Cate calorii sa consumam dimineata ca sa slabim?

Secrete 21.12.2018 dietetik
Sigur te-ai intrebat de multe ori care este aportul caloric recomandat dimineata ca sa nu ti se faca foame iar la scurt timp dupa micul dejun. Ei bine, in cadrul acestui articol vei descoperi totul despre masa de dimineata, aspecte care te vor ajuta in telul pe care ti l-ai stabilit. Aici putem include slabirea si mentinerea si ingrasarea sanatoasa prin punere de masa musculara. Aportul caloric difera in functie de necesitatile tale si daca stii ca esti o persoana foarte ocupata te ajuta sa eviti rontaielile nesanatoase intre mese, la pranz mananci mai putinin si este foarte posibil ca la cina sa simti nevoia de putina mancare sau chiar deloc.
 
Din pacate, majoritatea persoanelor tind sa consume ori prea putine calorii dimineata ori se duc in cealalta extrema de a consuma prea multe. Daca este sa ne gandim la clasica omleta cu cascaval, branza sau carnati sau cerealele mult prea dulci cu lapte gras de vaca, evident ca vei aduce organismului numai bombe calorice care nu-l ajuta cu nimic decat cu favorizarea ingrasarii. 
 
Cand obisnuiesti organismul cu aceeasi mancare in fiecare zi va ajunge sa o respinga si nu va mai asimila nutrientii din mancarea respectiva. Nu intamplator medicii si nutritionistii ne sfatuiesc sa avem diversitate in ceea ce priveste regimul alimentar.
 
In ceea ce priveste alegerea caloriilor trebuie sa mai stii ca exista doua tipuri si anume cele bune si benefice pentru organism si cele rele, considerate “bombe calorice”. Se spune ca dimineata se poate manca ca un rege pentru ca ne ajuta si metabolismul si digestia si avem nevoie de energie pe tot parcursul zilei, dar totusi nu mese mult prea grele pentru digestie. 
 
Ca sa intelegi mai bine distinctia intre caloriile bune si cele rele gandeste-te la un aport caloric de 1400-1600 de calorii. Daca acestea provin din alimente si mancaruri nesanatoase corpul isi va face depozite de grasime, iar daca ele provin de la macaruri ce contin proteine de calitate, grasimi sanatoase si carbohidrati buni vei ajunge la concluzia ca ai mancat consistent si totusi nu ai depus nici un kilogram de grasime.
 
 

Care este aportul caloric de dorit in functie de necesitati?

 
Fie ca iti doresti slabire, mentinere sau ingrasare sanatoasa, trebuie sa ai mare grija la aportul caloric al fiecarei mese principale ale zilei si chiar la gustarile dintre mese. Evident, nu se recomanda acelasi aport caloric fiecarei persoane pentru ca si nevoile sunt diferite. Iata ce se recomanda:
 
Aportul caloric la slabire
 
Pentru o slabire de efect aportul caloric trebuie injumatatit fata de cum te-ai obisnuit pana a incepe cura de slabire propriu-zisa. Indiferent ce dieta alegi, mai mult sau mai putin restrictiva este esential sa stii ca dimineata se recomanda un aport caloric foarte scazut de pana in 200 de calorii daca vrei sa slabesti repede si intr-un timp scurt, dar daca vrei o slabire progresiva si sanatoasa iti recomandam cam 300-350 de calorii. Se poate si 400 de calorii daca stii ca nu prea ai timp sa mananci la restul meselor principale. Iata niste exemple de mancaruri care se incadreaza in aportul caloric dat:
 
  • Porridge cu iaurt grecesc degresat sau cu putine grasimi cu fructe, seminte si nuci – cate putin din fiecare ingredient in parte
  • 1 sandvis mare crocant cu sunca slaba sau tofu si mix de legume crude si verdeturi, poate si 1 lingura de perlute de branza, crema de branza
  • 1 pita mexicana cu salsa caliente si tofu – rumenita la tigaie pita dinainte
  • Sandvisuri din legume (fara paine) – folosesti feliile de legume mari pe post de paine
  • Fulgi de ovaz cu lapte vegetal si seminte de chia
  • Omleta vegetariana din seminte de chia sau tofu

 
Aportul caloric la mentinere
 
Nu se revine brusc la un regim alimentar normal dupa dieta. Totul se face treptat. Trebuie sa pastrezi tot un aport caloric mic, dar mai poti adauga cam 50 de calorii sanatoase peste aportul propus anterior. Exemple de mese:
 
  • Guacamole cu legume crude si verdteuri – tartine
  • Avocado umplut cu sunca slaba, un ou firt tare si verdeturi cu ceapa rosie
  • Budinca de orez sau chia
  • Salata de cruditati cu sunca slaba

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 
Aportul caloric la ingrasarea sanatoasa
 
 
Poti consuma si 450-500 de calorii care sa provina din proteine vegetale ce inlocuiesc perfect carnea precum seitan, tofu, ciuperci, fasole rosie sau neagra, avocado, seminte de cuscus sau somon afumat, ton in apa, etc.
 

 

Tags:
slabim
slabim dimineata
calorii dimineata
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare