Imaginaeaza-ti doar si apoi incearca: cartof dulce copt la cuptor peste care sa adaugi putin unt si sirop de artar. Nu ai mancat ceva mai bun in toata viata ta.
Cartoful dulce are un gust excelent pe care romanii incet, incet incep sa-l descopere. Iar, pe langa gust, are o multime de proprietati nutritive ce nu trebuiesc ignorate.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Cartoful dulce este originar din America Centrala si de Sud si se pare ca a fost descoperit si adus in Europa in acelasi timp cu cartoful alb de catre Cristofor Columb. De atunci, peste tot in lume se cultiva asistat, iar Asia este una dintre cele mai mari producatoare ale acestei legume.
Beneficii nutritionale
Aceasta leguma gustoasa si portocalie reprezinta una dintre cele mai bune surse de betacaroten, iar studiile au demonstrat ca daca este consumat zilnic, cartoful dulce ajuta la cresterea semnificativa a vitaminei A in sagne.
200 de grame de cartof dulce contin doar 180 de calorii, insa calorii bogate in nutrienti, pentru ca aceasta leguma are si un continut bogat de vitamina C, magneziu, cupru. Complexul vitaminelor B, potasiu, fosfor si multe fibre.
Beneficii pentru sanatate
Vitamina A si betacarotenul fac din cartoful dulce o leguma gustoasa cu importante beneficii antioxidante si anti inflamatorii.
In plus, consumul de catrof dulce ajuta la reglarea glicemiei din sange, lucru care il face extrem de util in dietele de slabit si in alimentatia diabeticilor.