Ce alimente trebuie sa consumi pentru articulatii flexibile si sanatoase

Alimentatie 02.08.2017 dietetik
Odata cu varsta articulatiile isi pierd flexibilitatea, iar mobilitatea devine din ce in ce mai deficitara. Problemele articulare incep sa apara in jurul varstei de 30 de ani si sunt mai multe cauze determinate, respectiv sedentarismul, lipsa hidratarii si o alimentatie deficitara, iar in timp se pot agrava. Inflamatiile si durerea iti vor ingreuna activitatile zilnice, pentru ca orice miscare ti se va parea grea si dureroasa. Este bine sa luam masuri din timp si sa ne stabilim o alimentatie sanatoasa. Iata care sunt alimentele pe care trebuie sa le consumi regulat ca sa-ti intaresti articulatiile: 
 
1.Broccoli
Odata cu inaintarea in varsta, organismul isi pierde din puteri, pentru ca imunitatea scade si devii mai predispus la bolile articulare. Multe persoane sufera de osteoartrita, care afecteaza atat sistemul muscular si cat si cel venos.
Broccolii sunt bogati in sulforafan, care are rolul de a revigora si proteja organismul de radicalii liberi. De asemenea contine un alfabet de vitamine necesare sanatatii articulatiilor si anume A, B, C, E, K, calciu si proteine.
 
2.Mere
Si colagenul incepe sa se piarda cu timpul si avem nevoie de alimente bogate in colagen ca sa avem muschi si articulatii sanatoase. Merele contin coercitina, un antioxidant puternic care ajuta la formarea si mentinerea colagenului. Este exact ce ai nevoie pentru a tine departe osteoartroza.
 
 
3.Somon salbatic
Inflamatia si durerea apar cand tesuturile incep sa se subtieze, cartilajele se topesc incet, iar oasele nu mai au sustinere buna. Procesul de erodare a cartilajelor este ireversibil daca nu se iau masuri din timp.
Somonul este printre cele mai bune alimente antiinflamatoare, datorita continutului de Omega 3 si acizi grasi. In plus, contine si vitamina D3 necesara oaselor si cartilajelor. Daca consumi regulat somon nu-ti vor mai trosni incheieturile.
 
4.Fasolea neagra
Corpul nostru are nevoie de aminoacizi, chiar daca ii produce in mod natural, iar fasolea neagra este o buna sursa in acest sens. Nu doar fasolea neagra este buna pentru consum, ci si fasolea alba, rosie si pestrita, pentru ca toate sunt surse bogate de aminoacizi, dar fasolea neagra are in plus o calitate, anume ca are rol antiinflamator si este exact ce ai nevoie pentru inflamatiile articulare.
 
5.Migdale
Sunt bogate in vitamina E, importanta pentru sanatatea membranelor articulare, care se deterioreaza in cazul bolilor articulare. Nu sunteti fan migdale? Nicio problema. Consumul de seminte de floarea-sorealui si arahidele pot fi alternativa la migdale.
 
6.Nap
Cand ai oase fragile este important sa consumi mult calciu si minerale. Napul este o sursa mai bogata decat lactatele, daca iti vine sa crezi. Contine mult mai mult calciu si multe minerale. Mai contine si vitamine, precum A, C si K, care au rolul de a regenera si proteja articulatiile.
 
 
7.Ghimbir
Calmeaza durerile articulare si inflamatia, deoarece contine o substanta numita gingerol, care are proprietati antiinflamatoare.
 
8.Papaya
Desi nu este foarte popular pe la noi pentru consum, s-a demonstrat stiintific ca previne bolile articulare. Papaya are un continut ridicat de vitamina C, chiar mai ridicat decat portocalele si in plus are si beta-caroten. Deci numai antioxidanti care protejeaza articulatiile si te feresc de radicalii liberi. De ce este importanta vitamina C? Pentru ca studiile au aratat ca persoanele cu deficiente de vitamina C sunt mai predispuse la osteoartroza.
 
Dupa cum ati putut observa, vitaminele si mineralele joaca un rol important in sanatatea articulatiilor, dar antioxidantii sunt baza. Fara ei nu va puteti proteja de radicalii liberi si nu puteti opri inflamatiile. Antioxidantii puteti sa-i luati din alimentele verzi, rosii si galbene, asta insemnand un consum ridicat de legume si fructe. Cea mai sursa de antioxidanti sunt salatele. Este pacat sa nu profitam de vara cand avem la dispozitie atatea legume savuroase si frumos colorate care sa ne fure ochii si sa ne incante papilele gustative. Consumul de salate este indicat si pentru mentinerea siluetei. Sa stiti ca multe kilograme in plus va pot aduce alte afectiuni si cred ca este ultima voastra dorinta.
 
Daca tot v-am vorbit despre alimentele pe care trebuie sa le consumi pentru sanatatea articulatiilor si asta pentru ca au proprietati antiinflamatoare, sa stiti ca exista alimente inflamatoare interzise daca suferiti de osteoartroza. Chiar daca nu aveti inca probleme articulare, este indicat sa le consumati cat mai rar si in cantitati reduse. Nu fac decat sa va creeze aciditate in organism si sa creeze mediu propice pentru degradarea oaselor si a articulatiilor.
 
Atunci cand suferiti de dureri articulare, trebuie sa actionati pe toate planurile ca sa invingeti boala si sa o preveniti.
 
V-am spus cum trebuie sa aveti grija cu alimentatia, ati vazut ca exista alimente benefice si alimente contraindicate, dar acum as vrea sa va vorbesc un pic despre modul de actiune extern. Este lesne de inteles ca orice afectiune articulara ca si alte afectiuni, de pilda, necesita un consult de specialitate la un medic, iar acesta o sa va dea sfaturi despre un regim de viata sanatos si o sa va prescrie si un tratament. Concomitent cu acestea, puteti folosi si suplimente naturale pentru flexibilitatea articulatiilor, care sa mai aduceti un plus din interiorul organismului. Acestea contin plante unice, bogate in antioxidanti si diverse vitamine si minerale necesare sanatatii articulatiilor si oaselor si nu strica daca le consumati. Ca sa maximizati efectul, sugerez si creme naturale pentru flexibilitatea articulatiilor. Acestea nu doar ca va regenereaza articulatiile de la exterior, dar le si protejeaza si va scapa de inflamatii si durere.
 
Conteaza hidratarea in cazul afectiunilor articulare?
Oasele, muschii si cartilajele contin multa apa, iar o proasta hidratare nu face altceva decat sa va scada nivelul de apa din organism. Articulatiile au nevoie de o buna hidratare, deoarece nutrientii circula inclusiv spre articulatii si le ajuta sa se regenereze. Pentru asta este necesar sa consumati zilnic 2 litri de apa. Asa veti avea si energia necesara de a va desfasura activitatilor si nu veti mai duce o viata sedentara, care sa va predispuna la bolile articulare.
 
Daca nu puteti consuma zilnic o cantitate asa mare de apa, va sugerez consumul de sucuri naturale de fructe. Acestea nu doar ca va hidrateaza, dar va ajuta sa eliminati toate toxinele din organism. Va ajuta sa va curatati venele, lucru important pentru sanatatea articulatiilor si reprezinta o alternativa in locul apei.
 
 
Cat este de importanta miscarea in cazul bolilor articulare?
De la o anumita varsta este greu sa faci exercitii intense, dar asta nu inseamna ca trebuie sa duci o viata sedentara, care te predispune si mai mult la osteoartroza. Orice tip de miscare este benefica, fie ca este vorba despre o plimbare prin curte sau prin parc sau pe plaja. Chiar si in casa puteti face cateva exercitii usoare pentru flexibilitatea articulatiilor. Asa nu va mai fi nevoie sa mergeti la fizioterapeut sau la kinetoterapie si economisiti bani.
 
Veti tine cont de aceste sfaturi ca sa tratati si sa preveniti afectiunile articulare?
Tags:
broccoli
mere
somon salbatic
fasolea neagra
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare