Cafea – intrebari si raspunsuri

Cafeaua este in mod cert benefica sanatatii, pentru ca reduce riscul aparitiei unor afectiuni grave, printre care si cancerul, ca urmare a concentratiei crescute de antioxidanti. Dincolo de aceasta stim insa destul de putin despre cafea, atat in ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate, cat si efectele adverse.

Cafeaua decafeinizata este la fel de „buna” ca cea normala, care are cafeina, sau isi pierde parte din proprietati? Incepand de la ce cantitate de cafea, bauta intr-o zi, aceasta devine periculoasa? Cata cafea trebuie sa bem pentru a profita de partile bune ale acesteia?Shine a gasit raspunsul la aceste intrebari. 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

1. Cafeaua decafeinizata este complet lipsita de cafeina?
Nu, cafeaua decafeinizata nu este complet lipsita de cafeina. Chiar si decafeinizata contine o cantitate foarte mica de cafeina, care insa, practic, nu mai are niciun efect. Dar, trebuie stiut ca prin decafeinizare, o parte din proprietatile cafelei dispar, pentru ca acestea sunt aduse tocmai de continutul echilibrat de cafeina care exista, in mod natural, in boabele de cafea. In mod cert cafeina are efecte pozitive asupra creierului,  stimuland atentia si activitatea cerebrala.

2. Cat de mult inseamna mult?
Cercetarile arata ca persoanele sanatoase, care nu au niciun fel de probleme de natura cardiovasculara, pot consuma fara probleme pana la trei cesti de cafea pe zi, ceea ce inseamna pana la 8-10 lingurite de cafea pe zi. Peste aceasta limita vorbim despre un exces care poate avea efecte secundare.  

  

3. Care sunt beneficiile pentru sanatate ale cafelei?
Exista studii care dovedesc ca un consum constant de cafea, in doze medii, reduce riscul aparitiei bolii Parkinson. Efectul este rezervat cafelei care are cafeina, cea decafeinizata fiind lipsita de aceasta proprietate. Unele din reactiile metabolice pe care le declanseaza cafeaua – atat cea cu, cat si cea fara cafeina – determina reducerea riscul aparitiei diabetului de tip B.  

Alte teste au dovedit ca exista, in mod evident, o legatura intre un consum constant de cafea si diminuarea riscului aparitiei unor forme de cancer la nivelul colonului, al mucoasei bucale, la nivelul gatului si al esofagului. Efectele pozitive sunt urmarea continutului crescut de antioxidanti si fenoli din cafea, dintre care unul in special, denumit  acid clorogenic, este cel care ofera protectie impotriva diabetului.  

Pe lista beneficiilor cafelei nu se poate sa nu fie mentionata si capacitatea acesteia de a te pune in functiune, rapid, in fiecare dimineata.  

Tags:
cafea
cafea decofeinizata
cafeina
cofeina
beneficiile cafelei
dieta pentru slabit
efectele excesului de cafea
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare