Iti vine sa crezi ca niste seminte asa mici precum chia aduc beneficii atat de multe? La prima vedere, putini sunt interesati de semintele de chia subestimandu-le, dar ele sunt si iefitne si bune. Pot fi gasite in magazinele bio, plafare si supermarketuri si nu exista mancare sau desert la care sa nu le poti adauga. Doza zilnica recomandata este de 2-3 linguri si asta pentru ca sunt cat se poate de concentrate in nutrienti. Ele nu se afla degeaba in topul celor mai sanatoase seminte. Sunt considerate superalimente tocmai pentru ca au in compozitie toti nutrientii de care are nevoie organismul, indiferent ca este vorba de slabire, detox, mentinere sau imbunatatirea starii de sanatate. In plus, contin exact doza necesara din fiecare nutrienti in parte de care are nevoie organismul pentru a functiona la cote maxime in fiecare zi.
Semintele de chia sunt deosebit de populare in strainatate. Toti veganii, vegetarienii si cei care ravnesc la un stil de viata sanatos le consuma. Chiar si persoanele mult prea ocupate care isi doresc sa manance sanatos si nu au timp sa gateasca.
La o prima vedere pare ca scopul lor in alimentatie este de decorare prin simpla lor presarare pe mancaruri gata gatite, dar nu este deloc asa. Desigur, este bine sa le utilizam si in acest mod, dar trebuie sa stii ca textura lor minunata si gustul oarecum neutru iti permite sa prepari de la zero mancaruri cu ajutorul lor, ele fiind chiar ingredientul de baza.
Chia capata o textura pufoasa si usor gelatinoasa atunci cand intra in contact cu lichide de orice fel. Isi maresc volumul si sunt perfecte pentru a lega compozitia la anumite mancaruri, dau un plus de consistenta la salatele simple de cruditati, sunt ideale si la deserturi vegane si piftele si ce mai doresti.
Beneficiile sunt destul de multe, dar chiar daca au putine calorii, asta nu inseamna ca le poti consuma peste masura. 1-2 linguri, maxim 3 pe zi ar trebui sa fie suficiente ca sa slabesti si sa-ti asiguri o sanatate mai buna si trebuie sa stii ca un consum incorent ti-ar aduce disconforturi, asa ca nu abuza de ele. Iata ce beneficii sunt in doar 3 linguri de chia:
1.Fructele de padure sunt cele mai sanatoase si indicate fructe pentru dieta si deserturi vegane si asta datorita concentratiei mari de antioxidanti puternici, diversi si a faptului ca nu contin atat de mult zahar. Ei bine, cateva lingurite de seminte de chia contin de 2 ori mai multi antioxidanti. Iti poti asigura o imunitate de fier si favorizezi slabirea consumand antioxidanti.
2.Contin fibre digestive de calitate superioara si acesta este si motivul pentru care trebuie sa consumi o cantitate mica in fiecare zi si atunci sa fie cu multe lichide. Nu ezita de asemenea sa consumi multe lichide si pe parcursul zilei. O digestie buna inseamna metabolism alert, tract intestinal curat, prevenirea bolilor digestive si inclusiv a cancerului de colon.
3.Tot fibrele digestive si antioxidantii te ajuta sa scapi de inflamatiile din corp, in special de la nivelul arterelor. Un consum regulat de chia te ajuta sa scapi de
colesterolul rau sau mai bine zis grasimea acumulata la nivelul venelor. Vezi
aici contraindicatii chia!
4.Ajuta la buna functionare a inimii si a creierului gratie vitaminelor, mineralelor si antioxidantilor puternici.
5.Contin cu 64% mai mult potasiu decat bananele. Poate nu stiai dar este singurul mineral care te ajuta sa elimini sarea in exces din organism si te scapa de retentia de apa si celulita.
6.Daca iti place laptele sau te gandesti ca ingrasa sau poate ai intoleranta lactica ca multe persoane, atunci consuma aceste seminte de chia. Contin de 5 ori mai mult calciu decat lactatele si branzeturile.
7.Avem nevoie de grasimi sanatoase precum Omega-3 si Omega-6, dar pot fi luate din nuci, avocado, somon, fructe de mare, ulei de masline si nu oricine isi permite sa le consume regulat. Afla ca semintele acestea contin de 2 ori mai multi acizi grasi sanatosi.
8.Daca te simti lipsit de energie, iti poti prepara o budinca din chia, inghetata de casa, smoothie sau apa infuzata. Contin 32% din doza zilnica de magneziu recomandata.
9.Contin 20% din doza de proteine recomandata zilnic si este vorba de proteine vegetale ce pot inlocui carnea perfect si au de 3 ori mai mult fier decat spanacul.