Ce este metabolismul

Vorbim despre metabolism, aproape in fiecare articol. Dar cati dintre noi stim ce este metabolismul. Ca definitie seaca si simpla metabolismul este suma proceselor interne de transformare, depozitare, ardere si asimilare ale nutrientilor care provin din alimentatie sau din rezervele organismului. In fapt, o suma de mecanisme biochimice complexe si complete foarte usor de controlat, dar si foarte usor de dereglat.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

  • Stiai ca metabolismul incetineste dupa doar doua nopti in care dormi insuficient?
  • Stiai ca metabolismul consuma mai multa energie pentru a digera alimente inegrale, decat in cazul celor procesate?
  • Stiai ca in categoria alimentelor integrale intra si fructele si legumele?
  • Stiai ca metabolismul are o componenta genetica pe care o mostenesti de la parinti, tot asa cum ai mostenit si culoarea ochilor, si o parte din personalitate?

Daca te intreb ce este metabolismul stii sa-mi spui ca fiecare om se naste cu un anumit tip de metabolism? Ceea ce este foarte important este faptul ca metabolismul poate fi controlat, iar gesturi simple pot determina variatii importante ale acestuia.

Intre 60 si 85% din caloriile pe care le arde, in cursul unei zile, organismul unui adult sunt cheltuite pentru intretinerea functiilor vitale.

 

Respiratia, digestia si circulatia sangelui, contractia muschiului cardiac, activitatea renala, cea a intestinelor si functia hepatica, dar si activitatea cerebrala se realizeaza cu un anumit consum de energie. Aceaste valori, insumate reprezinta metabolismului de repaus.

Majoritatea femeilor au nevoie de cel putin 1.200 de calorii pentru metabolismul de repaus. Restul caloriilor arse intr-o zi este impartita intre efortul fizic suplimentar (mersul pe jos, urcatul scarilor, condusul masinii, momentele de enervare, ora de fitness si restul activitatillor de zi cu zi). In functie de toate acestea organismul consuma mai multe sau mai putine calorii.

Daca exista un echilibru intre numarul de calorii ingerate, in 24 de ore, si cele arse, greutatea corporala o sa ramana constanta, dar daca aportul de calorii este mai mare decat necesarul, procese metabolice speciale transforma alimentele in grasimi, pe care le depoziteaza.

Afla pe pagina urmatoare tot ceea ce nu stiai despre metabolism.

Tags:
Ce este metabolismul
metabolism
calorii
nutrienti
asimilarea nutrientilor
dieta pentru slabit
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare