Nimic nu este mai neplacut decat sa-ti vina sa tusesti cant ti-e lumea mai draga. Te poate lua tusitul cand trebuie sa vorbesti sau cand dormi, deranjandu-te atat pe tine cat si pe cei din jur. Tusea este destul de frecventa in sezonul rece, motiv pentru care trebuie sa o tratam la timp, pentru a nu deveni seaca.
Atunci cand suntem raciti sau gripati avem mai multe simptome, dar cel mai adesea amigdalele sunt infectate, iar mucusul coboara in plamani. Tusea este modul plamanilor de a ne anunta ca ceva nu este in regula, ne cere ajutorul, el insusi incercand sa se curete singur prin eliminarea flegmei sau a mucusului. Cei mai sensibili sunt copiii la episoadele de tuse, dar nici adultii nu sunt scutiti. Un alt aspect care trebuie stiut de toata lumea este faptul ca prin tuse si stranut putem imprastia microbii catre persoanele din jur, imbolnavindu-le.
Este foarte important sa tinem mana la gura si la nas si sa ne spalam pe mani cat de des putem ca sa reducem riscul contaminarilor. Nu este indicat nici sa lasam tusea netratata in speranta ca va trece de la sine, pentru ca nu mereu functioneaza lucrurile asa. In comert exista tot felul de medicamente de la plafare si farmacii pe baza de siropuri dulci, pastile, capsule si uleiuri, dar majoritatea sunt pline de potentiatori de aroma si diverse chimicale, care la un moment dat pot sa nu-si mai faca efectul sau sa-ti dea reciditive.
As spune ca cel mai la indemana leac este si cel stiut de strabunicii nostri. Ganditi-va ca pe vremea lor nu existau tot felul de medicamente si totusi se insanatoseau cu diverse tincturi si cataplasme. Pentru tuse consumau multe lichide calde ( ceaiuri, supe din legume si pui), dar utilizau si diverse cataplasme ori cu mamaliga ori cu ghimbir direct pe plamani si in spatele lor. Prin incalzire, cataplasmele ajuta la desprinderea mult mai usoara a mucusului din plamani, iar tusea dispare in cel mai scurt timp fara a reveni dupa cateva zile sau saptamani.
Cum iti faci cataplasme din ghimbir?
Cele mai la indemana cataplasme as spune ca sunt cele pe baza de ghimbir, dar si alte ingrediente benefice pentru a stimula transpiratia. Iata care sunt ingredientele necesare:
- Putina faina
- Jumatate de cana de ulei de cocos
- 2-3 linguri de miere de albine naturala 100% ( cea din comert poate fi plina de zahar si aditivi si nu aduc nici un beneficiu pentru sanatate)
- 1 cana de ghimbir ras dat prin blender pana se obtine o zeama
- Tifon
- Bandaje sau staniol
*Ingredientele se amesteca bine, iar la final se mai adauga putina faina. Un tifon se imbiba in amestecul obtinut si se aseaza cu bandaje pe piept si in spatele plamanilor. La acest remediu poti apela seara inainte de culcare pentru ca atunci tusea incepe sa nu-ti dea pace sa te odihnesti, dar ai grija sa fixezi bine bandajele ca sa nu cada peste noapte. Atat copiii cat si adultii pot apela la aceste cataplasme.
O alta varianta ar fi sa pui amestecul in staniol si sa-l pui pe piele, pentru ca va conduce caldura, iar ghimbir va intra si mai bine in piele, aproape ca vei simti usoare furnicaturi si o senzatie de infierbanteala. Acesta este semn ca lucreaza local.
Cataplasmele acestea nu doar ca trateaza tusea, dar te scapa si de congestia nazala si asta pentru ca stimuleaza si regenerarea mucoaselor respiratorii, ajutandu-te sa respiri mai usor. Inca un plus este ca nu ai nevoie sa utilizezi spray-uri mentolate din comert pentru caile respiratorii.
Au cataplasmele cu ghimbir contraindicatii?
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
In mod nromal nu sunt efecte secundare, dar unele persoane, in special copiii, pot avea o piele mai sensibila si se poate sa nu suporte senzatia de infierbantare sau sa se irite putin de la transpiratia locala. Nu sunt efecte grave, dar depinde de la o persoana la alta cum suporta senzatia. Oricum a doua zi te vei simti mult mai bine, iar pielea va arata intacta, deci efortul merita.
Citeste si 7 metode de tratare a tusei
Sursa: healthyfoodhouse.com; healthawarnessforall.com;