Cafeaua si alaptarea
In realitate, foarte putine mituri si restrictii au un sambure de adevar. Acesta a iesit la iveala dupa ce s-au intreprins mai multe studii pe esantioane mai largi sau mai restranse de mame care alapteaza. Insa, chiar daca v-ati hotarat sa aruncati miturile la gunoi si v-ati impus sa aveti o viata sanatoasa si placuta, pun pariu ca va este teama sa va bucurati de o banala ceasca de cafea. Ia spueti sincer, cate ore ati dormit legat azi-noapte? 2? 3? N-ar fi buna o cafea? Me si acum mi-e somn!
Majoritatea femeilor care alapteaza isi pot permite sa bea cafea cu moderatie. Unii copilasi, mai cu seama cei mai mici de sase luni, pot fi mai sensibili la cafina ingerata de mama. Insa am spus unii, nu toti! Mai ales copilasii care nu au baut cafea absolut deloc cand erau la mami in burtica au tendinta sa reactioneze mai... violent. Oricum, urmeaza axioma axiomelor: chiar daca bebelusul este sensibil ACUM la cafea, nu inseamna ca mai tarziu va fi la fel de sensibil. Asa ca, daca in urma cu doua zile a fost nervos, incercati din nou peste o saptamana cu o gurita mica-mica de cafea. Mai plange?
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Sfat: puteti face la fel cu aproape orice aliment pe care l-ati consumat si banuiti ca l-ar fi deranjat. Foarte putine alimente pot in realitate deranja un bebelus, mai ales daca nu aveti un teren alergic in familie. Se schimba treaba daca e vorba de alimente despre care stiti sigur ca va fac rau dumneavoastra (sa zicem ca ati fi alergica la alune; exista o posibilitate destul de serioasa ca bebe sa va mosteneasca).
Academia americana de pediatrie permite folosirea cafeinei in tmpul alaptarii. Ca si medicament, are categoria de risc L2 – adica moderat. In lapte ajunge cam 0,06-1.5% din doza ingerata de mama, varful fiind inregistrat la o ora dupa consumare. Un alt studiu atetsta ca un consum regulat de cafeina ar scadea nivelul de fier din laptele matern. Este insa vorba de cafeina luata ca medicament.
Daca bebelusul dumneavoastra pare sensibil la cafeina, aceasta sensibilitate va descreste odata cu varsta. In general, nou-nascutii metabolizeaza cafeina mai greu decat bebelusii mai mari. De asemenea, copiii nascuti prematur sau cu probleme de sanatate sunt mai sensibili.
Timpul de metabolizare al cafeinei de catre nou-nascut este de 2-5 zile (mai precis 65-130ore). La 3-5 luni, copilul are nevoie de aproximativ 14 ore pentru a metaboliza cafeina. Incepand cu 4 luni, copilul metabolizeaza cafeina exact la fel ca un dult, adica in 3-7 ore.
Totusi, consumul zilnic excesiv de cafea – aici, tineti-va rasuflatrea: mai mult de 750ml!!! – poate avea drept rezultat un bebelus suprastimulat de cafeina. Semnele sunt urmatoarele: ochii larg-deschisi, copilul este alert, activ, nu doarme un interval lung si poate fi si mai plangacios decat de obicei.
Daca bebelusul sta treaz mai mult decat de obicei si este plangacios iar dumneavoastra consuati regulat cafea, puteti incerca sa reduceti sau sa opriti consumul de cafea pentru 2 su 3 saptamani pentru a vedea daca starea copilului se imbunatateste. Este recomandat insa sa descresteti treptat cantitata de cafea, deoarece oprirea brusca va poate crea disconfort, cel mai adesea migrene. Daca intr-adevar proasta dispozitie a copilului s-a datorat cafelei, efectele acesteia vor disparea abia intr-o sptamana de la eliminarea cafeinei din dieta mamei.
Un mit larg raspandit este: cafeaua scade lactatia. Nu exista niciun fel de dovada stiintifica sa ateste asa ceva. Multe mame consuma cafea si asemenea efecte adverse ar fi usor de depistat si catalogat. De fapt, se pare ca la unele mame cafeaua este chiar un stimulent pentru lactatie. Pe de alta parte, un copil suprastimulat de cafeina poate sa refuze sa suga sau poate sa suga neeficient, ceea ce are desigur ca rezultat scaderea lactatiei in timp.
Cand va stabiliti meniul zilnic, nu uitati ca veti gasi cafeina intr-o varietate de produse si bauturi (cafea, cola, ceai verde sau negru, bauturi energizante, chiar apa imbogatita cu cafeina). De asemenea, veti gasi cofeina in anumite medicamente (calmante, somnifere, anumite produse din plante care contin si extracte de guarana/paulinea cupana, nuca de cola/ cola nitida, yerba maté, ceai verde). Se gasesc usor tabele cu continutul de cofeina al diverselor produse alimentare.
- 1
- 2
1 Comentarii
a o intrebare daca puteti sa.mi raspundeti....va rog. am voie sa folsesc cafea verde daca alaptez?bebe are 1anisor...am dat comanda dar ininte dea verific daca am voie.....astept rspunsul dvs,multumesc