Carnea

Problema nu este ce ce fel de carne consumam ci cata consumam.

Carne rosie vs carne alba

In lumea gastronomiei a aparut distinctia intre tipurile de carne: cea rosie si cea alba. Carnea rosie se refera la carnea de vita, de cal dar si de gasca sau rata, spre uimirea multora. Carnea alba se refera la pui, iepure, curcan ba chiar si la porc, vital sau miel. Pestele intra in categoria carnii albe.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Contrar crezului general, clasificarea carnii in rosie sau alba nu este data neaparat de aspect, ci de prezenta proteinei mioglobina, care se regaseste mai mult la vita, cal, gasca sau rata.

Totul despre carnea de porc

Proteina este cea mai importanta substanta regasita in carne, alaturi de aminoacizi (foarte sanatosi si care nu sunt produsi de corpul uman), zinc, fosfor si vitaminele B6 si B12.

Pe plan mondial, in ultimii ani consumul de porc sau de vita e in scadere, in favoarea puiului, care e cel mai putin nociv dintre cele trei.

Cum preparam carnea

Asa cum se stie, carnea poate fi consumata proaspata sau conservata. Daca se consuma proaspata exista o varietate larga de a pregati carnea:

- la gratar: marinata sau nu, imbogatita cu sosuri sau ierburi, facuta pe gratar cu foc de carbuni sau cu foc de gaz; se prefera carnea de porc sau de pui pentru gratar; este recomandat acest mod pentru cei care tin la silueta, fiindca se mai ard din grasimi;

Carnea de curcan

-la cuptor: in diferite sosuri sau combinatii de legume, de Sarbatori (cine nu mananca mielul de Paste si porc de Crcaiun); nu este recomandat celor care tin la silueta fiindca grasimea carnii ramane in tava;
- fiarta: in special carnea de pui, de peste si de vita; se elimina foarte mult din toxine si este o varianta recomandata pentru cei care tin diete sau au diabet;
- prajita in ulei, dar este cea mai contraindicata varianta; grasimilor carnii li se adauga si grasimile uleiului incins.

Carnea buna sau rea?

Cele mai nocive boli care ataca organismul uman in urma unui consum dereglat de carne sunt cele de inima, diabetul dar si trichineloza, atunci cand carnea este infestata. Cancerul este o alta posibila afectiune cauzata de consumul haotic de carne, si in special de carne rosie.

Despre carnea rosie

Carnea contine multa grasime animala, care este puternic asociata cu cancerul de colon, de prostata si de san.

Atentie la ce cumparati

Desi carnea proaspata pare tipul de aliment care e cel mai indepartat de "contaminarea" cu E-uri, in afara celei procesate care este plina de o serie fara sfarsit de aditivi alimentari, e bine sa fiti atenti cand cumparati produse proaspete. Mai nou, chiar si carnea proaspata poate contine agenti de conservare, asa ca e bine sa studiati bine etichetele sau sa intrebati exact daca s-a mai pus ceva peste bucata cumparata.

Pestele trebuie sa fie extrem de proaspat, altfel exista riscul unor toxiinfectii extreme de puternice pentru organismul uman, chiar mortale pentru organismele slabite!

Indiferent de gradul de prospetime, care oricum trebuie sa fie maxim, este absolut obligatoriu sa spalati orice bucata de carne inainte de a o gati.

Inedit

- Restaurantele cu profil carnivor din lume (cea mai populara retea mondiala este “Mongolian Barbeque”) ofera pentru consum chiar si carne de sarpe, de elefant sau de reptile.
- Pentru ca este saraca in carbohidrati, carnea se foloseste chiar si pentru cure de slabire, in special cea de pui, fiarta sau la gratar; singura conditie este insa de a nu o amesteca cu carbohidrati (paine, cartofi, paste fainoase).
- Cresterea consumului de carne in Asia (in special in cele mai numeroase tari ale Planetei, India si China) este unul dintre motivele pentru care au sarit in aer preturile alimentelor pe plan mondial: suprafete tot mai mari se cultiva acum cu fanet pentru animale, in detrimentul suprafetelor cu alimente sanatoase, vegetale, pentru consumul uman.
- Fiecare continent are “ciudatenia” lui: in Europa se mananca iepure sau cal (in special in Franta), in Asia carne de caine (in special in China), in Australia carne de cangur.
- Insectele sunt trecute la categoria carne de mancat, gratie zecilor de specii care sunt prajite si mancate in Asia, dar si ca urmare a faptului ca sunt o excelenta sursa de proteine de foarte buna calitate.

CONCLUZIE:

Se poate trai si fara carne, insa aceasta aduce un aport important de proteine si de energie absolute necesare organismului uman. Daca e ceva total de evitat cand vine vorba de carne, atunci trebuie sa vorbim de celebrele mezeluri, care sunt, de departe, produsele derivate din carne cele mai pline de E-uri nesanatoase si care pot provoca, pe termen lung, grave afectiuni. Daca totusi alegeti asa ceva pentru consumul zilnic, bazati-va pe carnurile afumate produse in Italia sau Spania. Daca e sa facem un top al celor patru mari grupe de carne, in functie de aportul pozitiv adus organismului,  acesta ar arata astfel: 1. Pestele; 2. Puiul; 3. Vita; 4. Porcul.

Tags:
carne
porc
alba
rosie
slabire cu carne
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • wanamaway
    1. wanamaway 23.08.2011 15:19

    Desi sunt total de acord cu hrana sanatoasa, consumul de carne nu ar trebui scos cu totul din alimentatie. Da, ea poate fi inlocuita cu alimente de genul ciupercilor, leguminoaselor etc.,insa nu degeaba a simtit omul nevoia de a vanasau a pescui, inca din cele mai vechi timpuri. De asemenea, am observat cateva informatii poate prost primite si interpretate, cum ar fi faptul ca in China se consuma carne de caine. Tin sa dezamagesc autoarea/autorul, insa aceasta practca este cu totul atribuita Coreei, daca regiunile invecinate au preluat aceasta practica, este alta situatie. Iar in ceea ce priveste clasificarea finala a tipurilor de carne, da, sunt intru totul de acord, cu exceptia faptului ca in zilele noastre as prefera sa consum vita decat carnea de pui din comert, caci nu mi se pare deloc in regula sa preiau prin aceasta hormonii de crestere cu care sunt injectati. Nu este ciudat cum toate magazinele alimentare din tara primesc de cateva ori pe saptamana carne de pui proaspata? De unde atata pui?ar trebui ca trei sferturi din terenurile din tara sa fie folosite pentru cresterea puilor, ri stim foarte bine ca nu este cazul.In plus, stim majoritatea gustul carnii de pui de la tara, care are nevoie de ore si ore de fierbere pentru a fi consumata, lasand la o parte diferenta de aroma. Apoi, femeile echilibrate (alimentatie, stil de viata, in general) nu pot avea copii dupa ani de incercari sau ajung la menopauza la 35-40 de ani,iar populatia tinde sa aiba probleme din ce in ce mai grave cu obezitatea (lasand la o parte fast-food-urile). Mai sunt si problemele de sanatate cu care se confrunta. Concluzia mea: nu consumul de carne imbolnaveste, ci consumul de carne fortata sa creasca.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare