Ce este bine sa mananci pe vreme geroasa?

Alimentatie 28.02.2018 dietetik
Putine persoane sunt constiente ca alimentatia joaca cel mai important rol pe vremea geroasa, in afara de hainele groase care sunt evident necesare. Cand este ger afara, fiecare dintre noi este explus la degeraturi si deshidratare, motiv pentru care trebuie sa avem o grija deosebita. Tot iarna este perioada cand depunem cele mai multe kilograme, iar asta pentru ca suntem sedentari si avem impresia ca daca consumam mancaruri grase si fierbinti, vom face fata cu brio gerului. Nimic mai gresit! Consumand grasimi in cantitati mari, riscam sa ne accentuam problemele cu reumatismul, bolile cardiovasculare si sa ne dam peste cap nivelul colesterolului.
 
Desi iarna pare un anotimp sarac din punct de vedere alimentar, nu este total adevarat. Fiecare anotimp are alimente specifice, ce contin vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si proteine, asa ca trebuie sa ne multumim cu ce avem. Cert este ca supele grase cu ciolan, fripturile uleioase si mamaliga cu branza nu sunt singurele mancaruri pentru sezonul rece. Avem de ales dintre verdeturi, legume radacinoase, fructe pline de nutrienti, supe hranitoare, mancaruri de legume, salate si exemplele pot continua.
 
Citeste si Dieta de iarna
 
Da-mi voie sa-ti spun ca vremea geroasa nu este chiar cea mai buna perioada ca sa tii o dieta de slabire restrictiva, pentru ca iti vei slabi organismul si mai mult. Este suficient sa ai o alimentatie sanatoasa si cu putine calorii, care sa hraneasca  organismul cu nutrienti si sa-ti aduca un boost de energie. In acest mod nu vei simti gerul prea mult, cel putin nu cat sa te deranjeze excesiv si sa faci degeraturi. Tine cont ca iarna corpul consuma toata energia pentru a-si mentine temperatura corpului, asa ca nu iti poti permite sa nu te alimentezi corect si la timp. Mai jos vei gasi cele mai indicate alimente in sezonul rece:
 

1.Surse de vitamina C

 

In sezonul rece nu vei gasi surse mai bune de vitamina C decat citricele. Poti consuma portocale, pomelo, grapefruit, mandarine si clementine. Toate sunt la fel de benefice pentru organism, dar cele mai mari cantitati de vitamina C se afla in portocale, grapefruit si pomelo. Este necesar sa consumi 4-5 fructe pe zi, pentru a beneficia de vitamine, minerale, fibre, dar si de fructoza pentru energie. De asemenea, le poti combina la salate, deserturi raw vegane, mic dejun cu cereale si iaurt sau lapte sau sub forma de smoothieuri proaspete. In plus, poti consuma pe langa citrice si alte fructe care se gasesc pe piata. Sunt la fel de bune.
 
 

2.Legume

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

In sezonul rece poti gasi mai mult radacinoase, respectiv morcovi, telina, pastarnac, sfecla rosie, napi, care sunt cele mai recomandate cand vine vorba de fortifierea sistemului imunitar si rezistenta la ger. Ele contin un aport mare de fibre, proteine vegetale, vitamine, minerale si antioxidanti puternici, care protejeaza organismul de radicalii liberi. In afara de radacinoase, mai poti consuma ciuperci, fenicul ( pentru protejarea muschilor si a  tesuturilor), ardei grasi, dovlecei, conopida, broccoli si varza (alba, rosie, Kale, varza de Bruxelles), cartofi dulci (gatiti la abur, cuptor sau grill). Legumele nu trebuie sa-ti lipseasca de la nici o masa. Poti avea o gustare dintr-o leguma consumata ca atare, smoothieuri, salate proaspete si light, legume la abur, gatite la cuptor sau la grill si evident, in nelipsitele supe lichide sau supe crema din legume.
 
 

3.Carne slaba

 

Evita cat poti de mult carnea de porc in sezonul rece, chiar si cea macra. Iti va incetini toate functiile corpului, intrucat actiunea se va concentra pe digerarea carnii. Iti recomand peste, piept de pui, piept de curcan si uneori carne de vita macra. Nu ai voie sa depasesti 250 de grame la o masa, dar ai grija sa nu-ti lipseasca legumele crude si preparate la abur, cuptor sau grill la garnitura.
 

4.Ierburi aromatice, mirodenii, condimente si plante medicinale

 

Tot ce miroase exotic si are gust deosebit trebuie sa consumi la fiecare mancare sau smoothie, iar asta pentru ca au proprietati terapeutice, prevenind anumite afectiuni comune si fortifica intreg organismul. Poti consuma boia, curry, turmeric, piper cayenne, coriandru, patrunjel, cimbru, marar, ceaiuri de macese, echinaceea, rostopasca, catina, etc.
 

5.Muraturi asortate

Nu ai voie sa-ti lipseasca de pe masa. Contin cele mai mari cantitati de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre, asa ca le poti include in aproape toate mancarurile. Exista multe retete speciale cu muraturi.
 
 
Nu uita sa consumi zilnic 2 litri de lichide, asta insemnand apa calda, supe calde, smoothieuri si ape aromatizate cu legume si fructe.
 
 

 

Tags:
vreme
vreme geroasa
ce sa mananci
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare