Ce face creierul tau cand dormi

Daca ai impresia ca atunci cand dormi creierul tau sta degeaba, te inseli. Cercetatorii au observat cat de activ este creierul in timpul somnului. Expertii au descoperit ca oamenii sunt capabili sa clasifice cuvinte in timp ce dorm.

Studiul a fost publicat in revista Current Biology, iar scopul sau a fost cercetarea comportamentului creierului in starea de veghe si in timpul somnului.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Creierul uman este capabil sa execute sarcini si cand dormim mai ales daca sarcina este automata, arata studiul.

Afla de pe Dietetik.ro care sunt cele mai bune 10 alimente pentru creier.

Cercetatori din Cambridge si Paris au supus mai multi voluntari unui test lingvistic si au constatat ca acestia au continuat sa raspunda corect si in timp ce dormeau.

Voluntarii au fost intinsi pe un pat, intr-o camera intunecata si cu ochii inchisi si au continuat procesul de clasificare a cuvintelor auzite, in timp ce atipeau.

Cu ajutorul electroencefalogramelor, expertii au observat activitatea cerebrala a participantilor la studiu, in timp ce acestia erau rugati sa clasifice un cuvant rostit drept definind un animal sau un obiect, prin apasarea unui buton. Butonul din mana dreapta era pentru animale, cel din stanga pentru obiecte.

In momentul in care adormeau, activitatea cerebrala a voluntarilor a aratat ca acestia au continuat sa raspunda corect, desi procesul avea loc mult mai lent, spun cercetatorii. Trebuie precizat faptul ca voluntarii erau inconstienti si nemiscati.

"Am aratat ca in timpul somnului creierul este mult mai activ decat am putea crede. Acest lucru explica situatii din viata de zi cu zi, cum ar fi sensibilitatea la auzirea propriului nume in timp ce dormim sau la sunetul specific ceasului sau alarmei noastre de trezire, in comparatie cu alte sunete la fel de puternice, dar mai putin relevante", a declarat Sid Kouider, de la Ecole Normale Superieure din Paris.

Cercetatorul a explicat ca este posibil ca oamenii sa efectueze calcule sau sa rezolve ecuatii matematice simple in timp ce adorm si sa continue sa clasifice acele calcule drept corecte sau incorecte in timpul unui somn de scurta durata.

Cercetarile ulterioare se vor concentra pe modalitatile de a profita de timpul petrecut dormind.
 

Tags:
Ce face creierul tau cand dormi
creier
alimente pentru creier
ce se intampla in somn
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare