Cafeaua pentru sezonul cald - nu favorizeaza oscilarea tensiunii arteriale

Cafeaua matinala este un lucru sfant pentru cei mai multi dintre noi. Nici nu concepem sa ne incepem ziua fara cafea. Unii o consuma pentru a se trezi mai bine dimineata si pentru a avea energie in prima parte a zilei, altii pur si simplu o consuma de placere, dar pentru unii se poate spune ca este o simpla dependenta pe care nici nu o mai constientizeaza. Cafeaua este plina de antioxidanti esentiali pentru organism si il revigoreaza imediat, dar problema este ca daca se consuma in exces in fiecare zi ne putem slabi inima. Pana la urma cafeaua este un stimulent ca si energizantul doar ca se afla in stare naturala.
 
Cafeaua se serveste calda de regula ca sa simti aroma cat mai bine, dar vara cofeina si caldura nu fac casa buna. Iti slabesti inima si mai mult, iar daca te expui la soare iti poate creste instant tensiunea arteriala. Nu este de jucat cu astfel de tabieturi. Cele mai predispuse ar fi persoanele de peste 40 de ani, dar nu este exclus ca si tinerii sa aiba oscilatii de tensiune.
 
Pentru ca stim ca este dificil sa renunti la obiceiul tau de dimineata, noi ne-am gandit sa-ti dezvaluim o varianta mai light si mai racoritoare, special gandita pentru sezonul cald. Vei consuma tot o bautura pe baza de cofeina, tot energizanta doar ca mult mai consistenta si mai racoritoare. In acest mod nu-ti vei pune in pericol tensiunea si iti vei lua si doza necesara de cofeina. 
 
Trebuie sa-ti mai spunem un secret. Bautura speciala despre care urmeaza sa discutam poate inlocui cu brio atat micul dejun cat si pranzul, dar poate fi consumata si seara fara probleme, intrucat contine si alte ingrediente sanatoase care mai atenueaza din efectele negative ale cofeinei in exces.
 
 
 

Care este reteta cafelei de vara?

 

Reteta este inspirata din clasicele milk-shake-uri, frappe-uri si alte bauturi de acest gen, doar ca simti mai bine gustul de cafea. Ingredientele folosite sunt accesibile, asa ca nu va fi o problema sa ti le achizitionezi. Iata ce sa folosesti:
 
  • 120 ml de cafea clasica – pur si simplu prepari cafea in mod obisnuit, doar ca o lasi sa se raceasca complet
  • 1 banana usor coapta – ca sa inlocuim zaharul rafinat
  • 1 lingurita de cacao
  • 1 lingurita de fulgi de cocos
  • 120 ml de lapte degresat sau raw vegan (iti sugeram lapte de migdale sau de cocos, dar poate fi si lapte de vaca degresat sau de capra)
  • 2 linguri de fulgi de ovaz sau chiar tarate de ovaz  - ca sa ne stimulam digestia si tractul intestinal si reprezinta pastila naturala de slabit, asa ca afla mai multe
  • 1 lingura de esenta de rom sau vanilie – este optional, dar gustul va fi mai deosebit
  • 1 lingura de unt de arahide – este tot optional, dar va da o consistenta si mai mare
 
Nu-ti recomand sa pui frisca ca sa nu obtii o bomba calorica matinala. Limiteaza-te la cele enumerate. Ca sa obtii aceasta minunata bautura matinala ai nevoie in primul rand de un blender. Cafeaua se presupune ca ai pregatit-o si  s-a racit, iar intre timp trebuie sa pui restul ingredientelor in blender. Adauga si cafeaua racita in final si lasa pentru 15 secunde ca sa obtii o bautura cremoasa. Aceasta se pune in recipiente inchise bine ermetic si se lasa la frigider macar 15-20 de minute. La final se serveste cu cuburi de gheata pentru si mai multa prospetime.
 
 
Pentru ca stim cat esti de ocupat, ne-am gandit sa-ti propunem si varianta de a pregati bautura cu o seara inainte. Nu uita ca nu-si va pierde proprietatile daca este tinuta la frigider. In acest mod, dimineata te vei bucura de doza ta obisnuita de cofeina fara sa mai pierzi timp. O poti lua chiar si cu tine la serviciu daca ai recipiente speciale pentru cafea ca sa nu curga.
 
 

Care sunt avantajele cafelei de vara?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Avantajele sunt destul de multe, dar mai bine testezi ca sa te convingi chiar tu. Vei observa urmatoarele:
 
  • Consistenta mai mare – buna pentru persoanele ocupate sau care vor sa treaca peste o masa
  • Deliciu – iti potolesti pofta de dulce
  • Senzatia de prospetime si revigorare
  • Imbunatatirea digestiei 
  • Accelerarea metabolismului - vei slabi usor
  • Nu da peste cap tensiunea arteriala
 
Bautura are undeva intre 200-250 de calorii. Este bine sa nu consumi o cantitate mai mare de cafea decat de obicei doar pentru ca este mai dulce. Nu uita ca bautura inlocuieste o masa.
 
 
 
 
 

 

Tags:
cafeaua
oscilarea tensiunii arteriale
cafeaua pentru sezonul cald
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare