Carnea de rechin - sa o consumam sau nu?

Alimentatie 02.03.2018 dietetik
Nu este o problema sa gasesti carne de rechin in Romania, ba dimpotriva. Ani la rand a tot fost laudat uleiul de rechin sau cartilajul de rechin si nu intamplator, avand in vedere ca au servit ca obiecte de studiu pentru tratarea cancerului, a bolilor cardiovasculare si a altor afectiuni comune. Cu toate ca rechinul este consumat mai ales in tarile cu deschidere la ocean, in ultimii ani a inceput si Romania sa importe, pe motiv ca este la mare cautare. Oare merita acest tip de carne sa fie atat de laudata? Asta ramane sa aflam in randurile urmatoare!
 

De ce unii spun ca este buna pentru consum carnea de rechin?

 

Intr-adevar, beneficiile uleiului de rechin sau ale cartilajului nu pot fi contestate. Sunt destul de populare in produsele de plafar si farmaceutice, destinate mai multor afectiuni. Despre consumul propriu-zis al carnii de rechin exista putine pareri si acelea impartite. Unii spun ca ar aduce niste beneficii uimitoare pentru sanatate gratie urmatorilor nutrienti:
 
 
  • In primul rand contine proteine de calitate care se aseamana foarte mult cu cele din carnea de vita (ce-i drept, carnea de vita este recomandata, dar consumata moderat)
  • Un aport ridicat de vitamina A, care se gaseste cu precadere in ficatul rechinului
  • Alte vitamine si minerale necesare organismului, anume vitamina C (cine ar fi crezut ca se gaseste si in carnea de rechin), calciu, iod, cupru si fosfor
  • Contine enzime importante, care ar stimula procesul de digestie spre deosebire de alte tipuri de carne precum cea de porc sau vita
  • Omega 3 si acizi grasi sanatosi
  • Contine putine calorii – ceea ce o recomanda in orice dieta 
 
Carnea de rechin este considerata o delicatesa peste tot in lume, dar nu orice specie de rechin este destinata consumului. Din atatea specii care exista pe glob, ai fi surprins sa stii ca foarte putine au valoare nutritionala.
 
 
 

De ce exista controverse in jurul carnii de rechin?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

In ziua de astazi, as spune ca exista pareri pro si contra in jurul oricarui produs alimentar, fie ca este sanatos si dietetic. Important este sa consumam cu moderatie alimentele controversate sau sa le evitam cat putem si sa facem abuz doar de alimentele care stim sigur ca provin din surse verificate. 
 
Controversele din jurul carnii de rechin sunt ca si in cazul oricarui tip de peste sau fructe de mare. Cu toate ca este recomandata o dieta pe baza de peste, trebuie sa avem grija la continutul mare de mercur, arsenic si alte metale grele. Majoritatea apelor din lume sunt poluate cu diverse substante, iar acest lucru nu mai este un secret, iar pentru asta se recomanda moderatia si gatirea corespunzatoare, pentru a mai elimina din substante. La fel ca si in cazul crescatoriilor de pesti, in care se folosesc hormoni, pesticide si antibiotice, la fel si apa oceanelor poate fi poluata din cauza revarsarilor chimice si a poluarii aerului.
 
Cum rechinul este o specie enorma de peste si se hraneste zilnic cu un numar mare de pesti mai mici, poate contine cantitati mult mai mari de metale grele decat alte specii de peste sau fructe de mare. Din cauza acestui fapt, nu se recomanda consumul de carne de rechin femeilor insarcinate si nici copiilor sub varsta de 16 ani. Chiar si atunci cand este consumatat moderat, mare atentie la gatire. Este foarte important sa curatam carnea in mai multe ape si sa o ungem cu diverse mirodenii si ierburi aromatice, pentru a capata un gust mai placut decat de obicei si pentru a elimina o parte din substantele toxice. Daca consumam rechin de 2-3 ori pe luna nu ne va afecta sanatatea insa.
 
 

Cum se gateste carnea de rechin?

 

 

Nici un tip de carne nu arata si nu miroase placut cand este cruda, dar carnea de rechin cu siguranta difera si mai mult. Are un miros neplacut si un gust cam acru, dar partea buna este ca dispare atunci cand este gatita. Trebuie sa tii cont ca cea mai buna metoda de a curata carnea de rechin este sa o speli in vreo 2 ape, dar sa fie strict apa acidulata. In ceea ce priveste prepararea, seamana cu restul tipurilor de carne de peste, dar duce putin si cu pieptul de pui. Poate fi gatita la cuptor, grill sau chiar la tigaie cu pesmet. Poti face chiar si supa din aceasta carne. Un pont ar fi sa folosesti aripioarele de rechin, daca vrei o delicatesa. 
 
 
 
Sursa: sharksider.com;

 

Tags:
carne
carne de rechin
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare