Daca te bate gandul sa iti schimbi stilul alimentar cu unul mai sanatos, urmeaza sfaturile nutritionistilor, ei aleg intotdeauna cele mai hranitoare alimente, respecta orarul meselor si au inteles ce inseamna moderatia. Care sunt cele mai importante reguli pe care trebuie sa le respecti daca vrei sa mananci ca un nutritionist?
1. Alege alimente de calitate
Cand vine vorba de corpul tau, nu e cea mai buna metoda sa alegi alimentele cele mai ieftine de pe raft. Economiseste bani de la haine si alte lucruri, dar nu de la mancare. Cu cat ingredientele pe care le pui in mancare sunt bune calitativ, cu atat si corpul tau va primi mai multi nutrienti.
2. Incearca sa eviti zaharul
Zaharul creeaza dependenta, imbatraneste pielea, predispune corpul la imbolnaviri si ingrasare, asadar, de ce sa il consumi? Pentru inceput inlocuieste zaharul alb cu cel brun, evita dulciurile si incearca sa consumi mai multe fructe si ciocolata neagra pentru a-ti satisface pofta de dulce.
3. Imprieteneste-te cu verdeturile si legumele
Verdeturile si legume nu numai ca iti mentin pielea tanara si supla, ci contribuie la reintinerirea intregului organism. Bogate in vitamine si minerale importante pentru organism, verdeturile si legumele mentin inima sanatoasa, scad colesterolul si confera energie organismului. Nu in ultimul rand, ajuta la pierderea in greutate.
4. Nu exagera cu carnea
Carnea in exces incetineste digestia si predispune la constipatie. Alege carnea slaba de pasare si pestele pentru meniul tau si incearca sa nu mananci carne in fiecare zi. De 1-2 ori pe saptamana este suficient.
5. Consuma si proteine vegetale
Pe langa proteinele de origine animala pe care le obtii din carne si produse lactate, meniul tau trebuie sa contina si proteine de origine vegetala. Alimentele vegetale care contin multe proteine sunt lintea, fasolea, nautul, orezul, semintele de canepa decorticata, branza tofu, laptele de soia, dar si ciupercile.
6. Ai grija la cum combini alimentele
Alimentele grele si satioase trebuie consumate impreuna cu salate usoare sau legume preparate la aburi. De asemenea, pentru usurarea digestiei, incearca sa nu combini proteinele cu cartofi, porumb si produse de patiserie. De asemenea, nici combinatia de grasimi cu carbohidrati nu e una prea fericita pentru digestie.
7. Consuma fructele intre mese
Fructele se digera repede, de aceea e mai bine sa le consumi intre mese si sa nu le amesteci cu alte alimente. In acest fel vei beneficia de toate vitaminele si mineralele pe care ti le ofera.
8. Nu manca seara tarziu
Pentru un somn linistit si odihnitor, ultima masa a zilei ar trebui luata cu 2-3 ore inainte de culcare. Evita seara mancarurile grase si grele si opteaza pentru mancaruri mai usoare, care te fac sa te simti bine.
9. Miscoreaza portiile
Cu cat inaintezi in varsta, cu atat metabolismul incepe sa incetineasca si arde calorii mai greu, un motiv foarte bun sa reduci portiile. La 50 de ani nu mai ai nevoie de atata mancare ca la 30 de ani. Diverse studii au aratat ca persoanele care mananca mai putin sunt mai longevive.
10. Nu uita de cerealele integrale
Cerealele integrale accelereaza metabolismul, energizeaza si detoxifiaza organismul, scad colesterolul si imbunatatesc tranzitul intestinal. Consumul constant de cereale integrale cu lapte sau iaurt te ajuta sa reduci consumul de dulciuri si sa iti mentii silueta. Stiai ca persoanele care consuma constant cereale integrale au de 2 ori mai putina grasime in zona abdominala?