Cauzele ascunse ale depresiei

Afectiuni 15.05.2012 Otilia Ignat

La prima impresie cauzele depresiei sunt nemultumirea fata de viata de zi cu zi, traumele afective, cele de natura profesionala si, nu in ultimul rand, dificultatile financiare. Dar pe langa tpate acestea exista si cauze ascunse ale depresiei, de care suntem mai putin constienti.

  

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Lipsa somnului este una din cele mai comune cauze ascunse ale depresiei. Lipsa somnului face ca celulele creierului sa nu poate face fata la solicitarile zilnice. Persoanele care sufera de insomnie cronica sunt mai predispuse la episoade depresive, comparativ cu cei care reusesc sa doarma cel putin sapte ore in fiecare noapte. 

Fumatorii fac parte si ei din categoria celor care pot prezenta mai des episoade depresive. Nicotina actioneaza asupra neurotransmitatorilor cerebrali si duce la cresterea nivelului de dopamine din creier, ceea ce duce la formarea dependentei fata de acest drog. Renuntarea la fumat poate duce la instalarea unor pase depresive, dar acestea sunt trecatoare.

Afectiunile cornice ale tiroidei pot declansa si intretine depresiile. Hipotiroidismul afecteaza neurotransmitatorii cerebrali si duc la scaderea secretiei de serotonina. De aici pana la depresie este un singur pas. Disfunctiile tiroidiene sunt asociate cu senzatie acuta de oboseala, lipsa de rezistenta la efort fizic, constipatie, lipsa de capacitatea de adaptare la frig. Problemea se rezolva, de cele mai multe ori prin medicatie de sustinere a activitatii tiroidiene.

Retelele de socializare, in special, si prea mult timp petrecut in fata calculatorului duc la depresie. Dependeta de internet creste probabilitatea de a deveni depresiv. Medicii au descris chiar o “depresie Facebook”. Mai mult 1,25% din persoanele cu varsta cuprinsa intre 16 si 51 de ani, care au stat mai mult de trei ore in fiecare zi, conectati pe retelele de socializare, au facut diferite forme de depresie. Cert este ca exista o legatura intre depresie si dependenta de internet.

Vezi pe pagina urmatoare unele cauzele ciudate care duc la momente depresive si care sunt un tribut pe care il plateste omul modern stilului sau de viata.

Tags:
Cauzele ascunse ale depresiei
depresie
alimentatie
anticonceptionale
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare