Carnea de porc, un aliment sanatos?

Secrete 28.07.2009 Madalina Stama

Consum peste pentru ca este sarac in grasimi, nu ingrasa si contine acizi grasi omega 3 (ton, sardine, somon etc). Ador pestele la gratar servit cu salata verde, iar puiul trebuie sa fie umplutut cu multe legume si musai sa-si faca siesta cateva minute in cuptor, ca altfel nu-l mananc. Ce vreti, am si eu fitele mele in maniera de gatit.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Si pentru ca am fost intrebata de cineva daca e bine sa consumam carne de porc, m-am gandit ca nu prea am discutat foarte mult pe tema aceasta si iata s-a ivit ocazia. In primul rand vreau sa zic ca este sanatos sa consumam cu moderatie carne rosie de trei ori pe saptamana,  iar aceasta sa fie gatita cat mai sanatos. Ei, si daca vreti sa slabiti, va trebui sa renuntati la porc, asta insemand sa stergeti de pe lista meniului micii, cotletele de porc garnisite cu cartofi prajiti si halbele de bere, care par sa nu se mai termine, pentru ca toate acestea va vor ingrasa si in timp o sa va imbolnaviti.

 

E bine sa consumam carne rosie? La aceasta intrebare primul lucru care imi vine in minte continutul ridicat de fier (previne anemia) si faptul ca este o sursa excelenta de proteine (ajuta la mentinerea tonusului muscular).
Dar, vad ca vorbim de ceva vreme de carnea rosie si am uitat sa va precizez ce trebuie sa intelegeti prin carne rosie. Ei bine luati in calcul: carnea de porc, de oaie, vita, capra sau de vanat. Despre carnea rosie s-au spus multe pana si ca este responsabila pentru declansarea cancerului de colon. Si pana la urma este bine sa consumam carne de porc? Daca stiti cum o gatiti si sa nu exagerati cu portiile, da.

 

Ca orice alt aliment are nutrienti, mai exact contine vitamine din complexul B (vitamina B6, B12, niacina, tiamina si riboflavina). Pe langa acestea, carnea de porc contine: fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc. Ah, si sa nu uitam de proteine! Trei bucati de carne de porc asigura aproximativ jumatate din doza zilnica de proteine.

 

Sfaturi
Cand vine vorba de cat de santoasa este carnea de porc, se pot purta discutii pana maine in zori. In general porcii pot foarte usor sa contacteze Trichinella spiralis, este un parazit care traieste in muschii animalului-gazda. Otrava de la acest animal favorizeaza dezvoltarea Trinichelozei. Ca sa evitati acest pericol cumparati numai din centrele avizate, sa verificati daca are stamplia si sa nu o cumparati daca vi se pare ca miroase ciudat ori are o coloratie neobisnuita.

 

Un aspect important il reprezinta modul in care gatiti carnea de porc. Evitati prajelile (sunt bogate in grasimi si calorii), optati pentru o portie de carne de porc gatita la cuptor sau pe gratar. In ceea ce priveste grasimile folosite in prepararea carnii si acestea pot creste numarului de calorii, de aceea eu va sfatuisc sa gatiti cu uleiuri vegetale.
Pentru a economisi cateva calorii, transati carnea in bucati mici si serviti-o alaturi de legume (crude in salata sau pregatite la aburi). Nu uitati sa eliminati pe cat posibil din grasimea vizila si nu incercati sa consumati din abundenta, riscati sa suferiti de indigestie.

 

De exemplu o portie de file de porc (cu putine lipide, de 180 de grame) pregatit la cuptor are 710 calorii, iar doua felii (95 de grame) de pulpa de porc, fara grasimi, prajita are 685 de calorii. Vedeti de ce va spuneam ca indiferent de modul de preparare, carnea tot grasa este. Numai muschiul de porc si coastele sunt ceva mai sarace in lipide. Restul de carne (inclusiv sunca) contin colesterol si grasimi saturate care favorizeaza formarea cheagurilor de sange in artere, blocand astfel fluxul sangvin.

 

Daca ati cumparat carne de porc din piata si nu stiti daca e buna, pentru a spulbera orice banuiala ca ar avea trichineloza, trebuie sa o gatiti la temperatura ridicata, numai asa ucideti bacteria. Centru Pentru Controlul Bolilor recomanda gatirea carnii de porc la 77 de grade Celsius. De asemenea, s-a demonstrat ca pastrarea carnii de porc pentru 20 de zile sau mai putin la frigider, la o temperatura de 5 grade Celsius, ucide bacteria raspunzatoare pentru declansarea trinichelozei. Pana la urma merita riscul, voi ce credeti?

Tags:
carne rosie
porc
aliment sanatos
nutrienti
prajeli
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
2 Comentarii
  • Doru
    1. Doru 28.07.2009 16:04

    O parte din argumentele prezentate - contaminarea cu trichineloza cu care se face atata tam tam este o legenda. In ultimii 20 de ani TOTI cei care au porc fac analiza la medicul veterinar. FARA exceptie. Si da, am vazut asta peste tot inclusiv in sate. Cu atat mai mult cei ce comercializeaza carne de porc ar trebui sa faca asta. Daca tu cumperi de la un nene de pe margine drumului care iti spune ca a facut analiza dar nu iti poate dovedi este greseala ta.

  • madalinaS
    2. madalinaS 02.08.2009 17:44

    Legenda? Hmm...ideea era daca stim cu adevarat ce avem in farfurie. Inca mai exista cazuri, haide sa nu inchidem ochii cand comerciantii incearca sa-si vanda marfa in conditii neadecvate. Este adevarat pe de o parte ca nu mai sunt asa de multe cazuri, ca situatia nu mai este asa cum era in ultimii 12 ani sa zicem, dar repet subiectul nu era insine trinicheloza la porci, ci cat de sanatoasa este carnea de porc, fiind un aliment bogat in grasimi nesanatoase(saturate) ridica un semn de intrebare. pe langa subiect era si discutia despre boala animalului.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare