Ce ingrediente trebuie sa contina salata ideala de slabit sau ingrasare?

Secrete 03.08.2018 dietetik
O salata de slabit nu contine doar frunze de salata, zeama de lamaie si cateva masline asa cum cred majoritatea persoanelor. Salata trebuie sa multumeasca atat papilele gustative cat si ochiul privitorului, deci ai nevoie sa combini ingredientele in moduri cat mai diverse si mai interesante. Poate te intrebi acum de ce salata preparata acasa nu semana deloc cu cea din restaurante si nu ne referim doar la aspect, ci si la gust. Ei bine, in cadrul acestui articol vei descoperi toate secretele pentru cea mai reusita salata.
 
Este bine sa profitam de salate atunci cand se gasesc din plin pe piata si in supermarketuri si sa ne aprovizionam cu ingrediente diverse, dar sanatoase. O salata nu contine doar vitamine, minerale si antioxidanti puternici asa cum se crede. Vei castiga si fibre de calitate, dar si proteine vegetale si animale de calitate. Din pacate, cei mai multi dintre noi se limiteaza doar la 2-3 ingrediente hipocalorice si nu este de mirare ca senzatia de foame apare dupa 30 de minute. Asta inseamna ca nu am avut ingrediente de calitate in salata, iar organismul nu a primit toti nutrientii de care are nevoie.
 
Nu este greu sa prepari acasa o salata si nici nu ai nevoie de mult timp sau rabdare. Iti trebuie doar imaginatie. Iata ce alte trucuri sa pui in practica:
 
1.Legumele si verdeturile nu sunt scurse bine dupa ce sunt spalate, iar gustul sau aspectul salatei nu te va da pe spate asa cum este la restaurant. Ai nevoie de servetele uscate sau pur si simplu poti lasa pe o farfurie tot ce ai spalat ca sa se scurga bine. Cand vei folosi ingredientele in acest mod salata ti se va parea mai consistenta si mai aspectuala.
 
2.Uiti sa condimentezi frunzele de salata si aici ne referim la rucola, spanac, varza de Bruxelles, etc. Tine cont ca dressingul este reprezentat de frunze, iar daca nu folosesti condimente precum sare kosher, piper negru macinat, turmeric, piper cayenne salata nu va avea un gust minunat si iti va veni greu sa o consumi. Nici macar nu vei avea nevoie de sosuri grase pentru un gust inedit daca respecti acest truc.
 
3.Pune cantitati egale din fiecare ingredient ales ca sa se intrepatrunda bine aromele. Daca un ingredient este predominant vei simti mai mult gustul lui.
 
 
 
4.Salata nu trebuie sa fie plictisitoare. Foloseste ingrediente cu texturi diverse. Poti combina frunze, crutoane, ierburi, sosuri light, nuci, migdale si tine cont ca o textura crocanta va da satietate. Rumeneste la cuptor crutoanele, nucile, acaju, semintele, etc. De asemenea, ai grija sa alegi culori diverse (rosu, verde, galben, portocaliu, mov, negru)
 
5.Alege ingrediente cheie pentru a creste gradul de satietate. Poti alege seminte de quinoa fiarta, hrisca coapta, arpacas, seminte de cuscus fierte, bulgur, seminte chia, linte fiarta, naut fiert, fasole rosie sau neagra, seitan.
 
6.Combina mai multe legume. Nu consuma mereu aceleasi legume.
 
 
7.Foloseste mereu ierburi aromatice precum patrunjel proaspat, marar proaspat, rozmarin, cimbru, oregano, tarhon, menta, busuioc, etc.
 
8.Nu uita de ingredientele ce leaga totul in farfurie si anume porumbul la conserva, porumbul copt, tonul in apa sau o pasta cremoasa din avocado sau legume. Poti alege guacamole, humus, etc.
 
9.Nu te feri de carne. Nu orice tip de carne ingrasa mai ales daca este gatita la grill, cuptor sau se fierbe. Vara este bine sa ne bucuram de carne la grill pentru ca merge perfect cu legumele gatite in acelasi mod. Iti sugeram o mana de piept de pui sau de curcan, sunca slaba, bacon, peste, ton in apa sau fructe de mare.
 
 
10.Nu fugi de branza chiar daca multi spun ca ingrasa. Doar nu vei folosi o cutie intreaga. Putina branza presarata nu a facut rau nimanui. Poti alege branza feta, branza de vaci, parmezan, mozarella, branza frantuzeasca, etc.
 
11.Foloseste uneori si 1-2 oua la salata, dar daca ti-e frica de colesterolul rau poti alege ouale de prepelita. Sunt pline de nutrienti de calitate.
 
 
12.Nu te feri sa folosesti ingrediente deosebite. Schimba mereu cate ceva la salatele zilnice. Foloseste fructe de mare mai inedite si gatite in alte moduri, branza cu mucegai cu specific frantuzesc, felii mici de muschiulet de vita, etc.
 
13.Gateste legumele mereu altfel. Ori la grill ori crude ori marinate.
 

 

Tags:
salata ideala
salata de slabit
salata ingrasare
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare