Cat de mult sport trebuie sa faci pe saptamana

Frecventa si intensitatea exercitiilor trebuie sa depinda de scopul pe care ti l-ai propus. Vrei sa slabesti? Vrei sa te mentii? Citeste mai jos un ghid al exercitiilor, dar si despre cat de important este sa-ti stabilesti un scop. 

Inainte sa decizi cat de mult sport trebuie sa faci, trebuie sa ai stabilit foarte clar pentru ce muncesti. Vrei sa te mentii in forma, sa slabesti sau sa scazi nivelul stresului?

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Cat de des ai nevoie sa faci sport?

Pentru beneficiile pe care le are sportul asupra sanatatii, o rutina de mers in fiecare zi pe jos ar trebui sa fie suficienta. Daca ai un scop mai clar de atat, cum ar fi sa-ti scazi tensiunea arteriala sau sa slabesti, vei avea nevoie fie de mai multe exercitii, fie de o intensitate mai mare a acestora. 

Potrivit Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA, fiecare persoana are nevoie de doua tipuri de activitate fizica pe saptamana: aerobic si de consolidare a musculaturii. Aerobicul implica utilizarea repetata a grupelor mari de muschi pentru a creste temporar ritmul cardiac si respiratia. Activitati care se incadreaza in grupa aerobic sunt alergatul, mersul pe jos, inotul si mersul pe bicicleta

 

Activitatile de consolidare a musculaturii sunt concepute pentru a lucra o grupa sau mai multe de muschi. Toate grupele mari de muschi (picioare, solduri, abdomen, piept, umeri si brate) trebuie lucrate doua zile sau mai multe pe saptamana. Din aceasta grupa de activitati fac parte ridicarea greutatilor, lucrul cu benzile de rezistenta si flotarile

Adultii au nevoie de cel putin 150 de minute de activitate fizica de intensitate moderata pe saptamana, in plus fata de activitatile de consolidare a muschilor. Daca activitatile fizice sunt mai crescute in intensitate, 75 de minute pe saptamana sunt suficiente.

Pentru niste rezultate mult mai bune pentru sanatatea ta trebuie sa faci mai multa miscare: 300 de minute de activitate fizica de intensitate moderata sau 150 de minute de activitate intensa. 

Este cel mai bine sa fii activ pe durata intregii saptamani, decat sa te straduiesti sa faci totul intr-o singura zi. Asta inseamna ca trebuie sa faci sport intre 30 si 60 de minute, cinci zile pe saptamana. 

Daca vrei sa slabesti sau sa-ti mentii greutatea

O combinatie intre dieta si exercitii este mult mai eficienta decat daca tii doar cura de slabire. Pentru a slabi, ai nevoie de 60 de minute de activitate fizica moderata sau intensa in majoritatea zilelor. 

Activitatea fizica este la fel de importanta si dupa ce ai reusit sa slabesti si vrei sa-ti mentii greutatea. Daca ti-ai propus acest lucru, trebuie sa faci sport de intensitate moderata intre 60 si 90 de minute aproape in fiecare zi. Desigur, o dieta cu putine calorii este importanta atat in pierderea, cat si in mentinerea greutatii.

 

Tags:
sport
alergare
sanatate
greutati
muschi
aerobic
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare