Ce mancaruri si deserturi poti face din spanac

Spanacul este foarte laudat in strainatate pentru beneficiile sale asupra siluetei si sanatatii, dar romanii nu prea il folosesc. Explicatia ar fi simpla. La prima vedere pare o leguma verde si banala din care nu poti prepara prea multe feluri de mancare, asa ca cele mai multe gospodine aleg sa foloseasca alte legume mai uzuale. In randurile urmatoare vei descoperi cele mai inedite feluri de mancare si este posibil ca spanacul sa devina ceva obisnuit in alimentatia ta. Poti prepara supe, tocanite, salate, smoothie-uri si diverse deserturi. Majoritatea se prepara destul de usor. Ai nevoie doar de spanac, imaginatie si cateva ingrediente accesibile.
 

1.Ciorba de spanac cu iaurt si menta

 

Gustul te va surprinde si iti trebuie doar cateva ingrediente:
 
  • 500 grame spanac proaspat sau congelat
  • 500 grame iaurt cu putine grasimi
  • 2 litri de apa
  • 2 legaturi de ceapa verde sau 2 cepe medii
  • 4-5 fire de menta sau condiment ( sau poti pune busuioc, cimbru, patrunjel)
  • 2 cuburi medii de unt cu putine grasimi
  • 4 galbenusuri
  • 2 linguri de faina integrala
  • 1 lamaie
  • Condimente dupa gust
 
*Ceapa si spanacul se taie marunt si se calesc pe rand intr-o oala cateva minute, dupa care se adauga apa. Se lasa la foc mic pentru 20 de minute. In alt castron se bat galbenusurile, se toarna in oala cu spanac si se lasa la foc inca 15 minute. Restul ingredientelor se adauga la final.
 
 
 

2.Spanac scazut sau piure de spanac

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Este cea mai simpla reteta cu spanac. Ai nevoie de:
 
  • 1-2 kg de spanac ( nu-l taia prea marunt)
  • 1-2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de faina de grau
  • 5 catei de usturoi
  • 1 cana de lapte degresat
  • Condimente dupa gust
 
*Spanacul spalat bine se pune intr-o oala la fiert pentru 15 minute. Intr-o tigaie se pune uleiul cu putina faina pana se rumeneste, dupa care scurgem spanacul si il adaugam in tigaie.Totul se tine la foc mic. Intre timp se adauga lapte in functie de consistenta dorita. Se poate servi cu oua fierte, omleta in paine sau salata.
 
 

3.Mancare de spanac cu seitan, tofu sau tempeh ( soia bio)

 

O alta reteta simpla pe care veganii o adora. Ai nevoie de:
 
  • 1 punga de seitan, tofu sau tempeh ( cuburi)
  • 1-2 kg de spanac proaspat sau congelat
  • Jumatate de cana de sos de tomate homemade
  • 1 ceapa taiata marunt
  • 1 lingurita plina cu varf de faina integrala
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 4-5 catei de usturoi taiati marunt
  • Condimente dupa gust
 
*Soia se gateste exact cum scrie pe ambalaj. De regula, se caleste si se inabuseste cu ceapa, apa si ierburi aromatice. Spanacul se fierbe timp de 10 minute in alta oala, dupa care se scurge de apa si se adauga in tigaie cu restul ingredientelor si se mai lasa 10 minute pe foc. Se poate face si la cuptor.
 
 

4.Briose de post cu spanac ( vegane)

 

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
 
  • 2-3 cani de spanac proaspat sau congelat
  • 100 ml de ulei de masline
  • ¾ cana cu apa
  • 2 cepe taiate fin
  • 2-3 linguri de usturoi pisat
  • Cateva felii de rosii cherry rumenite- optional
  • 2 linguri de pudra de seminte de in cu 6 linguri de apa ( va inlocui ouale)
  • 1 lingura de praf de copt
  • Jumatate de lingura de bicarbonat de sodiu
  • 1-2 linguri de ierburi aromatice
  • 1-2 cani de faina integrala
 
*Cuptorul se preincalzeste la 150 grade Celsius, iar intre timp se pregatesc intr-un vas semintele de in cu apa. In alt vas se combina faina cu apa, spanac si restul ingredientelor pana se obtine un amestec omogen. In final, se amesteca semintele de in cu aluatul obtinut si se aseaza in cuptor in diverse forme de copt. Se lasa 25-30 minute.
 

 

5.Clatite cu spanac la cuptor

 

Iti trebuie:
 
  • Clatite de post pe care le faci fara lapte si oua
  • Pesmet
  • Unt topit
  • Cascaval ras
  • Crema de spanac ( vezi reteta 2)
  • 5-6 catei de usturoi
  • Condimente dupa gust
 
*Clatitele de post se fac ca de obicei, iar cand sunt gata se dau prin pesmet. Intr-o oala se prepara crema de spanac cu usturoi, cascaval si ierburi aromatice. Se preincalzeste cuptorul la 170 grade Celsius. Intre timp se umplu clatitele cu spanac si se aseaza una langa alta in forma dorita in tava de copt si se lasa 20 de minute. Nu uita sa pui folie de copt.
 
 
 
 
Sursa: delish.com;
 

 

Tags:
mancaruri
deserturi
spanac
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare