Ce legatura exista intre consumul de sare si dementa?

Afectiuni 15.03.2018 dietetik
Este stiut faptul ca nu se recomanda excesul de sare, dar totusi multe persoane continua sa abuzeze. Adevarul este ca organismul are nevoie de o cantitate mica de sare pentru a restabili echilibrul mineralelor din corp, dar ce este prea mult strica. Sa nu uitam ca si alte condimente considerate a fi sanatoase pot cauza probleme de sanatate daca sunt consumate in exces. Inca o data ni se dovedeste faptul ca moderatia este cuvantul de ordine cand vine vorba de alimentatie. Motivul pentru care doctorii si nutritionistii nu recomanda consumul exagerat de sare are legatura cu bolile pe care le poate declansa, cum ar fi retentia de apa sau bolile cardiovasculare. Studii recente au aratat faptul ca sarea este chiar mai periculoasa decat s-ar fi crezut pana acum, iar acest aspect trebuie sa ne puna pe ganduri.
 

De ce unele persoane tind sa consume multa sare?

 

Adevarul este ca sarea adauga savoare oricarei mancaruri. Merge in supe, mancarica, piureuri, salate, unele deserturi si nu mai zic micile gustari cum sunt chipsurile sau biscuitii. Sarea poate fi gasita in multe alimente gata ambalate in supermarketuri, de multe ori ascunsa. Poate fi intalnita in cereale considerate a fi sanatoase, mezeluri, delikat, vegeta, produse de post si lista poate continua. 
 
Este greu de explicat de ce unele persoane tind sa puna sare in mancare peste masura. S-ar putea crede ca au cateva carente de minerale si organismul da semnale in acest sens. O alta ipoteza ar fi faptul ca sarea da dependenta, pur si simplu la fel ca si zaharul si este greu sa ai masura. Oricare ar fi motivele, trebuie sa constientizam si sa limitam consumul de sare cand inca mai putem, asta ca sa nu ajungem sa ne confruntam cu probleme grave de sanatate, precum dementa. Studiile recente arata ca exista o stransa legatura intre consumul excesiv de sare si dementa.
 
 
 

Cum afecteaza sarea in exces sanatatea?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Spuneam anterior de dementa. Aceasta nu se face peste noapte si nu conteaza neaparat daca ai predispozitie genetica. Mai intai sarea degradeaza sanatatea sub alte aspecte, care in timp duc la dementa, pentru ca se strica echilibrul interior. Ca sa-ti faci o idee cat este de nociva pentru sanatate, iata cum te poate afecta sarea:
 
 
  • In primul rand, acumularea unei cantitati mari de fluide in corp, asta insemnand retentie de apa; pe langa kilogramele acumulate, te poti trezi si cu alte probleme cum ar fi cele cardiovasculare
  • Inima va trebui sa pompeze mai mult sange pentru a face fata lichidelor multe si astfel pot aparea probleme circulatorii, hipertensiune, infarct sau atac cerebral
  • Sarea consumata in exces inseamna cantitati enorme de sodiu in organism, care se pot depune la nivelul articulatiilor, rigidizandu-le, dar si sa se depuna pe rinichi, formand pietrele la rinichi
  • Aparitia vergeturilor din cauza ca pielea sufera modificari constante
  • Deshidratare si implicit imbatranirea pielii
  • Dementa in timp
 
Spuneam si anterior ca nu trebuie neaparat sa consumi sare ca atare in anumite mancaruri, intrucat exista si produse cumparate din supermarketuri ce pot contine sare ascunsa. Trebuie doar sa citesti eticheta cu atentie si sa eviti acele produse.
 
 

Cum se ajunge la dementa?

 

Atunci cand avem multe fluide in corp, creierul nu se mai oxigeneaza corespunzator si pot aparea problemele cognitive sau neurologice. Un creier prost irigat cu sange, inseamna stricarea mecanismului de gandire, rezultand dementa.  Este cunoscut faptul ca hipertensiunea poate da peste cap procesele cognitive. 
 
Studiile realizate recent s-au facut pe soareci, carora li s-a administrat hrana bogata in sodiu si se pare ca soarecii s-au ales cu dementa. Cum s-a oprit administrarea, ei si-au revenit la normal, dar cei care au continuat sa consume hrana sarata si-au degradat si mai tare creierul. Acest lucru poate fi aplicat si la oameni. Iata ca este cat se poate de real. Sarea poate cauza dementa.
 
 
 

Cum ne dam seama ca avem prea multa sare in organism?

 

Organismul functioneaza precum o masinarie, iar cand anumite componente nu functioneaza corespunzator, el incepe sa dea semnale, pentru a lua masuri. In ceea ce priveste consumul excesiv de sare, poate nu realizezi pe moment cat consumi, dar poti vedea efectele la nivelul corpului:
 
 
  • Pofta excesiva de tot ce este sarat
  • Sete excesiva, iar asta se intampla pentru ca organismul vrea sa-si echilibreze PH-ul
  • Transpiratie excesiva, pentru a elimina sarea
  • Nevoia de a urina mai des
  • Retentie de apa 
  • Hipertensiune
  • Lipsa concentrarii
 
Cand iti vei da seama de efecte, vei putea sa schimbi ceva din acest punct de vedere.
 

 

Tags:
sare
dementa
legatura sare si dementa
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare