Care este mai daunator pentru sanatate: zaharul sau sarea?

Afectiuni 22.04.2016

Consumul exagerat de sare a fost inamicul numarul unu in batalia pentru mentinerea sanatatii inimii pentru foarte multa vreme. Mai nou, studii recente sugereaza ca zaharul pare sa-i ia locul.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 
Intr-un studiu recent publicat in British Medical Journal, cercetatorii au argumentat faptul ca regulile de dieta ar trebui sa se axeze pe reducerea consumului de zahar, mai degraba decat de sare pentru a reduce pericolul hipertensiunii arteriale, a bolilor de inima si a accidentelor cardio-vasculare.
 
 
”Toate instructiunile venite din partea sustinatorilor sanatatii inimii ne spun sa reducem sodiul din alimentatie, insa cand am privit cu atentie cercetarile am constata ca acest lucru inseamna o reducere cu 2-4 mmHG in circuitul sanguin, sau chiar deloc”, spune au torul studiului. 
 
Astazi, doza recomandata de sare trebuie sa fie sub 3 grame pe zi, ceea ce nu ofera prea multe beneficii pentru sanatate. Intre timp, un numar tot mai mare de studii sugereaza ca zaharul este amenintarea numarul unu a sanatatii inimii. Persoanele care consuma un sfert din caloriile zilnice din zahar, prezinta un risc de 3 ori mai mare de a suferi de boli cardio vasculare, in comparatie cu cei care consuma numai 10% din caloriile zilnice zahar.
 
Asadar, tot autorul studiului ne indeamna sa nu mai stam sa numaram cantitatea de sodiu din alimentatie si sa fim atenti la zaharul pe care il consumam. Asta cu atat mai mult cu cat acesta se ascunde in foarte multe alimente de la ketchup, burgeri si pana la iaurt. De fapt, aproape 80% dintre produsele din supermarket contin zahar adaugat.
 
 
Tags:
daunator
sare
zahar
sanatate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare