de cinste intre bucatariile lumii
bucataria turceasca este printre primele 4, patru bucatarii,alaturi de cea spaniola,italiana,marocana si greceasca,dar superioara celei franceze